W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie o VAT posłużono się symbolem CN. Nie oznaczono towarów zwolnionych z VAT (bez wskazania CN) oraz opodatkowanych stawką podstawową.
Uwaga od redakcji:
Do 31 marca 2025 r. obniżoną do wysokości 8% stawkę podatku stosuje się do dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu:
1) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2023 r. poz. 569 ze zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i towarów wymienionych w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy;
2) polepszaczy gleby, środków wapnujących, biostymulatorów, podłoży do upraw, produktów nawozowych mieszanych składających się wyłącznie z nawozu i środka wapnującego, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającym przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylającym rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (Dz. Urz. UE L 170 z 25.06.2019, str. 1, z późn. zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i podłoży do upraw grzybów;
3) nawozowych produktów mikrobiologicznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10a ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu, wpisanych do wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych, o którym mowa w rozdziale 4a tej ustawy.
Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 11 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r.).
Uwaga od redakcji:
W sekcji tej klasyfikowane są nieoznaczone symbolem CN:
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 5% - poz. 18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.
- Nawozy i środki ochrony roślin — zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 8% - poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
Uwagi
1. Niniejszy dział nie obejmuje:
a) mieszanek warzywnych objętych pozycją 0712;
b) namiastek kawy palonej zawierających kawę w każdej proporcji (pozycja 0901);
c) herbaty aromatyzowanej (pozycja 0902);
d) przypraw lub pozostałych produktów, objętych pozycjami od 0904 do 0910;
e) przetworów spożywczych innych niż produkty opisane w pozycji 2103 lub 2104, zawierających więcej niż 20% masy kiełbasy, mięsa, podrobów, krwi, owadów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub dowolnych ich kombinacji (dział 16);
f) produktów objętych pozycją 2404;
g) drożdży pakowanych jako lek lub innych produktów objętych pozycją 3003 lub 3004;
h) preparatów enzymatycznych objętych pozycją 3507.
2. Ekstrakty namiastek, o których mowa powyżej w uwadze 1 b), klasyfikowane są do pozycji 2101.
3. W pozycji 2104 wyrażenie "złożone przetwory spożywcze homogenizowane" oznacza dokładnie zhomogenizowaną mieszaninę dwóch lub więcej podstawowych składników, takich jak: mięso, ryby, warzywa, owoce lub orzechy, pakowaną do sprzedaży detalicznej jako żywność odpowiednia dla niemowląt lub małych dzieci, lub do celów dietetycznych, w opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 250 g masy. Stosując tę definicję, nie bierze się pod uwagę małych ilości dowolnych składników, które mogą zostać dodane do mieszaniny jako przyprawy, konserwanty lub do innych celów. Takie przetwory mogą zawierać niewielkie ilości widocznych kawałków składników.
Uwagi dodatkowe
1. W podpozycjach 2106 10 20 i 2106 90 92 określenie "skrobia" obejmuje także produkty rozkładu skrobi.
2. W podpozycji 2106 90 20 "złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów" oznaczają takie preparaty, które posiadają objętościową moc alkoholu większą niż 0,5 % obj.
3. W podpozycji 2106 90 30 termin "izoglukoza" oznacza produkt uzyskany z glukozy lub jej polimerów, o zawartości w stanie suchym co najmniej 10 % masy fruktozy.
4. W odniesieniu do produktów objętych podpozycjami 2106 90 30 i 2106 90 59 zawartość sacharozy, włączając inne cukry wyrażone jako sacharoza, wyznaczana jest metodą refraktometrii (wyrażona w stopniach Brixa zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 974/2014 (89)).
5. Pozostałe przetwory spożywcze przedstawiane w odmierzonych dawkach, takich jak kapsułki, tabletki, pastylki lub pigułki, i które są przeznaczone do stosowania jako suplementy diety należy klasyfikować do pozycji 2106, o ile nie są gdzie indziej wymienione lub włączone.
6. Przetwory na bazie kawy, herbaty lub maté (herbata paragwajska) lub ekstraktów, esencji lub koncentratów z nich, o zawartości cukru 97 % masy lub wyższej w przeliczeniu na suchą masę są wyłączone z klasyfikacji do pozycji 2101 i co do zasady należy je klasyfikować do działu 17. Charakter tych produktów nie jest już wyznaczany przez kawę, herbatę lub maté (herbata paragwajska) lub ekstrakty, esencje i koncentraty z nich.
