Uwaga od redakcji:
W sekcji tej klasyfikowane są nieoznaczone symbolem CN:
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 5% - poz. 18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.
- Nawozy i środki ochrony roślin — zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 8% - poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
Uwagi
1. Niniejszy dział nie obejmuje:
a) produktów z niniejszego działu (innych niż produkty objęte pozycją 2209) przygotowanych do celów kulinarnych, będących jednocześnie produktami nienadającymi się do konsumpcji jako napoje (zazwyczaj pozycja 2103);
b) wody morskiej (pozycja 2501);
c) wody destylowanej lub wody do pomiarów przewodnictwa, lub wody o podobnej czystości (pozycja 2853);
d) kwasu octowego o stężeniu przekraczającym 10 % masy kwasu octowego (pozycja 2915);
e) leków objętych pozycją 3003 lub 3004;
f) preparatów perfumeryjnych lub toaletowych (dział 33).
2. W niniejszym dziale i działach 20 i 21 objętościowa moc alkoholu ustalana jest w temperaturze 20 °C.
3. W pozycji 2202 określenie "napoje bezalkoholowe" oznacza napoje o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 0,5 % objętości. Napoje alkoholowe klasyfikowane są do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości.
Uwaga do podpozycji
1. W podpozycji 2204 10 wyrażenie "wino musujące" oznacza wino, które, przetrzymywane w temperaturze 20 °C w zamkniętych pojemnikach, pozostaje pod ciśnieniem nie mniejszym niż 3 bary.
Uwagi dodatkowe
1. Podpozycja 2202 10 00 obejmuje wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej, pod warunkiem że są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji jako napoje.
2. W pozycjach 2204 i 2205 oraz podpozycji 2206 00 10:
a) "rzeczywista objętościowa moc alkoholu" oznacza ilość jednostek objętościowych czystego alkoholu zawartego w temperaturze 20 °C w 100 jednostkach objętościowych produktu w tej samej temperaturze;
b) "potencjalna objętościowa moc alkoholu" oznacza ilość jednostek objętościowych czystego alkoholu możliwych do otrzymania w temperaturze 20 °C przez całkowitą fermentację cukru zawartego w 100 jednostkach objętościowych produktu w tej temperaturze;
c) "całkowita objętościowa moc alkoholu" oznacza sumę rzeczywistej i potencjalnej mocy alkoholu;
d) "naturalna objętościowa moc alkoholu" oznacza całkowitą objętościową moc alkoholu przed jakimkolwiek wzbogaceniem produktu;
e) "% obj." jest symbolem objętościowej mocy alkoholu.
3. W podpozycji 2204 30 10 "fermentujący moszcz gronowy" oznacza produkt otrzymany przez fermentację moszczu gronowego, mający rzeczywistą objętościową moc alkoholu większą niż 1 % objętościowy i mniejszą niż trzy piąte jego całkowitej objętościowej mocy alkoholu.
4. W podpozycjach 2204 21, 2204 22 i 2204 29:
A. "całkowity suchy ekstrakt" oznacza zawartość w gramach na litr wszystkich substancji w produkcie, które nie wyparowują w danych warunkach fizycznych.
Całkowity suchy ekstrakt musi być oznaczany gęstościomierzem w 20 °C;
B.
a) obecność w produktach objętych podpozycjami od 2204 21 11 do 2204 21 98, od 2204 22 22 do 2204 22 98 i od 2204 29 22 do 2204 29 98 całkowitego suchego ekstraktu na litr w ilościach podanych w poniższych pkt 1, 2, 3 i 4 nie wpływa na ich klasyfikację:
1. w produktach o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 13 % obj.: 90 g lub mniej całkowitego suchego ekstraktu na litr;
2. w produktach o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu większej niż 13 % obj., ale nie większej niż 15 % obj.: 130 g lub mniej całkowitego suchego ekstraktu na litr;
3. w produktach o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu większej niż 15 % obj., ale nie większej niż 18 % obj.: 130 g lub mniej całkowitego suchego ekstraktu na litr;
4. w produktach o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu większej niż 18 % obj., ale nie większej niż 22 % obj.: 330 g lub mniej całkowitego suchego ekstraktu na litr.
