Kliknij ten link, aby przejść do panelu logowania.
Teraz do wszystkich płatnych Serwisów internetowych
Wydawnictwa Podatkowego GOFIN loguj się w jednym
miejscu.


Po zalogowaniu znajdziesz menu z linkiem do swojego
konta abonenta i dodatkowych opcji.

logo
Aktualnie jesteś: Klasyfikacje (strona główna)  »  PKD  »  2025  »  Sekcja I  »   Dział 56 - Działalność usługowa związana z wyżywieniem ...
Schemat klasyfikacji
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
31 | 32 | 33

Klasyfikacja pochodzi z serwisu klasyfikacje.gofin.pl

Dział 55 -
Zakwaterowanie
Dział 56 -
Działalność usługowa związana z wyżywieniem

Dział ten obejmuje działalność usługową związaną z zapewnianiem wyżywienia i napojów przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach (w tym restauracjach samoobsługowych i oferujących posiłki „na wynos”), działających stale lub okresowo, z lub bez miejsc do siedzenia. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.

Dział ten nie obejmuje:

  • produkcji posiłków, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji lub nie planuje się ich natychmiastowego spożycia lub produkcji gotowej żywności, która nie jest traktowana jako gotowy posiłek, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działów 10 i 11,
  • sprzedaży żywności produkowanej przez inne podmioty gospodarcze, która nie jest traktowana jako gotowy posiłek lub sprzedaży gotowych posiłków, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach sekcji G,
  • automatów sprzedających kawę oraz automatów sprzedających żywność i pozostałe napoje przygotowane przez automat, sklasyfikowanych w odpowiednich podklasach działu 47.
grupa/
klasa/
podklasa
Nazwa grupowaniaOpis dodatkowy

56.1

Restauracje i ruchome placówki gastronomiczne

56.11

Restauracje

56.11.Z

Restauracje

Podklasa ta obejmuje głównie przygotowywanie i podawanie posiłków gościom (na przykład w restauracjach, restauracjach samoobsługowych i oferujących posiłki „na wynos”), z miejscami siedzącymi lub bez, w stałych lub tymczasowych lokalach.

Podklasa ta obejmuje działalność:

  • restauracji,
  • kawiarni,
  • restauracji typu fast food,
  • barów mlecznych,
  • barów szybkiej obsługi,
  • lodziarni,
  • pizzerii,
  • miejsc z żywnością na wynos,
  • restauracyjną prowadzoną w środkach transportu wykonywaną przez oddzielne podmioty niebędące dostawcami usług transportowych,
  • restauracyjną prowadzoną w hotelach, wykonywaną przez oddzielne podmioty, które nie są związane z hotelem,
  • restauracyjną oferującą posiłki "na wynos" w supermarketach, wykonywaną przez oddzielne podmioty, które nie są związane z supermarketem.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • sprzedaży detalicznej żywności z automatów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 47.2,
  • działalności kolejowych wagonów restauracyjnych wykonywanej w ramach przedsiębiorstwa kolejowego, sklasyfikowanej w 49.11.Z,
  • działalności ruchomych placówek gastronomicznych, sklasyfikowanej w 56.12.Z,
  • okazjonalnego przygotowywania i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych, sklasyfikowanego w 56.21.Z,
  • koncesyjnej działalności placówek gastronomicznych, sklasyfikowanej w 56.22.Z,
  • przygotowywania i dostarczania żywności na postawie umowy (na przykład dla przedsiębiorstw transportowych), sklasyfikowanego w 56.22.Z,
  • działalności herbaciarni, sklasyfikowanej w 56.30.Z.

56.12

Ruchome placówki gastronomiczne

56.12.Z

Ruchome placówki gastronomiczne

Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie głównie żywności do bezpośredniej konsumpcji z ruchomych placówek gastronomicznych lub przenośnych stoisk, na przykład:

  • pojazdów gastronomicznych, typu food trucks,
  • obwoźnych sprzedawców lodów,
  • związaną z przygotowywaniem żywności na straganach,
  • wózków z żywnością.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • sprzedaży detalicznej żywności z automatów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 47.2,
  • dostarczania żywności przez niezależne podmioty, sklasyfikowanego w 53.20.Z,
  • przygotowywania i dostarczania żywności z ruchomych wózków lub przenośnych stoisk świadczonego w oparciu o zawartą z klientem umowę, na określone wydarzenia do miejsc wyznaczonych przez klienta, sklasyfikowanego w 56.21.Z,
  • koncesyjnej działalności placówek gastronomicznych, sklasyfikowanej w 56.22.Z,
  • podawania napojów w ruchomych placówkach gastronomicznych, sklasyfikowanego w 56.30.Z.

