Kliknij ten link, aby przejść do panelu logowania.
Teraz do wszystkich płatnych Serwisów internetowych
Wydawnictwa Podatkowego GOFIN loguj się w jednym
miejscu.


Po zalogowaniu znajdziesz menu z linkiem do swojego
konta abonenta i dodatkowych opcji.

logo
Aktualnie jesteś: Klasyfikacje (strona główna)  »  PKD  »  2025  »  Sekcja C  »   Dział 10 - Produkcja artykułów spożywczych
Schemat klasyfikacji
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
31 | 32 | 33

Klasyfikacja pochodzi z serwisu klasyfikacje.gofin.pl

Dział 10 -
Produkcja artykułów spożywczych
Dział 11 -
Produkcja napojów
Dział 12 -
Produkcja wyrobów tytoniowych
Dział 13 -
Produkcja wyrobów tekstylnych
Dział 14 -
Produkcja odzieży
Dział 15 -
Produkcja skór i wyrobów ze skór wyprawionych, produkcja podobnych wyrobów z innych materiałów
Dział 16 -
Produkcja wyrobów z drewna i korka, z wyłączeniem mebli; produkcja wyrobów ze słomy i materiałów używanych do wyplatania
Dział 17 -
Produkcja papieru i wyrobów z papieru
Dział 18 -
Poligrafia i reprodukcja zapisanych nośników informacji
Dział 19 -
Wytwarzanie i przetwarzanie koksu i produktów rafinacji ropy naftowej
Dział 20 -
Produkcja chemikaliów i wyrobów chemicznych
Dział 21 -
Produkcja podstawowych substancji farmaceutycznych oraz leków i pozostałych wyrobów farmaceutycznych
Dział 22 -
Produkcja wyrobów z gumy i tworzyw sztucznych
Dział 23 -
Produkcja wyrobów z pozostałych mineralnych surowców niemetalicznych
Dział 24 -
Produkcja metali
Dział 25 -
Produkcja metalowych wyrobów gotowych, z wyłączeniem maszyn i urządzeń
Dział 26 -
Produkcja komputerów, wyrobów elektronicznych i optycznych
Dział 27 -
Produkcja urządzeń elektrycznych
Dział 28 -
Produkcja maszyn i urządzeń, gdzie indziej niesklasyfikowana
Dział 29 -
Produkcja pojazdów silnikowych, produkcja przyczep i naczep
Dział 30 -
Produkcja pozostałego sprzętu transportowego
Dział 31 -
Produkcja mebli
Dział 32 -
Pozostała produkcja wyrobów
Dział 33 -
Naprawa, konserwacja i instalowanie maszyn i urządzeń

Dział ten obejmuje:

  • przetwarzanie produktów rolnictwa, leśnictwa, łowiectwa oraz rybactwa w żywność przeznaczoną dla ludzi lub zwierząt,
  • produkcję półproduktów, które nie są bezpośrednio wyrobami żywnościowymi.

W efekcie tych działalności powstają również produkty uboczne o różnej wartości użytkowej (na przykład skóry surowe, makuchy z produkcji olejów roślinnych).

Dział ten obejmuje działalności, w wyniku których powstają różnorodne wyroby: mięsne, rybne, owocowe, warzywne, mleczarskie, wyroby z tłuszczów i olejów, produkty przemiału zbóż, karma dla zwierząt, pozostałe artykuły spożywcze.

Produkcja może być wykonywana na własny rachunek lub na zlecenie, na przykład ubój zwierząt.

Działalność piekarzy, cukierników, masarzy i tym podobnych, sprzedających własną produkcję (nawet, jeżeli sprzedaż detaliczna prowadzona jest w ich własnych sklepach), traktowana jest jako działalność wytwórcza i sklasyfikowana w niniejszym dziale. Natomiast działalność podmiotu, w przypadku, gdy wyrób podlega nieznacznemu przetworzeniu, nieprowadzącemu do jego istotnych zmian, sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach sekcji G „Handel hurtowy i detaliczny".