Produkty o ilości całkowitego suchego ekstraktu przekraczającej maksymalnie ilości podane w każdej powyższej kategorii należy zaliczać do następnej kolejnej kategorii z tym wyjątkiem, że produkty o ilości całkowitego suchego ekstraktu przekraczającej 330 g/l zalicza się do podpozycji 2204 21 98 , 2204 22 98 i 2204 29 98;
b) powyższe reguły nie mają zastosowania do produktów objętych podpozycjami 2204 21 23 i 2204 22 33.
5. Podpozycje od 2204 21 11 do 2204 21 98, od 2204 22 22 do 2204 22 98 i od 2204 29 22 do 2204 29 98 obejmują:
a) moszcz gronowy o fermentacji zatrzymanej przez dodanie alkoholu, to znaczy produkt:
— mający rzeczywistą objętościową moc alkoholu nie mniejszą niż 12 % obj., ale mniejszą niż 15 % obj. oraz
— otrzymany przez dodanie do niesfermentowanego moszczu gronowego, o naturalnej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5 % obj., produktu otrzymanego z destylacji wina;
b) wino wzmocnione przez destylację, to znaczy produkt:
— mający rzeczywistą objętościową moc alkoholu nie mniejszą niż 18 % obj., ale nie większą niż 24 % obj.,
— otrzymany wyłącznie przez dodanie do wina niezawierającego pozostałości cukru, nierektyfikowanego produktu pochodzącego z destylacji wina, którego maksymalna rzeczywista objętościowa moc alkoholu wynosi 86 % obj. oraz
— mający maksymalną kwasowość lotną 1,5 g/l, wyrażoną jako kwas octowy;
c) wino likierowe, to znaczy produkt:
— posiadający całkowitą objętościową moc alkoholu nie niższą niż 17,5 % obj. i rzeczywistą objętościową moc alkoholu nie niższą niż 15 % obj., ale nie wyższą niż 22 % obj., oraz
— otrzymany z moszczu gronowego lub z wina, które muszą pochodzić z owoców winorośli uznanych w trzecim kraju pochodzenia, do produkcji wina likierowego i posiadać naturalną objętościową moc alkoholu minimum 12 % obj.,
— przez zamrożenie, lub
— przez dodanie w czasie lub po fermentacji:
— produktu pochodzącego z destylacji wina, lub
— zagęszczonego moszczu gronowego lub, w przypadku niektórych win likierowych, z nazwą pochodzenia lub z oznaczeniem geograficznym zamieszczonym w wykazie ustanowionym w rozporządzeniu (WE) nr 607/2009 (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60), dla których jest to praktyka tradycyjna, moszczu gronowego zagęszczonego przez bezpośrednie nagrzewanie, który – oprócz tej czynności – odpowiada definicji zagęszczonego moszczu gronowego, lub
— mieszaniny tych produktów.
Jednakże niektóre wina likierowe z nazwą pochodzenia lub z oznaczeniem geograficznym zamieszczonym w wykazie ustanowionym w rozporządzeniu (WE) nr 607/2009 można otrzymać ze świeżego niefermentowanego moszczu gronowego, który nie musi posiadać minimalnej, naturalnej zawartości alkoholu wynoszącej 12 % obj.
6. W podpozycjach 2204 10, 2204 21, 2204 22 i 2204 29:
a) "wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)" i "wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)" są to wina, które spełniają postanowienia art. od 93 do 108 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671) oraz przepisów przyjętych w celu wykonania wyżej wymienionego rozporządzenia i określonych w rozporządzeniach krajowych;
b) "wina ze szczepu" są to wina, które spełniają postanowienia art. 120 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 oraz przepisów przyjętych w celu wykonania wyżej wymienionego rozporządzenia i określonych w rozporządzeniach krajowych;
c) "wina wyprodukowane w Unii Europejskiej" są to wina, które spełniają postanowienia rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 oraz art. 55 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009.
7. W podpozycjach 2204 30 92 i 2204 30 96 "zagęszczony moszcz gronowy" oznacza moszcz gronowy, dla którego wartość liczbowa wskazana przez refraktometr (używany zgodnie z metodą zalecaną przez Międzynarodową Organizację ds. Winorośli i Wina w "Zbiorze międzynarodowych metod analizy win i moszczu" opublikowanym w serii C Dziennika Urzędowego) w temperaturze 20 °C jest nie mniejsza niż 50,9 %.