56.2

Okazjonalne i regularne przygotowywanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) i pozostała gastronomiczna działalność usługowa

Grupa ta obejmuje działalność związaną z okazjonalnym i regularnym przygotowywaniem żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) na potrzeby pojedynczych wydarzeń lub przez określony czas oraz pozostałą gastronomiczną działalność usługową (na przykład w obiektach sportowych lub podobnych). Działalność usługowa jest świadczona na podstawie umowy i oferowane ograniczonej grupie klientów.

56.21

Okazjonalne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering okazjonalny)

56.21.Z

Okazjonalne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering okazjonalny)

Podklasa ta obejmuje:

  • przygotowywanie i dostarczanie żywności i pozostałego zaopatrzenia, świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, na określone wydarzenia do miejsc przez niego wyznaczonych na specjalne okazje.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.D,
  • sprzedaży detalicznej gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 47.2.

56.22

Regularne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering regularny) i pozostała gastronomiczna działalność usługowa

56.22.Z

Regularne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering regularny) i pozostała gastronomiczna działalność usługowa

Podklasa ta obejmuje katering przemysłowy, to jest przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, przez określony czas.

Ponadto podklasa ta obejmuje prowadzenie koncesji na żywność (na przykład świadczone w obiektach sportowych i podobnych). Żywność może być przygotowywana bezpośrednio w miejscu wyznaczonym przez klienta lub w jednostkach centralnych.

Podklasa ta obejmuje również:

  • przygotowywanie i dostarczanie żywności na postawie umowy (na przykład dla przedsiębiorstw transportowych),
  • działalność stołówek i kawiarni (na przykład w zakładach przemysłowych, biurach, szpitalach lub szkołach), na podstawie koncesji.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.D,
  • sprzedaży detalicznej gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 47.2.

56.3

Podawanie napojów

56.30

Podawanie napojów

56.30.Z

Podawanie napojów

Podklasa ta obejmuje głównie przygotowywanie, podawanie napojów do konsumpcji na miejscu. Działalność może obejmować zapewnienie, na przykład muzyki na żywo i zajęć tanecznych.

Podklasa ta obejmuje działalność:

  • barów,
  • tawern,
  • koktajlbarów,
  • pubów,
  • kawiarni,
  • piwiarni i pubów,
  • herbaciarni,
  • pijalni soków owocowych,
  • barową w środkach transportu (na przykład w pociągu lub na statku), wykonywaną przez oddzielne podmioty gospodarcze,
  • w zakresie podawania napojów w ruchomych placówkach gastronomicznych.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • odsprzedaży opakowanych lub gotowych napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47,
  • sprzedaży detalicznej napojów z automatów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 47.2,
  • przygotowywania i dostarczania napojów świadczonych w oparciu o zawartą z klientem umową, przez określony czas, sklasyfikowanego w 56.22.Z,
  • działalności sal koncertowych i obiektów muzycznych, sklasyfikowanej w 90.31.B,
  • działalności sal tanecznych na których podawanie napojów nie jest główną działalnością, sklasyfikowanej w 93.29.A.

56.4

Pośrednictwo w zakresie działalności usługowej związanej z wyżywieniem

56.40

Pośrednictwo w zakresie działalności usługowej związanej z wyżywieniem

56.40.Z

Pośrednictwo w zakresie działalności usługowej związanej z wyżywieniem

Podklasa ta obejmuje pośrednictwo w zakresie działalności usługowej związanych z wyżywieniem polegające na kojarzeniu kupujących i sprzedających za opłatą lub prowizją, bez świadczenia przez pośrednika usług związanych z wyżywieniem będących przedmiotem pośrednictwa. Pośrednictwo może być wykonywane drogą elektroniczną (przez Internet, platformy cyfrowe, e-mail) lub w inny sposób (poprzez kontakt bezpośredni, obwoźnie, telefonicznie, drogą pocztową i tym podobne). Opłata lub prowizja może pochodzić od klienta lub dostawcy usług związanych z wyżywieniem. Przychody z tytułu pośrednictwa mogą obejmować inne źródła przychodów (na przykład przychody z reklam).

Podklasa ta obejmuje również:

  • działalność usługową w zakresie rezerwacji świadczoną na rzecz restauracji.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • działalności platform internetowych umożliwiających zamówienie jedzenia z dostawą, sklasyfikowanej w 53.30.Z.

Przydatne linki
 
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.