W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie o VAT posłużono się symbolem CN. Nie oznaczono towarów zwolnionych z VAT (bez wskazania CN) oraz opodatkowanych stawką podstawową.
Uwaga od redakcji:
Do 31 marca 2025 r. obniżoną do wysokości 8% stawkę podatku stosuje się do dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu:
1) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2023 r. poz. 569 ze zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i towarów wymienionych w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy;
2) polepszaczy gleby, środków wapnujących, biostymulatorów, podłoży do upraw, produktów nawozowych mieszanych składających się wyłącznie z nawozu i środka wapnującego, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającym przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylającym rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (Dz. Urz. UE L 170 z 25.06.2019, str. 1, z późn. zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i podłoży do upraw grzybów;
3) nawozowych produktów mikrobiologicznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10a ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu, wpisanych do wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych, o którym mowa w rozdziale 4a tej ustawy.
Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 11 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r.).
Uwagi
1. Niniejszy dział nie obejmuje produktów paszowych objętych pozycją 1214.
2. W pozycjach od 0709 do 0712 wyraz "warzywa" obejmuje grzyby jadalne, trufle, oliwki, kapary, dynie, bakłażany, oberżyny, kukurydzę cukrową (Zea mays var. saccharata), owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, koper włoski, pietruszkę zwyczajną, trybulkę, estragon, rzeżuchę i słodki majeranek (Majorana hortensis lub Origanum majorana).
3. Pozycja 0712 obejmuje wszystkie suszone warzywa wymienione w pozycjach od 0701 do 0711 oprócz:
a) suszonych warzyw strączkowych, łuskanych (pozycja 0713);
b) kukurydzy cukrowej w postaciach wymienionych w pozycjach od 1102 do 1104;
c) mąki, mączki, proszku, płatków i granulek, z ziemniaków (pozycja 1105);
d) mąki, mączki i proszku, z suszonych warzyw strączkowych, objętych pozycją 0713 (pozycja 1106).
4. Jednakże suszone lub rozgniatane, lub mielone owoce z rodzaju Capsicum, lub z rodzaju Pimenta, są wyłączone z niniejszego działu (pozycja 0904).
5. Pozycja 0711 odnosi się do warzyw, które zostały poddane obróbce wyłącznie w celu zapewnienia ich tymczasowego zakonserwowania na czas transportu lub magazynowania przed użyciem (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, solanką, wodą siarkową lub w innych roztworach konserwujących), pod warunkiem, że są nieodpowiednie w tym stanie do bezpośredniego spożycia.
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna konwencyjna (%) | Uzupełniająca jednostka miary | Stawka VAT |
0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone: | |||
0701 10 00 | – Sadzeniaki (59) | 4,5 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0701 90 | – Pozostałe: | |||
0701 90 10 | – – Do produkcji skrobi (31) | 5,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Pozostałe: | ||||
0701 90 50 | – – – Młode, od dnia 1 stycznia do dnia 30 czerwca | (73) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0701 90 90 | – – – Pozostałe | 11,5 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0702 | Pomidory, świeże lub schłodzone: | |||
★0702 00 10 | – Pomidory całe, o największej średnicy mniejszej niż 47 mm | (64) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Pozostałe: | ||||
★0702 00 91 | – – Na gałązkach | (64) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
★0702 00 99 | – – Pozostałe | (64) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone: | |||
0703 10 | – Cebula i szalotka: | |||
– – Cebula: | ||||
0703 10 11 | – – – Dymka | 9,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0703 10 19 | – – – Pozostałe | 9,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0703 10 90 | – – Szalotka | 9,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0703 20 00 | – Czosnek | 9,6 + 120 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0703 90 00 | – Pory i pozostałe warzywa cebulowe | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone: | |||
0704 10 | – Kalafiory i brokuły: | |||
0704 10 10 | – – Kalafiory i brokuły głowiaste | (74) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0704 10 90 | – – Pozostałe | 12 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0704 20 00 | – Brukselka | 12 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0704 90 | – Pozostałe: | |||
0704 90 10 | – – Kapusta biała i kapusta czerwona | 12 MIN 0,4 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0704 90 90 | – – Pozostałe | 12 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone: | |||
– Sałata: | ||||
0705 11 00 | – – Sałata głowiasta | (75) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0705 19 00 | – – Pozostała | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Cykoria: | ||||
0705 21 00 | – – Cykoria warzywna (cykoria brukselska) (Cichorium intybus var. foliosum) | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0705 29 00 | – – Pozostała | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone: | |||
0706 10 00 | – Marchew i rzepa | 13,6 (18) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0706 90 | – Pozostałe: | |||
0706 90 10 | – – Selery (korzeniowe lub niemieckie) | (76) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0706 90 30 | – – Chrzan (Cochlearia armoracia) | 12 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0706 90 90 | – – Pozostałe | 13,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone: | |||
0707 00 05 | – Ogórki | (64) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0707 00 90 | – Korniszony | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone: | |||
0708 10 00 | – Groch (Pisum sativum) | (77) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0708 20 00 | – Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) | (78) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0708 90 00 | – Pozostałe warzywa strączkowe | 11,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone: | |||
0709 20 00 | – Szparagi | 10,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 30 00 | – Oberżyny (bakłażany) | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 40 00 | – Selery inne niż seler korzeniowy | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Grzyby i trufle: | ||||
0709 51 00 | – – Grzyby z rodzaju Agaricus | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 52 00 | – – Grzyby z rodzaju Boletus | 5,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 53 00 | – – Grzyby z rodzaju Cantharellus | 3,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 54 00 | – – Grzyby shiitake (Lentinus edodes) | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 55 00 | – – Grzyby matsutake (Tricholoma matsutake, Tricholoma magnivelare, Tricholoma anatolicum, Tricholoma dulciolens, Tricholoma caligatum) | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 56 00 | – – Trufle (Tuber spp.) | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 59 00 | – – Pozostałe | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 60 | – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: | |||
0709 60 10 | – – Słodka papryka | 7,2 (18) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Pozostałe: | ||||
0709 60 91 | – – – Z rodzaju Capsicum, do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum (31) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 60 95 | – – – Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych (31) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 60 99 | – – – Pozostałe | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 70 00 | – Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Pozostałe: | ||||