8. Jedynie wermut i inne wino ze świeżych winogron aromatyzowane ziołami lub substancjami aromatycznymi i o objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 7 % obj., należy uważać za produkty z pozycji 2205.
9. W podpozycji 2206 00 10 wyrażenie "wzbudzone" oznacza produkt otrzymany przez fermentację nieprzetworzonych wytłoków winogronowych macerowanych w wodzie lub przez ekstrakcję wodą sfermentowanych wytłoków winogronowych.
10. W podpozycjach 2206 00 31 i 2206 00 39 jako "musujące" są uważane:
— napoje sfermentowane w butelkach z "grzybkowymi" korkami utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami,
— napoje sfermentowane, inaczej pakowane pozostające pod ciśnieniem 3 barów lub większym, mierzonym w temperaturze 20 °C.
11. W podpozycjach 2209 00 11 i 2209 00 19 wyrażenie "ocet winny" oznacza ocet otrzymany wyłącznie przez kwaśną fermentację wina i posiadający całkowitą kwasowość nie mniejszą niż 60 g/l, wyrażoną jako kwas octowy.
12. Podpozycja 2207 20 obejmuje mieszaniny alkoholu etylowego używane jako surowiec do produkcji paliw do pojazdów silnikowych o objętościowej mocy alkoholu 50 % lub większej i skażone jedną lub większą liczbą następujących substancji:
a) benzyna samochodowa (zgodna z EN 228);
b) eter etylo-tert-butylowy (eter tert-butylo-etylowy, ETBE);
c) eter tert-butylo-metylowy (MTBE);
d) 2-metylopropan-2-ol (alkohol tert-butylowy, trzeciorzędowy alkohol butylowy, TBA);
e) 2-metylopropan-1-ol (2-metylo-1-propanol, izobutanol);
f) propan-2-ol (alkohol izopropylowy, 2-propanol, izopropanol).
Substancje skażające, o których mowa w lit. e) i f) akapitu pierwszego, muszą być stosowane w połączeniu co najmniej z jedną z substancji skażających wymienionych w lit. od a) do d) akapitu pierwszego.
13. Do celów podpozycji 2202 99 11 i 2202 99 15 zawartość białka oznacza się przez pomnożenie całkowitej zawartości azotu, obliczonej przy użyciu metody ustanowionej w punktach od 2 do 8 części C załącznika III do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (149), przez współczynnik 6,25.
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna konwencyjna (%) | Uzupełniająca jednostka miary | Stawka VAT | |||||||||||||||||||||||
2201 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg | ||||||||||||||||||||||||||
2201 10 | – Wody mineralne i wody gazowane | ||||||||||||||||||||||||||
– – Wody mineralne naturalne | |||||||||||||||||||||||||||
2201 10 11 | – – – Nienasycone ditlenkiem węgla | bez cła | l | 8% - poz. 16 załącznika nr 3 do ustawy o VAT (wyłącznie woda dostarczana za pośrednictwem sieci wodociągowych, cysternami lub innymi środkami transportu) | |||||||||||||||||||||||
2201 10 19 | – – – Pozostałe | bez cła | l | 8% - poz. 16 załącznika nr 3 do ustawy o VAT (wyłącznie woda dostarczana za pośrednictwem sieci wodociągowych, cysternami lub innymi środkami transportu) | |||||||||||||||||||||||
2201 10 90 | – – Pozostałe | bez cła | l | 8% - poz. 16 załącznika nr 3 do ustawy o VAT (wyłącznie woda dostarczana za pośrednictwem sieci wodociągowych, cysternami lub innymi środkami transportu) | |||||||||||||||||||||||
2201 90 00 | – Pozostałe | bez cła | — | 8% - poz. 16 załącznika nr 3 do ustawy o VAT (wyłącznie woda dostarczana za pośrednictwem sieci wodociągowych, cysternami lub innymi środkami transportu) | |||||||||||||||||||||||
2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009 | ||||||||||||||||||||||||||
2202 10 00 | – Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane | 9,6 | l | ||||||||||||||||||||||||
– Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2202 91 00 | – – Piwo bezalkoholowe | 9,6 | l | ||||||||||||||||||||||||
2202 99 | – – Pozostałe | ||||||||||||||||||||||||||
– – – Niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 | |||||||||||||||||||||||||||
2202 99 11 | – – – – Napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8 % masy lub większej | 9,6 | l |
| |||||||||||||||||||||||
2202 99 15 | – – – – Napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8 % masy; napoje na bazie orzechów objętych działem 8, zbóż objętych działem 10 lub nasion objętych działem 12 | 9,6 | l |
| |||||||||||||||||||||||
2202 99 19 | – – – – Pozostałe | 9,6 | l |
| |||||||||||||||||||||||
– – – Pozostałe, zawierające tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami od 0401 do0404 | |||||||||||||||||||||||||||
2202 99 91 | – – – – Mniej niż 0,2 % masy | 6,4 + 13,7 €/100 kg/net | l |
| |||||||||||||||||||||||
2202 99 95 | – – – – 0,2 % masy lub więcej, ale mniej niż 2 % masy | 5,5 + 12,1 €/100 kg/net | l |
| |||||||||||||||||||||||
2202 99 99 | – – – – 2 % masy lub więcej | 5,4 + 21,2 €/100 kg/net | l |
| |||||||||||||||||||||||
2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu | ||||||||||||||||||||||||||
– W pojemnikach o objętości 10 litrów lub mniejszej | |||||||||||||||||||||||||||
2203 00 01 | – – W butelkach | bez cła | l | ||||||||||||||||||||||||
2203 00 09 | – – Pozostałe | bez cła | l | ||||||||||||||||||||||||
2203 00 10 | – W pojemnikach o objętości większej niż 10 litrów | bez cła | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 | Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009 | ||||||||||||||||||||||||||
2204 10 | – Wino musujące | ||||||||||||||||||||||||||
– – Z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 10 11 | – – – Szampan | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 10 13 | – – – Cava | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 10 15 | – – – Prosecco | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 10 91 | – – – Asti spumante | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 10 93 | – – – Pozostałe | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 10 94 | – – Z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 10 96 | – – Pozostałe wina ze szczepu | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 10 98 | – – Pozostałe | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
