CN - DZIAŁ 15 - TŁUSZCZE I OLEJE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, ROŚLINNEGO LUB MIKROBIOLOGICZNEGO ORAZ PRODUKTY ICH ROZKŁADU; GOTOWE TŁUSZCZE JADALNE; WOSKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO |
W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie o VAT posłużono się symbolem CN. Nie oznaczono towarów zwolnionych z VAT (bez wskazania CN) oraz opodatkowanych stawką podstawową.
Uwaga od redakcji:
Do 31 marca 2024 r. obniżoną do wysokości 0% stawkę podatku stosuje się do towarów spożywczych wymienionych w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56). Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 10 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r.).
Do 31 grudnia 2024 r. obniżoną do wysokości 8% stawkę podatku stosuje się do dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu:
1) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2023 r. poz. 569 ze zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i towarów wymienionych w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy;
2) polepszaczy gleby, środków wapnujących, biostymulatorów, podłoży do upraw, produktów nawozowych mieszanych składających się wyłącznie z nawozu i środka wapnującego, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającym przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylającym rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (Dz. Urz. UE L 170 z 25.06.2019, str. 1, z późn. zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i podłoży do upraw grzybów;
3) nawozowych produktów mikrobiologicznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10a ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu, wpisanych do wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych, o którym mowa w rozdziale 4a tej ustawy.
Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 11 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r.).
Uwagi
1. Niniejszy dział nie obejmuje:
a) tłuszczów ze świń lub z drobiu, objętych pozycją 0209;
b) masła kakaowego, tłuszczu i oleju (pozycja 1804);
c) jadalnych preparatów zawierających więcej niż 15 % masy produktów objętych pozycją 0405 (zazwyczaj dział 21);
d) skwarek (pozycja 2301) lub pozostałości objętych pozycjami od 2304 do 2306;
e) kwasów tłuszczowych, preparowanych wosków, leków, farb, lakierów, mydła, preparatów perfumeryjnych, kosmetycznych lub toaletowych, olejów sulfonowanych lub pozostałych towarów objętych sekcją VI;
f) faktysy pochodzącej z olejów (pozycja 4002).
2. Pozycja 1509 nie ma zastosowania do olejów uzyskanych z oliwek przez ekstrakcję rozpuszczalnikami (pozycja 1510).
3. Pozycja 1518 nie obejmuje tłuszczów lub olejów, lub ich frakcji, jedynie denaturowanych, które powinny być klasyfikowane do pozycji właściwych dla odpowiednich niedenaturowanych tłuszczów, olejów i ich frakcji.
4. Sopstoki, osady i szlamy olejowe, pak stearynowy, pak glicerynowy i odpady tłuszczu z wełny, objęte są pozycją 1522.
Uwagi do podpozycji
1. W podpozycji 1509 30 wolna kwasowość oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia wyrażona jako kwas oleinowy nie przekracza 2,0 g/ 100 g i może być odróżniona od innych kategorii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na podstawie cech określonych w standardzie Kodeksu Żywnościowego 33-1981.
2. W podpozycjach 1514 11 i 1514 19 wyrażenie "olej rzepakowy lub olej rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego" oznacza ciekły olej o zawartości kwasu erukowego mniejszej niż 2 % masy.
