W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie o VAT posłużono się symbolem CN. Nie oznaczono towarów zwolnionych z VAT (bez wskazania CN) oraz opodatkowanych stawką podstawową.
Uwaga od redakcji:
Do 31 marca 2025 r. obniżoną do wysokości 8% stawkę podatku stosuje się do dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu:
1) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2023 r. poz. 569 ze zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i towarów wymienionych w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy;
2) polepszaczy gleby, środków wapnujących, biostymulatorów, podłoży do upraw, produktów nawozowych mieszanych składających się wyłącznie z nawozu i środka wapnującego, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającym przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylającym rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (Dz. Urz. UE L 170 z 25.06.2019, str. 1, z późn. zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i podłoży do upraw grzybów;
3) nawozowych produktów mikrobiologicznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10a ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu, wpisanych do wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych, o którym mowa w rozdziale 4a tej ustawy.
Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 11 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r.).
Uwaga od redakcji:
W sekcji tej klasyfikowane są nieoznaczone symbolem CN:
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 5% - poz. 18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.
- Nawozy i środki ochrony roślin — zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 8% - poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
Uwagi
1. Niniejszy dział nie obejmuje:
a) przetworów spożywczych zawierających więcej niż 20% masy kiełbasy, mięsa, podrobów, krwi, owadów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub dowolnej z nich kombinacji (dział 16), z wyjątkiem przypadku, kiedy przetwory stanowią produkty nadziewane objęte pozycją 1902;
b) sucharów lub pozostałych artykułów wykonanych z mąki lub ze skrobi, specjalnie przygotowanych do karmienia zwierząt (pozycja 2309);
c) leków lub pozostałych produktów, objętych działem 30.
2. W pozycji 1901:
a) określenie "kasze" oznacza kasze zbożowe objęte działem 11;
b) określenia "mąka" i "mączka" oznaczają:
1) mąkę i mączkę zbożową objętą działem 11; oraz
2) mąki, mączki i proszki, pochodzenia roślinnego, z dowolnego działu, inne niż mąka, mączka lub proszek, z warzyw suszonych (pozycja 0712), z ziemniaków (pozycja 1105) lub suszonych warzyw strączkowych (pozycja 1106).
3. Pozycja 1904 nie obejmuje przetworów zawierających więcej niż 6 % masy kakao, obliczone według całkowicie odtłuszczonej bazy lub przetworów całkowicie powleczonych czekoladą, lub pozostałych przetworów spożywczych zawierających kakao, objętych pozycją 1806 (pozycja 1806).
4. W pozycji 1904 wyrażenie "inaczej przygotowane" oznacza produkty przygotowane lub przetworzone w sposób wykraczający poza przewidziany w pozycjach lub uwagach objętych działem 10 lub 11.
Uwagi dodatkowe
1. Towary objęte podpozycjami 1905 31, 1905 32, 1905 40 i 1905 90, zgłaszane w postaci asortymentu, podlegają składnikowi rolnemu (EA) ustalonemu zgodnie ze średnią zawartością tłuszczów mleka, białek mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy i skrobi, w asortymencie jako całości.
2. Wyrażenie "słodkie herbatniki" objęte podpozycją 1905 31 stosuje się wyłącznie do produktów o zawartości wody nie wyższej niż 12 % masy i o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 35 % masy (przy wyznaczaniu tych zawartości nadzienia i polewy nie są brane pod uwagę).
3. Podpozycja 1905 90 20 obejmuje tylko produkty suche i kruche.
4. Przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, objętych pozycją 1901, jak również te z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, przedstawiane w odmierzonych dawkach, takich jak kapsułki, tabletki, pastylki lub pigułki przeznaczone do stosowania jako suplementy diety, są wyłączone z klasyfikacji do pozycji 1901. O zasadniczym charakterze suplementu diety decydują nie tylko jego składniki, ale również jego szczególna forma przedstawiania wskazująca na to, że ma on funkcję suplementu diety, ponieważ decyduje ona o dozowaniu, jego sposobie przyjmowania i miejscu, w którym ma zadziałać. Takie przetwory spożywcze należy klasyfikować do pozycji 2106, o ile nie są gdzie indziej wymienione lub włączone.