Dział ten obejmuje również produkcję napojów i innych płynów uważanych za żywność wykorzystującą podobne procesy produkcyjne (na przykład mleka, soków owocowych / koncentratów).

Dział ten nie obejmuje:

  • przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56.
grupa/
klasa/
podklasa
Nazwa grupowaniaOpis dodatkowy

10.1

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa

10.11

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

10.11.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

Podklasa ta obejmuje:

  • czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świń, jagniąt, owiec, królików, wielbłądów i tym podobnych,
  • produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach,
  • produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach,
  • ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach,
  • produkcję surowych skór i skórek pochodzących z rzeźni (na przykład poprzez garbowanie i solenie),
  • wytapianie i rafinowanie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego,
  • przetwarzanie podrobów zwierzęcych,
  • produkcję wełny surowej poubojowej.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • wytapiania jadalnych tłuszczów z drobiu, sklasyfikowanego w 10.12.Z,
  • produkcji suszonego, solonego lub wędzonego mięsa i wyrobów z mięsa, sklasyfikowanej w 10.13.Z.

10.12

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu

10.12.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu

Podklasa ta obejmuje:

  • czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu,
  • produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego,
  • wytapianie jadalnych tłuszczów z drobiu,
  • czyszczenie, dezynfekcję, zaprawianie w celu konserwacji oraz strzyżenie pierza i puchu.

10.13

Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego

10.13.Z

Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję mięsa konserwowanego (na przykład poprzez gotowanie, suszenie, solenie lub wędzenie),
  • produkcję wyrobów z mięsa:
    • kiełbas, salami, puddingów mięsnych, andouillettes, saveloy, pasztetów, rillettes, wędlin.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji gotowych dań z mięsa (w tym z mięsa drobiowego), pakowanych w systemie MAP, próżniowo lub w innych opakowaniach przedłużających świeżość, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
  • produkcji zup zawierających mięso, sklasyfikowanej w 10.89.D,
  • sprzedaży hurtowej mięsa, sklasyfikowanej w 46.32.Z.

10.2

Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków

10.20

Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków

10.20.Z

Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków

Podklasa ta obejmuje:

  • przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (na przykład poprzez mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie),
  • produkcję wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, namiastek kawioru i tym podobnych,
  • produkcję mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt,
  • produkcję mączki oraz rozpuszczalnych części ryb i innych zwierząt wodnych, nienadających się do spożycia przez ludzi,
  • działalność statków-przetwórni nieprowadzących połowów ryb, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb,
  • obróbkę wodorostów,
  • usuwanie głów ryb, patroszenie i krojenie ryb na kawałki, a następnie ich zamrażanie.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • przetwarzania ryb na statkach prowadzących połowy ryb, sklasyfikowanego w 03.11.Z,
  • przetwarzania wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, sklasyfikowanego w 10.11.Z,
  • produkcji olejów i tłuszczów z ryb i ssaków morskich, sklasyfikowanej w 10.41.Z,
  • produkcji gotowych dań rybnych, pakowanych w systemie MAP, próżniowo lub w innych opakowaniach przedłużających świeżość, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
  • produkcji zup rybnych, sklasyfikowanej w 10.89.D.

10.3

Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

10.31

Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków

10.31.Z

Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków

Podklasa ta obejmuje przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków:

  • produkcję gotowych mrożonych ziemniaków,
  • produkcję ziemniaków purée w proszku,
  • produkcję przekąsek ziemniaczanych,
  • produkcję chipsów ziemniaczanych,
  • produkcję mąki i mączki ziemniaczanej,
  • obieranie i krojenie ziemniaków.

10.32

Produkcja soków z owoców i warzyw

10.32.Z

Produkcja soków z owoców i warzyw

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję soków z owoców lub warzyw,
  • produkcję koncentratów ze świeżych owoców i warzyw.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji napojów wytwarzanych z nektarów owocowych, sklasyfikowanej w 11.07.Z.