Uwagi dodatkowe
1. W podpozycjach 1507 10, 1508 10, 1510 10 00, 1511 10, 1512 11, 1512 21, 1513 11, 1513 21, 1514 11, 1514 91, 1515 11, 1515 21, 1515 50 11, 1515 50 19, 1515 90 21, 1515 90 29, od 1515 90 40 do 1515 90 59 i 1518 00 31:
a) oleje roślinne ciekłe lub stałe, uzyskane przez prasowanie, będą uważane za "surowe", jeżeli nie podlegały żadnemu innemu przetwarzaniu niż:
— dekantacji w normalnych granicach czasowych,
— odwirowaniu lub filtracji, pod warunkiem że do oddzielenia olejów od ich stałych składników zastosowano tylko techniki mechaniczne, takie jak: grawitacja, ciśnienie lub siły odśrodkowe (wyłączając technologię filtracji adsorpcyjnej lub jakikolwiek inny proces fizyczny lub chemiczny);
b) oleje roślinne ciekłe lub stałe, uzyskane przez ekstrakcję, będą nadal uważane za "surowe", jeżeli nie mogą być odróżnione kolorem, zapachem lub smakiem ani posiadanymi specjalnymi własnościami analitycznymi od olejów i tłuszczów roślinnych pozyskiwanych ciśnieniowo;
c) wyrażenie "oleje surowe" odnosić się będzie również do odgumowanego oleju sojowego i oleju z nasion bawełnianych, z których usunięto gossypol.
2.
A. Pozycje 1509 i 1510 obejmują jedynie oleje otrzymane wyłącznie z przetwarzania oliwek i posiadające właściwości w odniesieniu do zawartości kwasów tłuszczowych i steroli, o których mowa w załączniku I do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2022/2104 (191). Ich obecność można stwierdzić, używając metod nr 6 (COI/T.20/Doc. No 33 (Oznaczanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej)) oraz nr 8 (COI/T.20/Doc. No 26 (Oznaczanie składu i zawartości steroli, dialkoholi triterpenowych i alkoholi alifatycznych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych)) określonych w załączniku I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2022/2105 (198).
Pozycje 1509 i 1510 nie obejmują oliwy chemicznie zmienionej (w szczególności reestryfikowanej oliwy) oraz mieszanin oliwy z innymi olejami. Obecność reestryfikowanej oliwy sprawdzana jest przez zastosowanie metody nr 3 (COI/T.20/Doc. No 23 (Oznaczanie zawartości procentowej 2-monopalmitynianu glicerolu)) określonej w załączniku I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/2105.
B. Podpozycje 1509 20 00, 1509 30 00 i 1509 40 00 obejmują jedynie oliwy z oliwek zdefiniowane w pkt 1, 2 i 3 poniżej, otrzymywane wyłącznie w sposób mechaniczny lub przy użyciu innych metod fizycznych, w warunkach, które nie prowadzą do modyfikacji oliwy, i które nie zostały poddane żadnej innej obróbce niż przemywanie, dekantowanie, odwirowywanie lub filtrowanie. Oliwy z oliwek otrzymywane z wykorzystaniem rozpuszczalników, odczynników chemicznych lub biochemicznych lub procesów reestryfikacji, jak również dowolne mieszaniny z oliwami innego rodzaju są wyłączone z tych podpozycji.
1. W podpozycji 1509 20 00„oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” oznacza oliwę z oliwek posiadającą właściwości oliwy z oliwek z kategorii 1, jak określono w załączniku I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2104.
2. Podpozycja 1509 30 00 obejmuje oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które posiadają właściwości oliwy z oliwek kategorii 2, jak określono w załączniku I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2104.
3. W podpozycji 1509 40 00„pozostałe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia” oznaczają oliwy z oliwek posiadające właściwości oliwy z oliwek kategorii 3, jak określono w załączniku I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2104.
C. Podpozycja 1509 90 00 obejmuje oliwę z oliwek otrzymaną przez przetworzenie oliw z oliwek objętych podpozycjami 1509 20 00, 1509 30 00 lub 1509 40 00, nawet zmieszaną z oliwą z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i posiadającą właściwości oliwy z oliwek z kategorii 4 i 5, jak określono w załączniku I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2104.
D. W podpozycji 1510 10 00„surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek” oznacza olej o właściwościach oliwy z oliwek kategorii 6, jak określono w załączniku I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2104.
E. Podpozycja 1510 90 00 obejmuje oleje otrzymane przez przetworzenie olejów objętych podpozycją 1510 10 00, nawet zmieszane z oliwą z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, oraz oleje, które nie posiadają właściwości olejów przedstawionych w pkt B, C i D niniejszej uwagi dodatkowej.