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna konwencyjna (%) | Uzupełniająca jednostka miary | Stawka VAT |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
1901 10 00 | – Preparaty odpowiednie dla niemowląt lub małych dzieci, pakowane do sprzedaży detalicznej | 7,6 + EA (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1901 20 00 | – Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 | 7,6 + EA (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1901 90 | – Pozostałe: | |||
– – Ekstrakt słodowy: | ||||
1901 90 11 | – – – O zawartości suchego ekstraktu 90 % masy lub większej | 5,1 + 18 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1901 90 19 | – – – Pozostałe | 5,1 + 14,7 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Pozostałe: | ||||
1901 90 91 | – – – Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 | 12,8 | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1901 90 95 | – – – Przetwory spożywcze w postaci proszku, składające się z mieszanki odtłuszczonego mleka i/lub serwatki i tłuszczów/olejów roślinnych, o zawartości tłuszczów/olejów nieprzekraczającej 30 % masy | 7,6 + EA (18) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1901 90 99 | – – – Pozostałe | 7,6 + EA (18) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: | |||
– Makarony niepoddane obróbce cieplnej, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej: | ||||
1902 11 00 | – – Zawierające jaja | 7,7 + 24,6 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1902 19 | – – Pozostałe: | |||
1902 19 10 | – – – Niezawierające mąki lub mączki, z pszenicy zwyczajnej | 7,7 + 24,6 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1902 19 90 | – – – Pozostałe | 7,7 + 21,1 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1902 20 | – Makarony nadziewane, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane: | |||
1902 20 10 | – – Zawierające więcej niż 20 % masy ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych | 8,5 | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1902 20 30 | – – Zawierające więcej niż 20 % masy kiełbasy i tym podobnych, mięsa i podrobów, dowolnego rodzaju, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju lub pochodzenia | 54,3 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Pozostałe: | ||||
1902 20 91 | – – – Poddane obróbce cieplnej | 8,3 + 6,1 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1902 20 99 | – – – Pozostałe | 8,3 + 17,1 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1902 30 | – Pozostałe makarony: | |||
1902 30 10 | – – Suszone | 6,4 + 24,6 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1902 30 90 | – – Pozostałe | 6,4 + 9,7 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1902 40 | – Kuskus: | |||
1902 40 10 | – – Nieprzygotowany | 7,7 + 24,6 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1902 40 90 | – – Pozostały | 6,4 + 9,7 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach | 6,4 + 15,1 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
1904 10 | – Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: | |||
1904 10 10 | – – Otrzymane z kukurydzy | 3,8 + 20 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1904 10 30 | – – Otrzymane z ryżu | 5,1 + 46 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1904 10 90 | – – Pozostałe | 5,1 + 33,6 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1904 20 | – Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych: | |||
1904 20 10 | – – Preparaty typu müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych | 9 + EA (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Pozostałe: | ||||
1904 20 91 | – – – Otrzymane z kukurydzy | 3,8 + 20 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1904 20 95 | – – – Otrzymane z ryżu | 5,1 + 46 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1904 20 99 | – – – Pozostałe | 5,1 + 33,6 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1904 30 00 | – Pszenica spęczniona | 8,3 + 25,7 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1904 90 | – Pozostałe: | |||
1904 90 10 | – – Otrzymane z ryżu | 8,3 + 46 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1904 90 80 | – – Pozostałe | 8,3 + 25,7 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: | |||
1905 10 00 | – Chleb chrupki | 5,8 + 13 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 20 | – Piernik z dodatkiem imbiru i tym podobne: | |||
1905 20 10 | – – Zawierający mniej niż 30 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 9,4 + 18,3 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 20 30 | – – Zawierający 30 % masy lub więcej, ale mniej niż 50 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 9,8 + 24,6 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 20 90 | – – Zawierający 50 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 10,1 + 31,4 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Słodkie herbatniki; gofry i wafle: | ||||
1905 31 | – – Słodkie herbatniki: | |||
– – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: | ||||
1905 31 11 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g | (9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 31 19 | – – – – Pozostałe | (9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – – Pozostałe: | ||||
1905 31 30 | – – – – Zawierające 8 % masy tłuszczu mleka lub więcej | (9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – – – Pozostałe: | ||||
1905 31 91 | – – – – – Podwójne herbatniki z nadzieniem | (9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 31 99 | – – – – – Pozostałe | (9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 32 | – – Gofry i wafle: | |||
1905 32 05 | – – – O zawartości wody przekraczającej 10 % masy | (9 + EA) MAX (20,7 + AD F/M) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – – Pozostałe: | ||||
– – – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: | ||||
1905 32 11 | – – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g | (9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 32 19 | – – – – – Pozostałe | (9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – – – Pozostałe: | ||||
1905 32 91 | – – – – – Solone, nawet z nadzieniem | (9 + EA) MAX (20,7 + AD F/M) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 32 99 | – – – – – Pozostałe | (9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 40 | – Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe: | |||
1905 40 10 | – – Sucharki | 9,7 + EA (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 40 90 | – – Pozostałe | 9,7 + EA (49) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 90 | – Pozostałe: | |||
1905 90 10 | – – Mace | 3,8 + 15,9 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 90 20 | – – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby | 4,5 + 60,5 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Pozostałe: | ||||
1905 90 30 | – – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5 % masy tłuszczu | 9,7 + EA (49) (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 90 45 | – – – Herbatniki | (9 + EA) MAX (20,7 + AD F/M) (49) (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 90 55 | – – – Wyroby ekstrudowane lub ekspandowane, pikantne lub solone | (9 + EA) MAX (20,7 + AD F/M) (49) (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – – Pozostałe: | ||||
1905 90 70 | – – – – Zawierające 5 % masy lub więcej sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy | (9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49) (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
1905 90 80 | – – – – Pozostałe | (9 + EA) MAX (20,7 + AD F/M) (49) (18) | — | 5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
|