W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie o VAT posłużono się symbolem CN. Nie oznaczono towarów zwolnionych z VAT (bez wskazania CN) oraz opodatkowanych stawką podstawową.
Uwaga od redakcji:
Do 31 marca 2025 r. obniżoną do wysokości 8% stawkę podatku stosuje się do dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu:
1) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2023 r. poz. 569 ze zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i towarów wymienionych w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy;
2) polepszaczy gleby, środków wapnujących, biostymulatorów, podłoży do upraw, produktów nawozowych mieszanych składających się wyłącznie z nawozu i środka wapnującego, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającym przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylającym rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (Dz. Urz. UE L 170 z 25.06.2019, str. 1, z późn. zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i podłoży do upraw grzybów;
3) nawozowych produktów mikrobiologicznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10a ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu, wpisanych do wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych, o którym mowa w rozdziale 4a tej ustawy.
Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 11 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r.).
Uwaga od redakcji:
W sekcji tej klasyfikowane są nieoznaczone symbolem CN:
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 5% - poz. 18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.
- Nawozy i środki ochrony roślin — zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 8% - poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
Uwaga
1. Pozycja 2309 włącza produkty stosowane do żywienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, otrzymane w wyniku przetwarzania materiałów roślinnych lub zwierzęcych w takim stopniu, że utraciły one podstawowe cechy oryginalnego materiału, przy czym są to produkty inne niż roślinne pozostałości, odpady i produkty uboczne takiego przetwarzania.
Uwaga do podpozycji
1. W podpozycji 2306 41 wyrażenie "nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego", oznacza nasiona zdefiniowane w uwadze 1 do podpozycji w dziale 12.
Uwagi dodatkowe
1. Podpozycje 2303 10 11 i 2303 10 19 obejmują tylko pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy, a nie obejmują mieszanek takich pozostałości z produktami otrzymanymi z innych roślin lub produktami otrzymanymi z kukurydzy w inny sposób, niż podczas produkcji skrobi w procesie mokrym.
Zawartość w nich skrobi nie może przekraczać 28 % masy w przeliczeniu na suchy produkt, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III, część K do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, a zawartość w nich tłuszczu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III, część G do rozporządzenia (WE) nr 152/2009, nie może przekraczać 4,5 % masy w przeliczeniu na suchy produkt.
2. Podpozycja 2306 90 05 obejmuje jedynie pozostałości z ekstrakcji oleju z zarodków kukurydzy, które zawierają następujące składniki w wyszczególnionych ilościach w przeliczeniu na masę suchego produktu:
a) produkty o zawartości oleju mniejszej niż 3 %:
— zawartość skrobi: mniejsza niż 45 %,
— zawartość białka (zawartość azotu × 6,25): nie mniejsza niż 11,5 %;
b) produkty o zawartości oleju nie mniejszej niż 3 %, ale nie większej niż 8 %:
— zawartość skrobi: mniejsza niż 45 %,
— zawartość białka (zawartość azotu × 6,25): nie mniejsza niż 13 %.
Poza tym pozostałości takie nie powinny zawierać składników, które nie są otrzymane z ziaren kukurydzy.
Do oznaczenia zawartości skrobi i białka powinny być zastosowane metody zamieszczone w rozporządzeniu (WE) nr 152/2009, załącznik III, części K i C.
Do oznaczenia zawartości oleju i wilgoci, odpowiednio powinny być zastosowane metody zamieszczone w rozporządzeniu (WE) nr 152/2009, załącznik III, części G i A.
Produkty zawierające składniki z części ziaren kukurydzy, które zostały dodane po przetworzeniu i nie zostały poddane procesowi ekstrakcji oleju, są wyłączone.
3. W podpozycjach 2307 00 11, 2307 00 19, 2308 00 11 i 2308 00 19 następujące wyrażenia oznaczają, co następuje:
— "rzeczywista masowa moc alkoholu": liczba kilogramów czystego alkoholu zawartego w 100 kg produktu,
— "potencjalna masowa moc alkoholu": liczba kilogramów czystego alkoholu, którą można otrzymać przez całkowitą fermentację cukru zawartego w 100 kg produktu,
— "całkowita masowa moc alkoholu": suma rzeczywistej i potencjalnej masowej mocy alkoholu,
— "% mas.": symbol masowej mocy alkoholu.
