Dział ten obejmuje:
W efekcie tych działalności powstają również produkty uboczne o różnej wartości użytkowej (na przykład skóry surowe, makuchy z produkcji olejów roślinnych).
Dział ten obejmuje działalności, w wyniku których powstają różnorodne wyroby: mięsne, rybne, owocowe, warzywne, mleczarskie, wyroby z tłuszczów i olejów, produkty przemiału zbóż, karma dla zwierząt, pozostałe artykuły spożywcze.
Produkcja może być wykonywana na własny rachunek lub na zlecenie, na przykład ubój zwierząt.
Działalność piekarzy, cukierników, masarzy i tym podobnych, sprzedających własną produkcję (nawet, jeżeli sprzedaż detaliczna prowadzona jest w ich własnych sklepach), traktowana jest jako działalność wytwórcza i sklasyfikowana w niniejszym dziale. Natomiast działalność podmiotu, w przypadku, gdy wyrób podlega nieznacznemu przetworzeniu, nieprowadzącemu do jego istotnych zmian, sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach sekcji G „Handel hurtowy i detaliczny".
Dział ten obejmuje również produkcję napojów i innych płynów uważanych za żywność wykorzystującą podobne procesy produkcyjne (na przykład mleka, soków owocowych / koncentratów).
Dział ten nie obejmuje:
grupa/ klasa/ podklasa | Nazwa grupowania | Opis dodatkowy |
10.1 | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa | |
10.11 | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu | |
10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu | |
10.12 | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu | |
10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu | |
10.13 | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego | |
10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego | |
10.2 | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | |
10.20 | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | |
10.20.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | |
10.3 | Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw | |
10.31 | Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków | |
10.31.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków | |
10.32 | Produkcja soków z owoców i warzyw | |
10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw | |
10.39 | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw | |
10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw | |
10.4 | Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego | |
10.41 | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | |
10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | |
10.42 | Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | |
10.42.Z | Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | |
10.5 | Wytwarzanie wyrobów mleczarskich i lodów jadalnych | |
10.51 | Wytwarzanie wyrobów mleczarskich | |
10.51.Z | Wytwarzanie wyrobów mleczarskich | |
10.52 | Produkcja lodów śmietankowych i pozostałych lodów jadalnych | |
10.52.Z | Produkcja lodów śmietankowych i pozostałych lodów jadalnych | |
10.6 | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych | |
10.61 | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż | |
10.61.Z | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż | |
10.62 | Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych | |
10.62.Z | Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych | |
10.7 | Produkcja wyrobów piekarniczych i mącznych | |
10.71 | Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek | |
10.71.Z | Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek | |
10.72 | Produkcja sucharów, herbatników, konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek | |
10.72.Z | Produkcja sucharów, herbatników, konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek | |
10.73 | Produkcja wyrobów mącznych | |
10.73.Z | Produkcja wyrobów mącznych | |
10.8 | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych | |
10.81 | Produkcja cukru | |
10.81.Z | Produkcja cukru | |
10.82 | Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych | |
10.82.Z | Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych | |
10.83 | Przetwórstwo herbaty i kawy | |
10.83.Z | Przetwórstwo herbaty i kawy | |
10.84 | Produkcja przypraw | |
10.84.Z | Produkcja przypraw | |
10.85 | Wytwarzanie gotowych posiłków i dań | |
10.85.Z | Wytwarzanie gotowych posiłków i dań | |
10.86 | Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej | |
10.86.Z | Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej | |
10.89 | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana | |
10.89.A | Produkcja suplementów diety | |
10.89.B | Produkcja substytutów mięsa | |
10.89.C | Produkcja roślinnych substytutów dla jaj, nabiału i innych produktów mlecznych, z wyłączeniem napojów | |
10.89.D | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, z wyłączeniem suplementów diety, substytutów mięsa, roślinnych substytutów dla jaj, nabiału i innych produktów mlecznych, gdzie indziej niesklasyfikowana | |
10.9 | Produkcja gotowej paszy i karmy dla zwierząt | |
10.91 | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich | |
10.91.Z | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich | |
10.92 | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych | |
10.92.Z | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych |
|