W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie o VAT posłużono się symbolem CN. Nie oznaczono towarów zwolnionych z VAT (bez wskazania CN) oraz opodatkowanych stawką podstawową.
Uwaga od redakcji:
Do 31 marca 2024 r. obniżoną do wysokości 0% stawkę podatku stosuje się do towarów spożywczych wymienionych w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56). Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 10 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r.).
Do 31 grudnia 2024 r. obniżoną do wysokości 8% stawkę podatku stosuje się do dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu:
1) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2023 r. poz. 569 ze zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i towarów wymienionych w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy;
2) polepszaczy gleby, środków wapnujących, biostymulatorów, podłoży do upraw, produktów nawozowych mieszanych składających się wyłącznie z nawozu i środka wapnującego, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającym przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylającym rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (Dz. Urz. UE L 170 z 25.06.2019, str. 1, z późn. zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i podłoży do upraw grzybów;
3) nawozowych produktów mikrobiologicznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10a ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu, wpisanych do wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych, o którym mowa w rozdziale 4a tej ustawy.
Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 11 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r.).
Uwaga od redakcji:
W sekcji tej klasyfikowane są nieoznaczone symbolem CN:
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 5% - poz. 18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.
- Nawozy i środki ochrony roślin — zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 8% - poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
Uwagi
1. Niniejszy dział nie obejmuje:
a) przetworów spożywczych zawierających więcej niż 20 % masy kiełbasy, mięsa, podrobów, krwi, owadów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub dowolnych kombinacji z nich (dział 16);
b) przetworów objętych pozycją 0403, 1901, 1902, 1904, 1905, 2105, 2202, 2208, 3003 lub 3004.
2. Pozycja 1806 włącza wyroby cukiernicze zawierające kakao oraz, z uwzględnieniem uwagi 1 do niniejszego działu, pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao.
Uwagi dodatkowe
1. Przywożone w postaci asortymentu, towary objęte podpozycjami 1806 20, 1806 31, 1806 32 i 1806 90, podlegają składnikowi rolnemu (EA), ustalonemu zgodnie ze średnią zawartością tłuszczów mleka, białek mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy i skrobi, w asortymencie jako całości.
2. Podpozycje 1806 90 11 i 1806 90 19 nie obejmują czekoladek wyprodukowanych całkowicie z jednego typu czekolady.
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna konwencyjna (%) | Uzupełniająca jednostka miary | Stawka VAT |
1801 00 00 | Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone | bez cła | — | |
1802 00 00 | Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao | bez cła | — | |
1803 | Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona: | |||
1803 10 00 | – Nieodtłuszczona | 9,6 | — | |
1803 20 00 | – Odtłuszczona całkowicie lub częściowo | 9,6 | — | |
1804 00 00 | Masło, tłuszcz i olej, kakaowe | 7,7 | — | |
1805 00 00 | Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 8 | — | |
1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: | |||
1806 10 | – Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |||
1806 10 15 | – – Niezawierający sacharozy lub zawierający mniej niż 5 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 8 (18) | — | |
1806 10 20 | – – Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 8 + 25,2 €/100 kg/net (18) | — | |
1806 10 30 | – – Zawierający 65 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 8 + 31,4 €/100 kg/net (18) | — | |
1806 10 90 | – – Zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 8 + 41,9 €/100 kg/net (18) | — | |
1806 20 | – Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg: | |||
1806 20 10 | – – Zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego lub zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (49) (18) | — | |
1806 20 30 | – – Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 31 % masy, masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (49) (18) | — | |
– – Pozostałe: | ||||
1806 20 50 | – – – Zawierające 18 % masy lub więcej masła kakaowego | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (49) (18) | — | |
1806 20 70 | – – – Okruchy czekolady mlecznej | 15,4 + EA (49) (18) | — | |
1806 20 80 | – – – Polewa czekoladowa smakowa | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (49) (18) | — | |
1806 20 95 | – – – Pozostałe | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (49) (18) | — | |
– Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: | ||||
1806 31 00 | – – Nadziewane | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (49) (18) | — | |
1806 32 | – – Bez nadzienia: | |||
1806 32 10 | – – – Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z (18) (49) | — | |
1806 32 90 | – – – Pozostałe | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49) | — | |
1806 90 | – Pozostałe: | |||
– – Czekoladki i wyroby czekoladowe: | ||||
– – – Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem: | ||||
1806 90 11 | – – – – Zawierające alkohol | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49) | — | |
1806 90 19 | – – – – Pozostałe | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49) | — | |
– – – Pozostałe: | ||||
1806 90 31 | – – – – Nadziewane | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49) | — | |
1806 90 39 | – – – – Bez nadzienia | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49) | — | |
1806 90 50 | – – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49) | — | |
1806 90 60 | – – Wyroby do smarowania zawierające kakao | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49) | — | |
1806 90 70 | – – Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49) | — | |
1806 90 90 | – – Pozostałe | (8,3 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49) | — |
|