Oleje objęte tą podpozycją muszą posiadać właściwości oliwy z oliwek kategorii 7 i 8, jak określono w załączniku I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2104.
3. Podpozycje 1522 00 31 i 1522 00 39 nie obejmują:
a) pozostałości pochodzących z obróbki substancji tłuszczowych zawierających olej o liczbie jodowej, wyznaczonej zgodnie z metodą ISO 3961, niższej niż 70 lub wyższej niż 100;
b) pozostałości pochodzących z obróbki substancji tłuszczowych zawierających olej, którego liczba jodowa jest wyższa niż 70 lub niższa niż 100, którego obszar szczytowy wyrażający objętość retencji widocznego betasitosterolu (92), wyznaczony zgodnie z metodą nr 8 (COI/T.20/Doc. No 26 (Oznaczanie składu i zawartości steroli, dialkoholi triterpenowych i alkoholi alifatycznych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych) określoną w załączniku I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/2105, jest mniejszy niż 93,0 % całkowitego obszaru szczytowego sterolu.
4. Metody analityczne do wyznaczania właściwości produktów określonych powyżej podane są w załącznikach do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/2105.
5. Przetwory spożywcze wytworzone z produktów objętych działem 15, przedstawiane w odmierzonych dawkach, takich jak kapsułki, tabletki, pastylki lub pigułki, przeznaczone do stosowania jako suplementy diety, są wyłączone z niniejszego działu. O zasadniczym charakterze suplementu diety decydują nie tylko jego składniki, ale również szczególna forma jego przedstawiania, wskazująca na to, że ma on funkcję suplementu diety, ponieważ decyduje ona o dozowaniu, sposobie jego przyjmowania i miejscu, w którym ma zadziałać. Takie przetwory spożywcze należy klasyfikować do pozycji 2106, o ile nie są gdzie indziej wymienione lub włączone.
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna konwencyjna (%) | Uzupełniająca jednostka miary | Stawka VAT |
1501 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503: | |||
1501 10 | – Smalec: | |||
1501 10 10 | – – Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | bez cła | — | |
1501 10 90 | – – Pozostałe | 17,2 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1501 20 | – Pozostały tłuszcz ze świń: | |||
1501 20 10 | – – Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | bez cła | — | |
1501 20 90 | – – Pozostałe | 17,2 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1501 90 00 | – Pozostałe | 11,5 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1502 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503: | |||
1502 10 | – Łój: | |||
1502 10 10 | – – Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | bez cła | — | |
1502 10 90 | – – Pozostałe | 3,2 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1502 90 | – Pozostałe: | |||
1502 90 10 | – – Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | bez cła | — | |
1502 90 90 | – – Pozostałe | 3,2 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej: | |||
– Stearyna smalcowa i oleostearyna: | ||||
1503 00 11 | – – Do zastosowań przemysłowych (31) | bez cła | — | |
1503 00 19 | – – Pozostałe | 5,1 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1503 00 30 | – Olej łojowy do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | bez cła | — | |
1503 00 90 | – Pozostałe | 6,4 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
1504 10 | – Oleje z wątróbek rybich i ich frakcje: | |||
1504 10 10 | – – O zawartości witaminy A nieprzekraczającej 2 500 j.m./g | 3,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – Pozostałe: | ||||
1504 10 91 | – – – Z halibuta | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1504 10 99 | – – – Pozostałe | 3,8 (42) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1504 20 | – Tłuszcze i oleje oraz ich frakcje, z ryb, inne niż oleje z wątróbek: | |||
1504 20 10 | – – Frakcje stałe | 10,9 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1504 20 90 | – – Pozostałe | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1504 30 | – Tłuszcze i oleje oraz ich frakcje, ze ssaków morskich: | |||
1504 30 10 | – – Frakcje stałe | 10,9 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1504 30 90 | – – Pozostałe | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1505 00 | Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (włącznie z lanoliną): | |||
1505 00 10 | – Tłuszcz z wełny, surowy | 3,2 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1505 00 90 | – Pozostałe | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
1507 10 | – Olej surowy, nawet odgumowany: | |||
1507 10 10 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 3,2 (204) | — | |
1507 10 90 | – – Pozostałe | 6,4 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1507 90 | – Pozostałe: | |||
1507 90 10 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 5,1 (204) | — | |