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna konwencyjna (%) | Uzupełniająca jednostka miary | Stawka VAT | ||||
2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: | |||||||
– Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy: | ||||||||
2101 11 00 | – – Ekstrakty, esencje lub koncentraty | 9 | — | |||||
2101 12 | – – Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy: | |||||||
2101 12 92 | – – – Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów kawy | 11,5 | — | |||||
2101 12 98 | – – – Pozostałe | 9 + EA (49) | — | |||||
2101 20 | – Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej): | |||||||
2101 20 20 | – – Ekstrakty, esencje lub koncentraty | 6 | — | |||||
– – Przetwory: | ||||||||
2101 20 92 | – – – Na bazie ekstraktów, esencji lub koncentratów herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej) | 6 | — | |||||
2101 20 98 | – – – Pozostałe | 6,5 + EA (49) | — | |||||
2101 30 | – Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: | |||||||
– – Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy: | ||||||||
2101 30 11 | – – – Cykoria palona | 11,5 | — | 8% - poz. 3 załącznika nr 3 do ustawy o VAT | ||||
2101 30 19 | – – – Pozostałe | 5,1 + 12,7 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 3 załącznika nr 3 do ustawy o VAT | ||||
– – Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej i pozostałych palonych namiastek kawy: | ||||||||
2101 30 91 | – – – Z cykorii palonej | 14,1 | — | 8% - poz. 3 załącznika nr 3 do ustawy o VAT | ||||
2101 30 99 | – – – Pozostałe | 10,8 + 22,7 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 3 załącznika nr 3 do ustawy o VAT | ||||
2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: | |||||||
2102 10 | – Drożdże aktywne: | |||||||
2102 10 10 | – – Kultury drożdży | 10,9 | — | |||||
– – Drożdże piekarnicze: | ||||||||
2102 10 31 | – – – Suszone | 12 + 49,2 €/100 kg/net (96) | — | |||||
2102 10 39 | – – – Pozostałe | 12 + 14,5 €/100 kg/net (96) | — | |||||
2102 10 90 | – – Pozostałe | 14,7 | — | |||||
2102 20 | – Drożdże nieaktywne; pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe: | |||||||
– – Drożdże nieaktywne: | ||||||||
2102 20 11 | – – – W tabletkach, kostkach lub w podobnej postaci, lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 8,3 | — | |||||
2102 20 19 | – – – Pozostałe | 5,1 | — | |||||
2102 20 90 | – – Pozostałe | bez cła | — | |||||
2102 30 00 | – Proszki do pieczenia, gotowe | 6,1 | — | |||||
2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: | |||||||
2103 10 00 | – Sos sojowy | 7,7 | — | 8% - poz. 4 załącznika nr 3 do ustawy o VAT | ||||
2103 20 00 | – Ketchup pomidorowy i pozostałe sosy pomidorowe | 10,2 | — | 8% - poz. 4 załącznika nr 3 do ustawy o VAT | ||||
2103 30 | – Mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: | |||||||
2103 30 10 | – – Mąka i mączka, z gorczycy | bez cła | — | 8% - poz. 4 załącznika nr 3 do ustawy o VAT | ||||
2103 30 90 | – – Gotowa musztarda | 9 | — | 8% - poz. 4 załącznika nr 3 do ustawy o VAT | ||||
2103 90 | – Pozostałe: | |||||||
2103 90 10 | – – Ostry sos z mango, w płynie | bez cła | — | 8% - poz. 4 załącznika nr 3 do ustawy o VAT | ||||
2103 90 30 | – – Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | 8% - poz. 4 załącznika nr 3 do ustawy o VAT | ||||
2103 90 90 | – – Pozostałe | 7,7 | — | 8% - poz. 4 załącznika nr 3 do ustawy o VAT | ||||
2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane: | |||||||
2104 10 00 | – Zupy i buliony i preparaty do nich | 11,5 | — | 5% - poz. 14 załącznika nr 10 do ustawy o VAT | ||||
2104 20 00 | – Złożone przetwory spożywcze, homogenizowane | 14,1 | — | 5% - poz. 14 załącznika nr 10 do ustawy o VAT | ||||
2105 00 | Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao: | |||||||
2105 00 10 | – Niezawierające tłuszczu mleka lub zawierające mniej niż 3 % masy takich tłuszczów | (8,6 + 20,2 €/100 kg/net) MAX (19,4 + 9,4 €/100 kg/net) | — | 5% - poz. 15 załącznika nr 10 do ustawy o VAT | ||||
– Zawierające tłuszcz mleka: | ||||||||
2105 00 91 | – – 3 % masy lub więcej, ale mniej niż 7 % masy | (8 + 38,5 €/100 kg/net) MAX (18,1 + 7 €/100 kg/net) | — | 5% - poz. 15 załącznika nr 10 do ustawy o VAT | ||||
2105 00 99 | – – 7 % masy lub więcej | (7,9 + 54 €/100 kg/net) MAX (17,8 + 6,9 €/100 kg/net) | — | 5% - poz. 15 załącznika nr 10 do ustawy o VAT | ||||
2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||||||
2106 10 | – Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe: | |||||||
2106 10 20 | – – Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi | 12,8 | — |
| ||||
2106 10 80 | – – Pozostałe | EA (49) | — |
| ||||
2106 90 | – Pozostałe: | |||||||
2106 90 20 | – – Preparaty alkoholowe złożone, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów | 17,3 MIN 1 €/% vol/hl | l alc. 100 % |
| ||||
– – Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: | ||||||||
2106 90 30 | – – – Syropy izoglukozowe | 42,7 €/100 kg/net mas | — |
| ||||
– – – Pozostałe: | ||||||||
2106 90 51 | – – – – Syrop laktozowy | 14 €/100 kg/net | — |
| ||||
2106 90 55 | – – – – Syrop glukozowy i z maltodekstryny | 20 €/100 kg/net | — |
| ||||
2106 90 59 | – – – – Pozostałe | 0,4 €/100 kg/net (95) | — |
| ||||
– – Pozostałe: | ||||||||
2106 90 92 | – – – Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi | 12,8 | — |
| ||||
2106 90 98 | – – – Pozostałe | 9 + EA (18) (49) | — |
|
|