0709 91 00 | – – Karczochy | (64) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 92 | – – Oliwki: | |||
0709 92 10 | – – – Do celów innych niż produkcja oliwy (31) | 4,5 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 92 90 | – – – Pozostałe | 13,1 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 93 | – – Dynie i tykwy (Cucurbita spp.): | |||
0709 93 10 | – – – Cukinia | (64) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 93 90 | – – – Pozostałe | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 | – – Pozostałe: | |||
0709 99 10 | – – – Warzywa sałatowe inne niż sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.) | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 20 | – – – Burak boćwina (lub boćwina szerokoogonkowa) i karczoch hiszpański | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 40 | – – – Kapary | 5,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 50 | – – – Koper | 8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 60 | – – – Kukurydza cukrowa | 9,4 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 90 | – – – Pozostałe | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: | |||
0710 10 00 | – Ziemniaki | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Warzywa strączkowe, nawet łuskane: | ||||
0710 21 00 | – – Groch (Pisum sativum) | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 22 00 | – – Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 29 00 | – – Pozostałe | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 30 00 | – Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 40 00 | – Kukurydza cukrowa | 5,1 + 9,4 €/100 kg/net (72) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 | – Pozostałe warzywa: | |||
0710 80 10 | – – Oliwki | 15,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: | ||||
0710 80 51 | – – – Słodka papryka | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 59 | – – – Pozostałe | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Grzyby: | ||||
0710 80 61 | – – – Z rodzaju Agaricus | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 69 | – – – Pozostałe | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 70 | – – Pomidory | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 80 | – – Karczochy | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 85 | – – Szparagi | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 95 | – – Pozostałe | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 90 00 | – Mieszanki warzyw | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 | Warzywa, zakonserwowane tymczasowo, ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: | |||
0711 20 | – Oliwki: | |||
0711 20 10 | – – Do celów innych niż produkcja oliwy (31) | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 20 90 | – – Pozostałe | 13,1 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 40 00 | – Ogórki i korniszony | 12 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Grzyby i trufle: | ||||
0711 51 00 | – – Grzyby z rodzaju Agaricus | 9,6 + 191 €/100 kg/net eda (18) | kg/net eda | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 59 00 | – – Pozostałe | 9,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 | – Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw: | |||
– – Warzywa: | ||||
0711 90 10 | – – – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyłączeniem słodkiej papryki | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 30 | – – – Kukurydza cukrowa | 5,1 + 9,4 €/100 kg/net (72) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 50 | – – – Cebula | 7,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 70 | – – – Kapary | 4,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 80 | – – – Pozostałe | 9,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 90 | – – Mieszanki warzyw | 12 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone: | |||
0712 20 00 | – Cebula | 12,8 (18) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Grzyby, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.) i trufle: | ||||
0712 31 00 | – – Grzyby z rodzaju Agaricus | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 32 00 | – – Uszaki (Auricularia spp.) | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 33 00 | – – Trzęsaki (Tremella spp.) | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 34 00 | – – Grzyby shiitake (Lentinus edodes) | 12,8 | — | |
0712 39 00 | – – Pozostałe | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 90 | – Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw: | |||
0712 90 05 | – – Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzetworzone | 10,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata): | ||||
0712 90 11 | – – – Odmiany do siewu (59) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 90 19 | – – – Pozostałe | 9,4 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 90 30 | – – Pomidory | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 90 50 | – – Marchew | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 90 90 | – – Pozostałe | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone: | |||
0713 10 | – Groch (Pisum sativum): | |||
0713 10 10 | – – Do siewu | bez cła (210) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 10 90 | – – Pozostały | bez cła (210) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 20 00 | – Ciecierzyca (cieciorka) | bez cła (210) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.): | ||||
0713 31 00 | – – Fasola z gatunku Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 32 00 | – – Fasolka czerwona mała (Adzuki) (Phaseolus lub Vigna angularis) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 33 | – – Fasola, włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris): | |||
0713 33 10 | – – – Do siewu | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 33 90 | – – – Pozostała | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 34 00 | – – Sorzycha ziemna (Vigna subterranea lub Voandzeia subterranea) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 35 00 | – – Fasolnik chiński (Vigna unguiculata) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 39 00 | – – Pozostałe | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 40 00 | – Soczewica | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 50 00 | – Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor) | 3,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 60 00 | – Nikla indyjska (Cajanus cajan) | 3,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 90 00 | – Pozostałe | 3,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca: | |||
0714 10 00 | – Maniok (cassava) | 9,5 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 20 | – Ziemniaki słodkie: | |||
0714 20 10 | – – Świeże, całe, przeznaczone do spożycia przez ludzi (79) | 3,8 (62) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 20 90 | – – Pozostałe | 6,4 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 30 00 | – Pochrzyn (ignam) (Dioscorea spp.) | 9,5 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 40 00 | – Kolokazja jadalna (taro) (Colocasia spp.) | 9,5 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 50 00 | – Ksantosoma (żółtosocza lub malanga) (Xanthosoma spp.) | 9,5 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 90 | – Pozostałe: | |||
0714 90 20 | – – Maranta, salep i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi | 9,5 €/100 kg/net (18) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 90 90 | – – Pozostałe | 3,8 (62) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
|