– Pozostałe wina; moszcz gronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu | |||||||||||||||||||||||||||
2204 21 | – – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej | ||||||||||||||||||||||||||
– – – Wina, inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze, pod ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20 °C | |||||||||||||||||||||||||||
2204 21 06 | – – – – Z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 07 | – – – – Z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 08 | – – – – Pozostałe wina ze szczepu | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 09 | – – – – Pozostałe | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – Wyprodukowane w Unii Europejskiej | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj. | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – – – Białe | |||||||||||||||||||||||||||
2204 21 11 | – – – – – – – – Alsace | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 12 | – – – – – – – – Bordeaux | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 13 | – – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 17 | – – – – – – – – Val de Loire (Loire Valley) | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 18 | – – – – – – – – Mosel | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 19 | – – – – – – – – Pfalz | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 22 | – – – – – – – – Rheinhessen | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 23 | – – – – – – – – Tokaj | (139) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 24 | – – – – – – – – Lazio (Latium) | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 26 | – – – – – – – – Toscana (Tuscany) | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 27 | – – – – – – – – Trentino, Alto Adige i Friuli | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 28 | – – – – – – – – Veneto | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 31 | – – – – – – – – Sicilia | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 32 | – – – – – – – – Vinho Verde | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 34 | – – – – – – – – Penedés | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 36 | – – – – – – – – Rioja | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 37 | – – – – – – – – Valencia | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 38 | – – – – – – – – Pozostałe | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2204 21 42 | – – – – – – – – Bordeaux | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 43 | – – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 44 | – – – – – – – – Beaujolais | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 46 | – – – – – – – – Vallée du Rhône | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 47 | – – – – – – – – Languedoc-Roussillon | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 48 | – – – – – – – – Val de Loire (Loire Valley) | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 61 | – – – – – – – – Sicilia | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 62 | – – – – – – – – Piemonte (Piemont) | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 66 | – – – – – – – – Toscana (Tuscany) | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 67 | – – – – – – – – Trentino i Alto Adige | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 68 | – – – – – – – – Veneto | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 69 | – – – – – – – – Dão, Bairrada i Douro | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 71 | – – – – – – – – Navarra | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 74 | – – – – – – – – Penedés | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 76 | – – – – – – – – Rioja | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 77 | – – – – – – – – Valdepeñas | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 78 | – – – – – – – – Pozostałe | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 21 79 | – – – – – – – Białe | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 80 | – – – – – – – Pozostałe | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Pozostałe wina ze szczepu | |||||||||||||||||||||||||||
2204 21 81 | – – – – – – – Białe | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 82 | – – – – – – – Pozostałe | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2204 21 83 | – – – – – – – Białe | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 84 | – – – – – – – Pozostałe | (138) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15 % obj. | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 21 85 | – – – – – – – Madeira i Setúbal muscatel | (141) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 86 | – – – – – – – Sherry | (141) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 87 | – – – – – – – Marsala | (140) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 88 | – – – – – – – Samos i Muscat de Lemnos | (140) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 89 | – – – – – – – Port | (141) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 90 | – – – – – – – Pozostałe | (140) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 91 | – – – – – – Pozostałe | (140) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 21 93 | – – – – – – Białe | (142) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 94 | – – – – – – Pozostałe | (142) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – Pozostałe wina ze szczepu | |||||||||||||||||||||||||||