10.39

Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

10.39.Z

Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw,
  • konserwowanie owoców, orzechów i warzyw (na przykład poprzez zamrażanie, suszenie (w tym suszenie sublimacyjne, to jest liofilizację, suszenie za pomocą promiennika podczerwieni), zalewanie olejem lub octem, puszkowanie, wysokie ciśnienie, wysoką temperaturę),
  • wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych,
  • produkcję dżemów, marmolady i galaretek,
  • łuskanie, obieranie i prażenie orzechów,
  • produkcję artykułów spożywczych z orzechów, w tym past z orzechów,
  • produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, na przykład:
    • sałatek; pakowanych mieszanek sałat,
    • obranych lub pociętych warzyw,
    • tofu (sera sojowego).

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z,
  • produkcji mąki i mączki z roślin strączkowych, sklasyfikowanej w 10.61.Z,
  • konserwowania w cukrze owoców i orzechów, sklasyfikowanego w 10.82.Z,
  • produkcji gotowych dań z warzyw, pakowanych w systemie MAP, próżniowo lub w innych opakowaniach przedłużających świeżość, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
  • produkcji sztucznych koncentratów spożywczych, sklasyfikowanej w 10.89.D.

10.4

Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Grupa ta obejmuje:

  • produkcję surowych i rafinowanych olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Grupa ta nie obejmuje:

  • wytapiania lub rafinacji jadalnego smalcu i tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego z bydła, owiec, kóz, świń i drobiu, sklasyfikowanych w odpowiednich podklasach grupy 10.1.

10.41

Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych

10.41.Z

Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję surowych i rafinowanych olejów roślinnych (na przykład oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju konopnego, oleju słonecznikowego, oleju rzepakowego),
  • produkcję nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych,
  • przetwarzanie olejów roślinnych (na przykład poprzez parowanie, gotowanie, odwadnianie, uwodornianie),
  • produkcję niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych,
  • produkcję olejów z ryb i ssaków morskich,
  • produkcję puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • wytapiania i rafinacji smalcu i innych zwierzęcych tłuszczów jadalnych z bydła, owiec, kóz lub świń, sklasyfikowanych w 10.11.Z,
  • wytapiania jadalnych tłuszczów z drobiu, sklasyfikowanego w 10.12.Z,
  • produkcji margaryny, sklasyfikowanej w 10.42.Z,
  • mielenia kukurydzy metodą mokrą i wytwarzania oleju kukurydzianego, sklasyfikowanych w 10.62.Z,
  • wytwarzania olejków eterycznych, sklasyfikowanego w 20.59.Z,
  • przetwarzania olejów i tłuszczów za pomocą procesów chemicznych, sklasyfikowanego w 20.59.Z.

10.42

Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych

10.42.Z

Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję margaryny,
  • produkcję past będących mieszaniną różnych tłuszczów jadalnych,
  • produkcję jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form.

10.5

Wytwarzanie wyrobów mleczarskich i lodów jadalnych

Grupa ta nie obejmuje:

  • produkcji napojów bezalkoholowych na bazie zbóż, orzechów, soi lub innych nasion, sklasyfikowanej w 11.07.Z.

