W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie o VAT posłużono się symbolem CN. Nie oznaczono towarów zwolnionych z VAT (bez wskazania CN) oraz opodatkowanych stawką podstawową.
Uwaga od redakcji:
Do 31 marca 2025 r. obniżoną do wysokości 8% stawkę podatku stosuje się do dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu:
1) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2023 r. poz. 569 ze zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i towarów wymienionych w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy;
2) polepszaczy gleby, środków wapnujących, biostymulatorów, podłoży do upraw, produktów nawozowych mieszanych składających się wyłącznie z nawozu i środka wapnującego, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającym przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylającym rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (Dz. Urz. UE L 170 z 25.06.2019, str. 1, z późn. zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i podłoży do upraw grzybów;
3) nawozowych produktów mikrobiologicznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10a ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu, wpisanych do wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych, o którym mowa w rozdziale 4a tej ustawy.
Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 11 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r.).
Uwaga
1. Pozycja 1302 dotyczy, między innymi, ekstraktów z lukrecji, złocienia, chmielu, aloesu i opium.
Pozycja nie dotyczy:
a) ekstraktu z lukrecji zawierającego więcej niż 10 % masy sacharozy lub pakowanego jako wyrób cukierniczy (pozycja 1704);
b) ekstraktu słodu (pozycja 1901);
c) ekstraktów kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) (pozycja 2101);
d) soków lub ekstraktów roślinnych stanowiących napoje alkoholowe (dział 22);
e) kamfory, glycyrrhizyny lub pozostałych produktów, objętych pozycją 2914 lub 2938;
f) koncentratów słomy makowej, zawierających nie mniej niż 50 % masy alkaloidów (pozycja 2939);
g) leków objętych pozycją 3003 lub 3004, lub odczynników do oznaczania grupy krwi (pozycja 3822);
h) ekstraktów garbarskich lub farbiarskich (pozycja 3201 lub 3203);
ij) olejków eterycznych, konkretów, absolutów, rezinoidów, wyekstrahowanych oleożywic, wodnych destylatów lub wodnych roztworów olejków eterycznych lub preparatów opartych na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów (dział 33);
k) kauczuku, balaty, gutaperki, guayule, chicle lub podobnych gum naturalnych (pozycja 4001).
Uwaga dodatkowa
1. Mieszaniny substancji pektynowych i cukru o zawartości cukru przekraczającej 90 % masy w przeliczeniu na suchą masę są wyłączone z klasyfikacji do podpozycji 1302 20 i co do zasady należy je klasyfikować do działu 17, ponieważ uznaje się, że charakter produktu jest wyznaczony przez cukier.
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna konwencyjna (%) | Uzupełniająca jednostka miary | Stawka VAT |
1301 | Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice (na przykład balsamy): | |||
1301 20 00 | – Guma arabska | bez cła | — | |
1301 90 00 | – Pozostałe | bez cła | — | |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: | |||
– Soki i ekstrakty roślinne: | ||||
1302 11 00 | – – Opium | bez cła | — | |
1302 12 00 | – – Z lukrecji | 3,2 | — | |
1302 13 00 | – – Z chmielu | 3,2 | — | |
1302 14 00 | – – Z przęśli | bez cła | — | |
1302 19 | – – Pozostałe: | |||
1302 19 05 | – – – Oleożywica waniliowa | 3 | — | |
1302 19 70 | – – – Pozostałe | bez cła | — | |
1302 20 | – Substancje pektynowe, pektyniany i pektany: | |||
1302 20 10 | – – Suche | 19,2 | — | |
1302 20 90 | – – Pozostałe | 11,2 | — | |
– Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: | ||||
1302 31 00 | – – Agar-agar | bez cła | — | |
1302 32 | – – Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego, nasion chleba świętojańskiego lub z nasion rośliny guar: | |||
1302 32 10 | – – – Z chleba świętojańskiego i jego nasion | bez cła | — | |
1302 32 90 | – – – Z nasion rośliny guar | bez cła | — | |
1302 39 00 | – – Pozostałe | bez cła | — |
|