2204 21 95 | – – – – – – Białe | (142) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 96 | – – – – – – Pozostałe | (142) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2204 21 97 | – – – – – – Białe | (142) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 21 98 | – – – – – – Pozostałe | (142) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 | – – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry, ale nie większej niż 10 litrów | ||||||||||||||||||||||||||
2204 22 10 | – – – Wina, inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze, pod ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20 °C | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – Wyprodukowane w Unii Europejskiej | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj. | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 22 22 | – – – – – – – Bordeaux | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 23 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 24 | – – – – – – – Beaujolais | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 26 | – – – – – – – Vallée du Rhône | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 27 | – – – – – – – Languedoc-Roussillon | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 28 | – – – – – – – Val de Loire (Loire Valley) | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 32 | – – – – – – – Piemonte (Piemont) | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 33 | – – – – – – – Tokaj | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2204 22 38 | – – – – – – – – Białe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 78 | – – – – – – – – Pozostałe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 22 79 | – – – – – – – Białe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 80 | – – – – – – – Pozostałe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Pozostałe wina ze szczepu | |||||||||||||||||||||||||||
2204 22 81 | – – – – – – – Białe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 82 | – – – – – – – Pozostałe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2204 22 83 | – – – – – – – Białe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 84 | – – – – – – – Pozostałe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15 % obj. | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 22 85 | – – – – – – – Madeira i Setúbal muscatel | (146) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 86 | – – – – – – – Sherry | (146) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 88 | – – – – – – – Samos i Muscat de Lemnos | (145) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 90 | – – – – – – – Pozostałe | (145) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 91 | – – – – – – Pozostałe | (145) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 22 93 | – – – – – – Białe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 94 | – – – – – – Pozostałe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – Pozostałe wina ze szczepu | |||||||||||||||||||||||||||
2204 22 95 | – – – – – – Białe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 96 | – – – – – – Pozostałe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2204 22 97 | – – – – – – Białe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 22 98 | – – – – – – Pozostałe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 | – – Pozostałe | ||||||||||||||||||||||||||
2204 29 10 | – – – Wina, inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze, pod ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20 °C | 32 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – Wyprodukowane w Unii Europejskiej | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj. | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 29 22 | – – – – – – – Bordeaux | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 23 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 24 | – – – – – – – Beaujolais | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 26 | – – – – – – – Vallée du Rhône | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 27 | – – – – – – – Languedoc-Roussillon | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 28 | – – – – – – – Val de Loire (Loire Valley) | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 32 | – – – – – – – Piemonte (Piemont) | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2204 29 38 | – – – – – – – – Białe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 78 | – – – – – – – – Pozostałe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 29 79 | – – – – – – – Białe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 80 | – – – – – – – Pozostałe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Pozostałe wina ze szczepu | |||||||||||||||||||||||||||
2204 29 81 | – – – – – – – Białe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 82 | – – – – – – – Pozostałe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2204 29 83 | – – – – – – – Białe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 84 | – – – – – – – Pozostałe | (144) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15 % obj. | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 29 85 | – – – – – – – Madeira i Setúbal muscatel | (146) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 86 | – – – – – – – Sherry | (146) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 88 | – – – – – – – Samos i Muscat de Lemnos | (145) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 90 | – – – – – – – Pozostałe | (146) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 91 | – – – – – – Pozostałe | (145) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) | |||||||||||||||||||||||||||