10.51

Wytwarzanie wyrobów mleczarskich

10.51.Z

Wytwarzanie wyrobów mleczarskich

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (w tym mleka pasteryzowanego lub poddanego działaniu bardzo wysokich temperatur (tak zwanego UHT)) oraz mleka homogenizowanego,
  • produkcję napojów bezalkoholowych na bazie mleka,
  • produkcję śmietany ze świeżego płynnego mleka: sterylizowanej (w tym śmietany pasteryzowanej lub poddanej działaniu bardzo wysokich temperatur (tak zwaną UHT)), homogenizowanej,
  • produkcję mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego,
  • produkcję mleka lub śmietany w postaci stałej,
  • produkcję masła,
  • produkcję jogurtu i kefiru mlecznego,
  • produkcję serów i twarogów,
  • rafinację i dojrzewanie sera,
  • produkcję serwatki,
  • produkcję kazeiny,
  • produkcję wyrobów mlecznych bez laktozy,
  • produkcję laktozy i syropu laktozowego.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji surowego mleka krowiego lub bawolego, sklasyfikowanej w 01.41.Z,
  • produkcji surowego mleka koni i osłów, sklasyfikowanej w 01.43.Z,
  • produkcji surowego mleka wielbłądów, sklasyfikowanej w 01.44.Z,
  • produkcji surowego mleka owiec i kóz, sklasyfikowanej w 01.45.Z,
  • produkcji napojów dietetycznych na bazie mleka oraz preparatów do żywienia niemowląt na bazie mleka, sklasyfikowanej w 10.86.Z,
  • produkcji roślinnych substytutów dla jaj, nabiału i innych produktów mlecznych, z wyłączeniem napojów, sklasyfikowanej w 10.89.C,
  • produkcji kefiru owocowego i kefiru wodnego, sklasyfikowanej w 11.03.Z,
  • produkcji napojów bezalkoholowych na bazie zbóż, orzechów, soi lub innych nasion, sklasyfikowanej w 11.07.Z.

10.52

Produkcja lodów śmietankowych i pozostałych lodów jadalnych

10.52.Z

Produkcja lodów śmietankowych i pozostałych lodów jadalnych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję lodów śmietankowych i pozostałych lodów jadalnych (na przykład sorbetów).

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji lodu z wody naturalnej do celów chłodniczych, sklasyfikowanej w 35.30.Z,
  • działalności lodziarni, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 56.1.

10.6

Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych

Grupa ta obejmuje:

  • przemiał zbóż lub warzyw na mąkę i mączkę,
  • przemiał, czyszczenie i polerowanie ryżu,
  • mikronizację i obróbkę termiczną mąki,
  • produkcję mieszanek mąki lub ciast z tych produktów do wytwarzania wyrobów piekarniczych,
  • przemiał metodą mokrą ziarna kukurydzy i warzyw,
  • produkcję skrobi i wyrobów skrobiowych,
  • wytwarzanie bezglutenowych produktów przemiału zbóż.

Grupa ta nie obejmuje:

  • suszenia ziarna na zlecenie, sklasyfikowanego w 01.63.Z.

10.61

Wytwarzanie produktów przemiału zbóż

10.61.Z

Wytwarzanie produktów przemiału zbóż

Podklasa ta obejmuje:

  • przemiał zbóż: produkcję mąki, semoliny, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta, owsa, kukurydzy i innych zbóż,
  • przemiał ryżu: produkcję ryżu łuskanego, bielonego, polerowanego, glazurowanego, parzonego lub preparowanego; produkcję mąki ryżowej,
  • przemiał surowców warzywnych: produkcję mąki i mączki z suszonych warzyw strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych,
  • wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej, wytwarzanie mąki wieloskładnikowej, gotowych mieszanek mąki oraz surowego ciasta do wypieku chleba, ciast, herbatników, naleśników i tym podobnych.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • przygotowania plonów do sprzedaży na rynek pierwotny (na przykład przez czyszczenie, obcinanie, sortowanie, odkażanie) oraz suszenia ziarna na zlecenie, sklasyfikowanych w 01.63.Z,
  • produkcji ziemniaczanej mąki i mączki, sklasyfikowanej w 10.31.Z,
  • mielenia kukurydzy metodą mokrą, sklasyfikowanego w 10.62.Z.

10.62

Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych

10.62.Z

Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych

Podklasa ta obejmuje:

  • wytwarzanie skrobi z ziemniaków, ryżu, kukurydzy i tym podobnych,
  • mielenie kukurydzy metodą mokrą,
  • wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy, inuliny, izoglukozy i tym podobnych,
  • wytwarzanie glutenu,
  • wytwarzanie tapioki i jej namiastek ze skrobi,
  • wytwarzanie oleju kukurydzianego.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • wytwarzania laktozy (cukru mlekowego), sklasyfikowanego w 10.51.Z,
  • produkcji cukru trzcinowego lub buraczanego, sklasyfikowanej w 10.81.Z.