4. W podpozycjach od 2309 10 11 do 2309 10 70 i od 2309 90 31 do 2309 90 70 wyrażenie "produkty mleczne" oznacza przetwory objęte pozycjami 0401, 0402, 0404, 0405, 0406 i podpozycjami od 0403 20 11 do 0403 20 39, od 0403 90 11 do 0403 90 69, 1702 11 00, 1702 19 00 i 2106 90 51.
5. Podpozycja 2309 90 20 obejmuje wyłącznie pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy, a nie obejmuje mieszanek takich pozostałości z produktami otrzymanymi z innych roślin lub produktami otrzymanymi z kukurydzy w inny sposób niż poprzez produkcję skrobi w procesie mokrym, zawierające:
— pozostałości na sicie z kukurydzy użytej w procesie mokrym, w proporcji nieprzekraczającej 15 % masy, i/lub
— pozostałości z rozmaczania kukurydzy wodą, z procesu mokrego, włączając pozostałości z rozmaczania wodą użyte do produkcji alkoholu lub innych produktów otrzymywanych ze skrobi.
Produkty te mogą również zawierać pozostałości z ekstrakcji oleju z kiełków kukurydzy w procesie mokrego mielenia.
Zawartość w nich skrobi nie może przekraczać 28 % masy suchego produktu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III, część K do rozporządzenia (WE) nr 152/2009, zawartość w nich tłuszczu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III, część G do rozporządzenia (WE) nr 152/2009 nie może przekraczać 4,5 % masy suchego produktu, a zawartość w nich białka, oznaczona według metody zawartej w załączniku III, część C do rozporządzenia (WE) nr 152/2009, nie może przekraczać 40 % masy suchego produktu.
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna konwencyjna (%) | Uzupełniająca jednostka miary | Stawka VAT |
2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: | |||
2301 10 00 | – Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki | bez cła | — | |
2301 20 00 | – Mąki, mączki i granulki, z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych | bez cła | — | |
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane: | |||
2302 10 | – Z kukurydzy: | |||
2302 10 10 | – – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35 % masy | 44 €/t | — | |
2302 10 90 | – – Pozostałe | 89 €/t | — | |
2302 30 | – Z pszenicy: | |||
2302 30 10 | – – W których zawartość skrobi nie przekracza 28 % masy i w których część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10 % masy lub, alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu w przeliczeniu na suchy produkt 1,5 % masy lub więcej popiołu | 44 €/t (204) (207) | — | |
2302 30 90 | – – Pozostałe | 89 €/t (204) | — | |
2302 40 | – Z pozostałych zbóż: | |||
– – Z ryżu: | ||||
2302 40 02 | – – – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35 % masy | 44 €/t | — | |
2302 40 08 | – – – Pozostałe | 89 €/t | — | |
– – Pozostałe: | ||||
2302 40 10 | – – – W których zawartość skrobi nie przekracza 28 % masy i w których część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10 % masy lub, alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu w przeliczeniu na suchy produkt 1,5 % masy lub więcej popiołu | 44 €/t (204) (207) | — | |
2302 40 90 | – – – Pozostałe | 89 €/t (204) | — | |
2302 50 00 | – Z roślin strączkowych | 5,1 | — | |
2303 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek: | |||
2303 10 | – Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości: | |||
– – Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na suchy produkt: | ||||
2303 10 11 | – – – Przekraczającej 40 % masy | 320 €/t (204) | — | |
2303 10 19 | – – – Nieprzekraczającej 40 % masy | bez cła (210) | — | |
2303 10 90 | – – Pozostałe | bez cła (210) | — | |
2303 20 | – Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru: | |||
2303 20 10 | – – Wysłodki buraczane | bez cła (210) | — | |
2303 20 90 | – – Pozostałe | bez cła (210) | — | |
2303 30 00 | – Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane | bez cła (210) | — | |
2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego | bez cła (210) | — | |
2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | bez cła (210) | — | |
2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych lub mikrobiologicznych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 2305: | |||
2306 10 00 | – Z nasion bawełny | bez cła (210) | — | |
2306 20 00 | – Z nasion lnu | bez cła (210) | — | |
2306 30 00 | – Z nasion słonecznika | bez cła (210) | — | |
– Z nasion rzepaku lub rzepiku: | ||||
2306 41 00 | – – Z nasion rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego | bez cła (210) | — | |
2306 49 00 | – – Pozostałe | bez cła (210) | — | |
2306 50 00 | – Z orzechów kokosowych lub kopry | bez cła (210) | — | |
2306 60 00 | – Z orzechów palmowych lub ich jąder | bez cła (210) | — | |
2306 90 | – Pozostałe: | |||
2306 90 05 | – – Z zarodków kukurydzy | bez cła (210) | — | |
– – Pozostałe: | ||||
– – – Makuchy i inne pozostałości stałe z ekstrakcji oliwy: | ||||