1507 90 90 | – – Pozostałe | 9,6 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
1508 10 | – Olej surowy: | |||
1508 10 10 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | bez cła(204) | — | |
1508 10 90 | – – Pozostałe | 6,4 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1508 90 | – Pozostałe: | |||
1508 90 10 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 5,1 (204) | — | |
1508 90 90 | – – Pozostałe | 9,6 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
1509 20 00 | – Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia (70) | 124,5 €/100 kg/net | — | |
1509 30 00 | – Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (70) | 124,5 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1509 40 00 | – Pozostałe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia | 122,6 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1509 90 00 | – Pozostałe (70) | 134,6 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1510 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509: | |||
1510 10 00 | – Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek | 110,2 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1510 90 00 | – Pozostałe | 160,3 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie: | |||
1511 10 | – Olej surowy: | |||
1511 10 10 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | bez cła | — | |
1511 10 90 | – – Pozostały | 3,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1511 90 | – Pozostałe: | |||
– – Frakcje stałe: | ||||
1511 90 11 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1511 90 19 | – – – Pozostałe | 10,9 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – Pozostałe: | ||||
1511 90 91 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | 5,1 | — | |
1511 90 99 | – – – Pozostałe | 9 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
– Olej z nasion słonecznika lub z krokosza barwierskiego i ich frakcje: | ||||
1512 11 | – – Olej surowy: | |||
1512 11 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 3,2 (204) | — | |
– – – Pozostałe: | ||||
1512 11 91 | – – – – Olej słonecznikowy | 6,4 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1512 11 99 | – – – – Olej z krokosza barwierskiego | 6,4 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1512 19 | – – Pozostałe: | |||
1512 19 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 5,1 (204) | — | |
1512 19 90 | – – – Pozostałe | 9,6 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– Olej z nasion bawełny i jego frakcje | ||||
1512 21 | – – Olej surowy, nawet z którego został usunięty gossypol: | |||
1512 21 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 3,2 (204) | — | |
1512 21 90 | – – – Pozostałe | 6,4 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1512 29 | – – Pozostałe: | |||
1512 29 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 5,1 (204) | — | |
1512 29 90 | – – – Pozostałe | 9,6 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
– Olej kokosowy (z kopry) i jego frakcje: | ||||
1513 11 | – – Olej surowy: | |||
1513 11 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | 2,5 | — | |
– – – Pozostałe: | ||||
1513 11 91 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1513 11 99 | – – – – Pozostałe | 6,4 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1513 19 | – – Pozostałe: | |||
– – – Frakcje stałe: | ||||
1513 19 11 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1513 19 19 | – – – – Pozostałe | 10,9 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – – Pozostałe: | ||||
1513 19 30 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | 5,1 | — | |
– – – – Pozostałe: | ||||
1513 19 91 | – – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1513 19 99 | – – – – – Pozostałe | 9,6 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– Olej z ziaren palmowych lub olej babassu oraz ich frakcje: | ||||
1513 21 | – – Olej surowy: | |||
1513 21 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | 3,2 | — | |
– – – Pozostałe: | ||||
1513 21 30 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1513 21 90 | – – – – Pozostałe | 6,4 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1513 29 | – – Pozostałe: | |||
– – – Frakcje stałe: | ||||
1513 29 11 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1513 29 19 | – – – – Pozostałe | 10,9 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – – Pozostałe: | ||||
1513 29 30 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych, innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | 5,1 | — | |
– – – – Pozostałe: | ||||
1513 29 50 | – – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1513 29 90 | – – – – – Pozostałe | 9,6 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
– Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego oraz ich frakcje: | ||||