10.7

Produkcja wyrobów piekarniczych i mącznych

Grupa ta obejmuje:

  • produkcję wyrobów piekarniczych, makaronów, klusek i podobnych wyrobów mącznych,
  • produkcję bezglutenowych wyrobów piekarniczych i mącznych.

10.71

Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek

10.71.Z

Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek

Podklasa ta obejmuje produkcję:

  • chleba i bułek,
  • ciast, ciastek, placków, tart, naleśników, gofrów i tym podobnych,
  • pieczywa wstępnie podpieczonego.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji suchych wyrobów piekarniczych i ciastkarskich, sklasyfikowanej w 10.72.Z,
  • produkcji makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych, sklasyfikowanej w 10.73.Z,
  • sprzedaży detalicznej chleba i bułek wypiekanych na miejscu z pieczywa wstępnie podpieczonego, sklasyfikowanej w 47.24.Z.

10.72

Produkcja sucharów, herbatników, konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek

10.72.Z

Produkcja sucharów, herbatników, konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję sucharów, herbatników i pozostałych suchych wyrobów piekarniczych i ciastkarskich,
  • produkcję konserwowanych wyrobów piekarniczych, pieczywa, ciast, ciastek i wafli,
  • produkcję słodkich lub słonych przekąsek (paluszków, krakersów, precli i tym podobnych),
  • produkcję bułki tartej otrzymywanej przez zmielenie chleba wysuszonego, opieczonego.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji przekąsek ziemniaczanych, sklasyfikowanej w 10.31.Z.

10.73

Produkcja wyrobów mącznych

10.73.Z

Produkcja wyrobów mącznych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję makaronów, pierogów i klusek, gotowanych lub surowych, nadziewanych lub nienadziewanych,
  • produkcję kuskusu.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji gotowych posiłków i dań na bazie makaronu lub kuskusu, pakowanych w systemie MAP, próżniowo lub w innych opakowaniach przedłużających świeżość, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
  • produkcji zup zawierających makaron, sklasyfikowanej w 10.89.D.

10.8

Produkcja pozostałych artykułów spożywczych

Grupa ta obejmuje produkcję cukru i wyrobów cukierniczych, gotowych posiłków i dań, kawy, herbaty oraz przypraw.

10.81

Produkcja cukru

10.81.Z

Produkcja cukru

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję i rafinację cukru (sacharozy) oraz substytutów cukru z soków z: buraków, trzciny cukrowej, klonu i palmy,
  • produkcję syropów cukrowych,
  • produkcję melasy,
  • produkcję syropu i cukru klonowego.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • pozyskiwania syropu klonowego w warunkach naturalnych, sklasyfikowanego w 02.30.Z,
  • produkcji laktozy i syropu laktozowego, sklasyfikowanej w 10.51.Z,
  • produkcji glukozy, syropu glukozowego, maltozy, sklasyfikowanej w 10.62.Z.

10.82

Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych

10.82.Z

Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję kakao, masła kakaowego, tłuszczu i oleju kakaowego,
  • produkcję czekolady i wyrobów czekoladowych,
  • produkcję wyrobów cukierniczych: cukierków, karmelków, drażetek, nugatów, pomadek, białej czekolady,
  • produkcję gumy do żucia,
  • konserwowanie w cukrze owoców i orzechów, skórek owocowych i pozostałych części roślin,
  • produkcję cukierniczych pastylek do ssania,
  • produkcję wyrobów cukierniczych niezawierających cukru.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji sacharozy, sklasyfikowanej w 10.81.Z.