2204 29 93 | – – – – – – Białe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 94 | – – – – – – Pozostałe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – Pozostałe wina ze szczepu | |||||||||||||||||||||||||||
2204 29 95 | – – – – – – Białe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 96 | – – – – – – Pozostałe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2204 29 97 | – – – – – – Białe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 29 98 | – – – – – – Pozostałe | (147) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 30 | – Pozostały moszcz gronowy | ||||||||||||||||||||||||||
2204 30 10 | – – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu | 32 | l | ||||||||||||||||||||||||
– – Pozostały | |||||||||||||||||||||||||||
– – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20 °C, i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1 % obj. | |||||||||||||||||||||||||||
2204 30 92 | – – – – Zagęszczony | (34) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 30 94 | – – – – Pozostały | (34) | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – Pozostały | |||||||||||||||||||||||||||
2204 30 96 | – – – – Zagęszczony | (34) | l | ||||||||||||||||||||||||
2204 30 98 | – – – – Pozostały | (34) | l | ||||||||||||||||||||||||
2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi | ||||||||||||||||||||||||||
2205 10 | – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej | ||||||||||||||||||||||||||
2205 10 10 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 18 % obj. lub mniejszej | 10,9 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2205 10 90 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18 % obj. | 0,9 €/% vol/hl + 6,4 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2205 90 | – Pozostałe | ||||||||||||||||||||||||||
2205 90 10 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 18 % obj. lub mniejszej | 9 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2205 90 90 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18 % obj. | 0,9 €/% vol/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr, perry i miód pitny, saké); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | ||||||||||||||||||||||||||
2206 00 10 | – Wzbudzone | 1,3 €/% vol/hl MIN 7,2 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
– Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
– – Musujące | |||||||||||||||||||||||||||
2206 00 31 | – – – Cydr i perry | 19,2 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2206 00 39 | – – – Pozostałe | 19,2 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
– – Spokojne, w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
– – – 2 litry lub mniejszej | |||||||||||||||||||||||||||
2206 00 51 | – – – – Cydr i perry | 7,7 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2206 00 59 | – – – – Pozostałe | 7,7 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
– – – Większej niż 2 litry | |||||||||||||||||||||||||||
2206 00 81 | – – – – Cydr i perry | 5,76 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2206 00 89 | – – – – Pozostałe | 5,76 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone | ||||||||||||||||||||||||||
2207 10 00 | – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej | 19,2 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2207 20 00 | – Alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone | 10,2 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe | ||||||||||||||||||||||||||
2208 20 | – Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron | ||||||||||||||||||||||||||
– – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej | |||||||||||||||||||||||||||
– – – Otrzymane przez destylację wina z winogron | |||||||||||||||||||||||||||
2208 20 12 | – – – – Cognac | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 20 14 | – – – – Armagnac | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – – – Brandy lub Weinbrand | |||||||||||||||||||||||||||
★2208 20 16 | – – – – – Brandy de Jerez | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
★2208 20 18 | – – – – – Pozostałe | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
★2208 20 19 | – – – – Pozostałe | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – – Otrzymane przez destylację wytłoków z winogron | |||||||||||||||||||||||||||
2208 20 26 | – – – – Grappa | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
★2208 20 28 | – – – – Pozostałe | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry | |||||||||||||||||||||||||||
– – – Otrzymane przez destylację wina z winogron | |||||||||||||||||||||||||||
2208 20 62 | – – – – Cognac | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
★2208 20 66 | – – – – Brandy lub Weinbrand | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
★2208 20 69 | – – – – Pozostałe | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – – Otrzymane przez destylację wytłoków z winogron | |||||||||||||||||||||||||||
2208 20 86 | – – – – Grappa | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
★2208 20 88 | – – – – Pozostałe | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 30 | – Whisky | ||||||||||||||||||||||||||
– – Whisky burbońskie, w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 30 11 | – – – 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 30 19 | – – – Większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – Szkocka whisky | |||||||||||||||||||||||||||