1514 11 | – – Olej surowy: | |||
1514 11 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 3,2 (204) | — | |
1514 11 90 | – – – Pozostałe | 6,4 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1514 19 | – – Pozostałe: | |||
1514 19 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 5,1 (204) | — | |
1514 19 90 | – – – Pozostałe | 9,6 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– Pozostałe: | ||||
1514 91 | – – Olej surowy: | |||
1514 91 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 3,2 (204) | — | |
1514 91 90 | – – – Pozostałe | 6,4 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1514 99 | – – Pozostałe: | |||
1514 99 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 5,1 (204) | — | |
1514 99 90 | – – – Pozostałe | 9,6 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne lub mikrobiologiczne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
– Olej lniany i jego frakcje: | ||||
1515 11 00 | – – Olej surowy | 3,2 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 19 | – – Pozostałe: | |||
1515 19 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 5,1 (204) | — | |
1515 19 90 | – – – Pozostałe | 9,6 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– Olej kukurydziany i jego frakcje: | ||||
1515 21 | – – Olej surowy: | |||
1515 21 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 3,2 (204) | — | |
1515 21 90 | – – – Pozostałe | 6,4 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 29 | – – Pozostałe: | |||
1515 29 10 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 5,1 (204) | — | |
1515 29 90 | – – – Pozostałe | 9,6 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 30 | – Olej rycynowy i jego frakcje: | |||
1515 30 10 | – – Do produkcji kwasu aminoundekanowego stosowanego do wytwarzania tekstylnych włókien syntetycznych lub tworzyw sztucznych (31) | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 30 90 | – – Pozostały | 5,1 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 50 | – Olej sezamowy i jego frakcje: | |||
– – Olej surowy: | ||||
1515 50 11 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | 3,2 | — | |
1515 50 19 | – – – Pozostały | 6,4 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – Pozostały: | ||||
1515 50 91 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | 5,1 | — | |
1515 50 99 | – – – Pozostały | 9,6 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 60 | – Tłuszcze i oleje, mikrobiologiczne i ich frakcje: | |||
– – Oleje surowe: | ||||
1515 60 11 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | 3,2 | — | |
– – – Pozostałe: | ||||
1515 60 51 | – – – – Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 60 59 | – – – – Pozostałe stałe; ciekłe | 6,4 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – Pozostałe: | ||||
1515 60 60 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | 5,1 | — | |
– – – Pozostałe: | ||||
1515 60 91 | – – – – Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 60 99 | – – – – Pozostałe stałe; ciekłe | 9,6 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 90 | – Pozostałe: | |||
1515 90 11 | – – Olej tungowy; olej jojoba i olej oiticica; wosk mirtowy i wosk japoński; ich frakcje | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – Olej z nasion tytoniu i jego frakcje: | ||||
– – – Olej surowy: | ||||
1515 90 21 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | bez cła | — | |
1515 90 29 | – – – – Pozostały | 6,4 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – – Pozostały: | ||||
1515 90 31 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (31) | bez cła | — | |
1515 90 39 | – – – – Pozostały | 9,6 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – Pozostałe oleje i ich frakcje: | ||||
– – – Oleje surowe: | ||||
1515 90 40 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 3,2 (204) | — | |
– – – – Pozostałe: | ||||
1515 90 51 | – – – – – Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 90 59 | – – – – – Pozostałe stałe; ciekłe | 6,4 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – – Pozostałe: | ||||
1515 90 60 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 5,1 (204) | — | |
– – – – Pozostałe: | ||||
1515 90 91 | – – – – – Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1515 90 99 | – – – – – Pozostałe stałe; ciekłe | 9,6 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce, roślinne lub mikrobiologiczne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone: | |||
1516 10 | – Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje: | |||
1516 10 10 | – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1516 10 90 | – – Pozostałe | 10,9 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1516 20 | – Tłuszcze i oleje, roślinne i ich frakcje: | |||