10.83

Przetwórstwo herbaty i kawy

10.83.Z

Przetwórstwo herbaty i kawy

Podklasa ta obejmuje:

  • dekofeinizację i palenie kawy,
  • produkcję wyrobów kawowych:
    • kawy mielonej,
    • kawy rozpuszczalnej,
    • ekstraktów i koncentratów kawy,
  • produkcję substytutów kawy,
  • produkcję mieszanek różnych gatunków herbaty oraz mieszanek herbaty maté (herbaty paragwajskiej),
  • produkcję ekstraktów i preparatów z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej),
  • produkcję herbat ziołowych (mięty, werbeny pospolitej, rumianku i tym podobnych),
  • produkcję herbaty i kawy w torebkach, saszetkach lub kapsułkach.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • suszenia, sortowania, czyszczenia i cięcia ziół leczniczych, związanych z przygotowaniem plonów do sprzedaży na rynek pierwotny, wykonywanych na zlecenie, sklasyfikowanych w 01.63.Z,
  • produkcji inuliny, sklasyfikowanej w 10.62.Z,
  • produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11,
  • przygotowania produktów roślinnych dla celów farmaceutycznych, sklasyfikowanego w 21.20.Z.

10.84

Produkcja przypraw

10.84.Z

Produkcja przypraw

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję przypraw, sosów i podobnych dodatków do potraw:
    • majonezu,
    • mąki i mączki musztardowej,
    • gotowej musztardy i tym podobnych,
  • produkcję octu,
  • produkcję soli spożywczej (na przykład soli kuchennej jodowanej),
  • produkcję przypraw korzennych i ziołowych, w tym ich suszenie, sortowanie, czyszczenie i cięcie.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • uprawy roślin przyprawowych, sklasyfikowanej w 01.28.Z.

10.85

Wytwarzanie gotowych posiłków i dań

10.85.Z

Wytwarzanie gotowych posiłków i dań

Podklasa ta obejmuje produkcję gotowych (to jest przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, składających się z co najmniej dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw), mrożonych, w puszkach, w słoikach, pakowanych próżniowo, w systemie MAP lub przy pomocy innych technologii. Potrawy te zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję dań z mięsa lub drobiu,
  • produkcję dań rybnych, w tym ryby z frytkami,
  • produkcję gotowych dań na bazie makaronu lub ryżu,
  • produkcję gotowych dań z warzyw,
  • produkcję pizzy i zapiekanek, zamrożonych lub inaczej zakonserwowanych.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji świeżej żywności lub żywności składającej się z mniej niż dwóch składników, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 10,
  • produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, składającej się głównie z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.39.Z,
  • produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.D,
  • sprzedaży hurtowej gotowych posiłków i dań, sklasyfikowanej w 46.38.Z,
  • sprzedaży detalicznej gotowych posiłków i dań w sklepach, sklasyfikowanej w 47.11.Z, 47.27.Z,
  • przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia (na przykład w restauracjach), sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56,
  • działalności w zakresie świadczenia usług kateringowych okazjonalnych oraz regularnych, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 56.2.

10.86

Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej

10.86.Z

Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej

Podklasa ta obejmuje produkcję specjalnej żywności:

  • preparatów do początkowego żywienia niemowląt,
  • modyfikowanego mleka uzupełniającego i pozostałą żywność uzupełniającą dla dzieci,
  • żywności dla dzieci,
  • żywności niskokalorycznej i o zmniejszonej kaloryczności dla utrzymania właściwej masy ciała,
  • żywności przeznaczenia medycznego.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji wyrobów mlecznych bez laktozy, sklasyfikowanej w 10.51.Z,
  • produkcji wyrobów bezglutenowych, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grup 10.6, 10.7,
  • produkcji wyrobów cukierniczych bez cukru, sklasyfikowanej w 10.82.Z.

10.89

Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana

10.89.A

Produkcja suplementów diety

O zasadniczym charakterze suplementu diety decydują nie tylko jego składniki, ale również szczególna forma jego przedstawiania, wskazująca na to, że ma on funkcję suplementu diety, ponieważ decyduje ona o dozowaniu, sposobie jego przyjmowania i miejscu, w którym ma zadziałać. Suplementy diety nie są produktami farmaceutycznymi.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji witamin, sklasyfikowanej w 21.10.Z.

10.89.B

Produkcja substytutów mięsa

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję substytutów artykułów mięsnych na bazie surowców pochodzenia roślinnego, w tym alternatyw dla tradycyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego (na przykład produktów wytwarzanych na bazie białka grochu, białka pszennego czy soi),
  • produkcję substytutów artykułów rybnych na bazie surowców pochodzenia roślinnego,
  • produkcję substytutów artykułów mięsnych na bazie grzybów, ich pochodnych, jak i innych surowców niepochodzących od zwierząt.