2208 30 30 | – – – Whisky "single malt" | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – – Whisky "blended malt", w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 30 41 | – – – – 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 30 49 | – – – – Większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – – Whisky "single grain" i whisky "blended grain", w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 30 61 | – – – – 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 30 69 | – – – – Większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – – Inne whisky "blended", w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 30 71 | – – – – 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 30 79 | – – – – Większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – Pozostałe, w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 30 82 | – – – 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 30 88 | – – – Większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 40 | – Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej | ||||||||||||||||||||||||||
– – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej | |||||||||||||||||||||||||||
2208 40 11 | – – – Rum o zawartości lotnych substancji, innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10 %) | 0,6 €/% vol/hl + 3,2 €/hl | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2208 40 31 | – – – – O wartości przekraczającej 7,9 € za litr czystego alkoholu | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 40 39 | – – – – Pozostałe | 0,6 €/% vol/hl + 3,2 €/hl | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry | |||||||||||||||||||||||||||
2208 40 51 | – – – Rum o zawartości lotnych substancji, innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10 %) | 0,6 €/% vol/hl | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2208 40 91 | – – – – O wartości przekraczającej 2 € za litr czystego alkoholu | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 40 99 | – – – – Pozostałe | 0,6 €/% vol/hl | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 50 | – Gin i gin Geneva | ||||||||||||||||||||||||||
– – Gin, w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 50 11 | – – – 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 50 19 | – – – Większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – Gin Geneva, w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 50 91 | – – – 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 50 99 | – – – Większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 60 | – Wódka | ||||||||||||||||||||||||||
– – O objętościowej mocy alkoholu 45,4 % obj. lub mniejszej, w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 60 11 | – – – 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 60 19 | – – – Większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4 % obj., w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 60 91 | – – – 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 60 99 | – – – Większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 70 | – Likiery i kordiały | ||||||||||||||||||||||||||
2208 70 10 | – – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 70 90 | – – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 90 | – Pozostałe | ||||||||||||||||||||||||||
– – Arak, w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 90 11 | – – – 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 90 19 | – – – Większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – Napoje spirytusowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe i czereśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 90 33 | – – – 2 litry lub mniejszej | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 90 38 | – – – Większej niż 2 litry | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – Pozostałe wódki i pozostałe napoje spirytusowe, w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
– – – 2 litry lub mniejszej | |||||||||||||||||||||||||||
2208 90 41 | – – – – Ouzo | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów) | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Destylowane z owoców | |||||||||||||||||||||||||||
2208 90 45 | – – – – – – – Calvados | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 90 48 | – – – – – – – Pozostałe | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – – – – – Pozostałe | |||||||||||||||||||||||||||
2208 90 54 | – – – – – – – Tequila | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 90 56 | – – – – – – – Pozostałe | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 90 69 | – – – – – Pozostałe napoje spirytusowe | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – – Większej niż 2 litry | |||||||||||||||||||||||||||
– – – – Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów) | |||||||||||||||||||||||||||
2208 90 71 | – – – – – Destylowane z owoców | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 90 75 | – – – – – Tequila | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 90 77 | – – – – – Pozostałe | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 90 78 | – – – – Pozostałe napoje spirytusowe | bez cła | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
– – Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2208 90 91 | – – – 2 litry lub mniejszej | 1 €/% vol/hl + 6,4 €/hl | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2208 90 99 | – – – Większej niż 2 litry | 1 €/% vol/hl | l alc. 100 % | ||||||||||||||||||||||||
2209 00 | Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego | ||||||||||||||||||||||||||
– Ocet winny, w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2209 00 11 | – – 2 litry lub mniejszej | 6,4 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2209 00 19 | – – Większej niż 2 litry | 4,8 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
– Pozostałe, w pojemnikach o objętości | |||||||||||||||||||||||||||
2209 00 91 | – – 2 litry lub mniejszej | 5,12 €/hl | l | ||||||||||||||||||||||||
2209 00 99 | – – Większej niż 2 litry | 3,84 €/hl | l |
|