2306 90 11 | – – – – Zawierające 3 % masy oliwy lub mniej | bez cła | — | |
2306 90 19 | – – – – Zawierające więcej niż 3 % masy oliwy | 48 €/t | — | |
2306 90 90 | – – – Pozostałe | bez cła (210) | — | |
2307 00 | Osad winny z drożdży; kamień winny: | |||
– Osad winny z drożdży: | ||||
2307 00 11 | – – O całkowitej masowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 7,9 % mas. i zawartości suchej substancji nie mniejszej niż 25 % masy | bez cła | — | |
2307 00 19 | – – Pozostały | 1,62 €/kg/tot. alc. | — | |
2307 00 90 | – Kamień winny | bez cła | — | |
2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
– Wytłoki winogron: | ||||
2308 00 11 | – – O całkowitej masowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 4,3 % mas. i zawartości suchej substancji nie mniejszej niż 40 % masy | bez cła | — | |
2308 00 19 | – – Pozostałe | 1,62 €/kg/tot. alc. | — | |
2308 00 40 | – Żołędzie i kasztany; wytłoczyny z jabłek i z owoców innych niż winogrona | bez cła | — | |
2308 00 90 | – Pozostałe | 1,6 (210) | — | |
2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: | |||
2309 10 | – Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej: | |||
– – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami 1702 30 50, 1702 30 90, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub produkty mleczne: | ||||
– – – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: | ||||
– – – – Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10 % masy skrobi lub mniej: | ||||
2309 10 11 | – – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10 % masy | bez cła | — | |
2309 10 13 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych | 498 €/t (18) | — | |
2309 10 15 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 50 % masy, ale mniej niż 75 % masy, produktów mlecznych | 730 €/t (18) | — | |
2309 10 19 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 75 % masy produktów mlecznych | 948 €/t (18) | — | |
– – – – Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 30 % masy, skrobi: | ||||
2309 10 31 | – – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10 % masy | bez cła | — | |
2309 10 33 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych | 530 €/t (18) | — | |
2309 10 39 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 50 % masy produktów mlecznych | 888 €/t (18) | — | |
– – – – Zawierająca więcej niż 30 % masy skrobi: | ||||
2309 10 51 | – – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10 % masy | 102 €/t (18) | — | |
2309 10 53 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych | 577 €/t (18) | — | |
2309 10 59 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 50 % masy produktów mlecznych | 730 €/t (18) | — | |
2309 10 70 | – – – Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne | 948 €/t (18) | — | |
2309 10 90 | – – Pozostała | 9,6 | — | |
2309 90 | – Pozostałe: | |||
2309 90 10 | – – Roztwory z ryb lub ssaków morskich | 3,8 | — | |
2309 90 20 | – – Produkty określone w uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu | bez cła (210) | — | |
– – Pozostałe, włącznie z przedmieszkami: | ||||
– – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami 1702 30 50, 1702 30 90, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub produkty mleczne: | ||||
– – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: | ||||
– – – – – Niezawierające skrobi lub zawierające 10 % masy skrobi lub mniej: | ||||
2309 90 31 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10 % masy | 23 €/t (204) (210) | — | |
2309 90 33 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych | 498 €/t | — | |
2309 90 35 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50 % masy, ale mniej niż 75 % masy, produktów mlecznych | 730 €/t | — | |
2309 90 39 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 75 % masy produktów mlecznych | 948 €/t | — | |
– – – – – Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 30 % masy, skrobi: | ||||
2309 90 41 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10 % masy | 55 €/t (204) (210) | — | |
2309 90 43 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych | 530 €/t | — | |
2309 90 49 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50 % masy produktów mlecznych | 888 €/t | — | |
– – – – – Zawierające więcej niż 30 % masy skrobi: | ||||
2309 90 51 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10 % masy | 102 €/t (204) (210) | — | |
2309 90 53 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych | 577 €/t | — | |
2309 90 59 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50 % masy produktów mlecznych | 730 €/t | — | |
2309 90 70 | – – – – Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne | 948 €/t | — | |
– – – Pozostałe: | ||||
2309 90 91 | – – – – Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy | 12 (210) | — | |
2309 90 96 | – – – – Pozostałe | 9,6 (210) | — |
|