10.89.C

Produkcja roślinnych substytutów dla jaj, nabiału i innych produktów mlecznych, z wyłączeniem napojów

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję roślinnych substytutów dla nabiału i innych produktów mlecznych, w tym roślinnych produktów fermentowanych (alternatyw dla jogurtu, śmietany, puddingów mlecznych, sera, alternatyw dla jajek i tym podobnych), wytwarzanych na przykład na bazie owsa, kokosu, ryżu, migdałów, soi.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji tofu, sklasyfikowanej w 10.39.Z,
  • produkcji napojów bezalkoholowych na bazie zbóż, orzechów, soi lub innych nasion, sklasyfikowanej w 11.07.Z.

10.89.D

Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, z wyłączeniem suplementów diety, substytutów mięsa, roślinnych substytutów dla jaj, nabiału i innych produktów mlecznych, gdzie indziej niesklasyfikowana

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję gotowej żywności łatwo psującej się, na przykład:
    • zup i bulionów (rosołów),
    • kanapek,
    • świeżej (nieupieczonej) pizzy,
    • świeżych tart i zapiekanek,
  • produkcję drożdży,
  • produkcję soków i ekstraktów z mięsa, ryb, skorupiaków i mięczaków,
  • produkcję wyrobów z jaj, na przykład albuminy jaja,
  • produkcję sztucznych koncentratów spożywczych,
  • przetwarzanie zakupionego miodu naturalnego,
  • produkcję półproduktów do lodów i ciast,
  • produkcję gotowych zup błyskawicznych i makaronów instant,
  • produkcję miodu sztucznego i karmelu,
  • produkcję słodowych ekstraktów i syropów,
  • produkcję mączek z owadów i innych preparatów na bazie owadów.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.39.Z,
  • produkcji mrożonej lub inaczej zakonserwowanej pizzy, pakowanej w systemie MAP, próżniowo lub w innych opakowaniach przedłużających świeżość, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
  • produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11,
  • produkcji witamin, sklasyfikowanej w 21.10.Z.

10.9

Produkcja gotowej paszy i karmy dla zwierząt

10.91

Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich

10.91.Z

Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję gotowych pasz dla zwierząt gospodarskich i ryb, w tym produkcję koncentratów paszowych i dodatków paszowych,
  • przygotowywanie pasz jednoskładnikowych dla zwierząt gospodarskich,
  • przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego na paszę dla zwierząt gospodarskich.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji wyrobów z mięsa, sklasyfikowanej w 10.13.Z,
  • produkcji mączki rybnej przeznaczonej do karmienia zwierząt, sklasyfikowanej w 10.20.Z,
  • wytwarzania makuchów z nasion roślin oleistych, sklasyfikowanego w 10.41.Z,
  • wytwarzania produktów ubocznych, stosowanych bez specjalnego przetworzenia, jako karma dla zwierząt (na przykład z nasion oleistych, sklasyfikowanego w 10.41.Z; z przemiału zbóż, sklasyfikowanego w 10.61.Z i tym podobnych).

10.92

Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych

10.92.Z

Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję gotowej karmy dla zwierząt domowych (psów, kotów, ptaków, rybek i tym podobnych),
  • przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz dla zwierząt domowych.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji wyrobów z mięsa, sklasyfikowanej w 10.13.Z,
  • produkcji mączki rybnej przeznaczonej do karmienia zwierząt, sklasyfikowanej w 10.20.Z,
  • wytwarzania makuchów z nasion roślin oleistych, sklasyfikowanego w 10.41.Z,
  • wytwarzania produktów ubocznych, stosowanych bez specjalnego przetworzenia, jako karma dla zwierząt (na przykład z nasion oleistych, sklasyfikowanego w 10.41.Z; z przemiału zbóż, sklasyfikowanego w 10.61.Z i tym podobnych).

Przydatne linki
 
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.