1516 20 10 | – – Uwodorniony olej rycynowy, tzw. "wosk opalowy" | 3,4 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – Pozostałe: | ||||
1516 20 91 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – – Pozostałe: | ||||
1516 20 95 | – – – – Olej rzepikowy, lniany, rzepakowy, słonecznikowy, illipe, karite, makore, toloucouna lub babassu, do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205) | 5,1 (204) | — | |
– – – – Pozostałe: | ||||
1516 20 96 | – – – – – Olej z orzeszków ziemnych, z nasion bawełny, sojowy lub słonecznikowy; pozostałe oleje zawierające mniej niż 50 % masy wolnych kwasów tłuszczowych oraz z wyłączeniem olejów z nasion palmowych, illipe, kokosowego, rzepikowego, rzepakowego lub copaiba | 9,6 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1516 20 98 | – – – – – Pozostałe | 10,9 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1516 30 | – Tłuszcze i oleje, mikrobiologiczne i ich frakcje: | |||
1516 30 91 | – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej | 12,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1516 30 98 | – – Pozostałe | 10,9 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych, roślinnych lub mikrobiologicznych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze i oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516: | |||
1517 10 | – Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej: | |||
1517 10 10 | – – Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka | 8,3 + 28,4 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1517 10 90 | – – Pozostała | 16 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1517 90 | – Pozostałe: | |||
1517 90 10 | – – Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka | 8,3 + 28,4 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – Pozostałe: | ||||
1517 90 91 | – – – Oleje roślinne, ciekłe, zmieszane | 9,6 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1517 90 93 | – – – Jadalne mieszaniny lub preparaty, w rodzaju stosowanych jako preparaty zapobiegające przyleganiu do formy | 2,9 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1517 90 99 | – – – Pozostałe | 16 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1518 00 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce, roślinne lub mikrobiologiczne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, napowietrzane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych, roślinnych lub mikrobiologicznych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
1518 00 10 | – Linoksyn | 7,7 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– Oleje roślinne, ciekłe, zmieszane, do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi (205): | ||||
1518 00 31 | – – Surowe | 3,2 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1518 00 39 | – – Pozostałe | 5,1 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– Pozostałe: | ||||
1518 00 91 | – – Tłuszcze i oleje zwierzęce, roślinne lub mikrobiologiczne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, napowietrzane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516 | 7,7 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – Pozostałe: | ||||
1518 00 95 | – – – Niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów i olejów zwierzęcych, lub z tłuszczów i olejów zwierzęcych i roślinnych lub mikrobiologicznych, i ich frakcje | 2 (204) | — | |
1518 00 99 | – – – Pozostałe | 7,7 (204) | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
[1519] | ||||
1520 00 00 | Glicerol surowy; wody glicerolowe i ługi glicerolowe | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1521 | Woski roślinne (inne niż triglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione: | |||
1521 10 00 | – Woski roślinne | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1521 90 | – Pozostałe: | |||
1521 90 10 | – – Spermacet, nawet rafinowany lub barwiony | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – Wosk pszczeli i pozostałe woski owadzie, nawet rafinowane lub barwione: | ||||
1521 90 91 | – – – Surowe | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1521 90 99 | – – – Pozostałe | 2,5 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1522 00 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych: | |||
1522 00 10 | – Degras | 3,8 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– Pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych: | ||||
– – Zawierające olej o właściwościach oliwy: | ||||
1522 00 31 | – – – Sopstoki | 29,9 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1522 00 39 | – – – Pozostałe | 47,8 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
– – Pozostałe: | ||||
1522 00 91 | – – – Osady i szlamy olejowe; sopstoki | 3,2 | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
1522 00 99 | – – – Pozostałe | bez cła | — | 5% - poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie jadalne |
|