Uwaga od redakcji:
W sekcji tej klasyfikowane są nieoznaczone symbolem CN:
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 5% - poz. 18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.
- Nawozy i środki ochrony roślin — zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 8% - poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
Uwaga
1. Niniejszy dział nie obejmuje:
a) wyrobów cukierniczych zawierających kakao (pozycja 1806);
b) cukrów chemicznie czystych (innych niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza) lub pozostałych produktów objętych pozycją 2940;
c) leków lub pozostałych produktów objętych działem 30.
Uwagi do podpozycji
1. W podpozycjach 1701 12, 1701 13 i 1701 14 "cukier surowy" oznacza cukier, w którym zawartość masy sacharozy, w stanie suchym, odpowiada odczytowi polarymetrycznemu poniżej 99,5°.
2. Podpozycja 1701 13 obejmuje jedynie cukier trzcinowy uzyskany bez odwirowania, w którym zawartość masy sacharozy, w stanie suchym, odpowiada odczytowi polarymetrycznemu 69° lub więcej, ale nie więcej niż 93°. Produkt zawiera jedynie naturalne anhedralne mikrokryształy, o nieregularnych kształtach, niewidoczne gołym okiem, które są otoczone pozostałościami melasy i innych składników trzciny cukrowej.
Uwagi dodatkowe
1. W podpozycjach 1701 12 10, 1701 12 90, 1701 13 10, 1701 13 90, 1701 14 10 i 1701 14 90 "cukier surowy" oznacza cukier niearomatyzowany lub niebarwiony lub niezawierający jakiejkolwiek innej substancji dodanej, o zawartości sacharozy w stanie suchym mniejszej niż 99,5 % masy, oznaczonej metodą polarymetryczną.
2. Cło mające zastosowanie do surowego cukru objętego podpozycjami 1701 12 10, 1701 13 10 i 1701 14 10, którego uzysk, ustalony zgodnie z załącznikiem III część B) pkt III) do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671), różni się od 92 %, ustala się w następujący sposób:
odpowiednia stawka pomnożona przez współczynnik korygujący otrzymany przez podzielenie uzysku procentowego, ustanowionego zgodnie z wyżej wymienionymi przepisami, przez 92.
3. W podpozycji 1701 99 10 "cukier biały" oznacza cukier niearomatyzowany lub niebarwiony, lub niezawierający jakiejkolwiek innej substancji dodanej, o zawartości sacharozy w stanie suchym 99,5 % masy lub więcej, oznaczonej metodą polarymetryczną.
4. W odniesieniu do produktów objętych podpozycjami 1702 20 10, 1702 60 95 i 1702 90 71, zawartość cukru (sacharozy, fruktozy, glukozy i maltozy, gdzie fruktoza i glukoza są wyrażane w ekwiwalentach sacharozy) wyznaczana jest poprzez zastosowanie metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej ("metoda HPLC"), z zastosowaniem następującego wzoru:
S + 0,95 x (F + G) + M
gdzie:
"S" oznacza zawartość sacharozy określoną metodą HPLC;
"F" oznacza zawartość fruktozy określoną metodą HPLC;
"G" oznacza zawartość glukozy określoną metodą HPLC;
"M" oznacza zawartość maltozy określoną metodą HPLC.
W odniesieniu do produktów objętych podpozycjami 1702 60 80, 1702 90 80 i 1702 90 95, zawartość sacharozy, włączając inne cukry wyrażone jako sacharoza, wyznaczana jest metodą refraktometrii (wyrażona w stopniach Brixa zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 974/2014 (51)). W odniesieniu do produktów objętych podpozycjami 1702 60 80 i 1702 90 80 przeliczenie wyników na ekwiwalent sacharozy uzyskuje się poprzez pomnożenie stopni Brixa przez współczynnik 0,95.
5. W podpozycjach 1702 30 10, 1702 40 10, 1702 60 10 i 1702 90 30 termin "izoglukoza" oznacza produkt otrzymany z glukozy lub jej polimerów, o zawartości w stanie suchym co najmniej 10 % masy fruktozy.
W odniesieniu do produktów objętych tymi podpozycjami, zawartość sacharozy, włączając inne cukry wyrażone jako sacharoza, wyznaczana jest metodą refraktometrii (wyrażona w stopniach Brixa zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 974/2014).
6. "Syrop inulinowy" oznacza:
a) w podpozycji 1702 60 80 produkt bezpośrednio otrzymany przez hydrolizę inuliny lub oligofruktoz, zawierający w stanie suchym więcej niż 50 % fruktozy w czystej postaci lub w postaci sacharozy;
b) w podpozycji 1702 90 80 produkt bezpośrednio otrzymany przez hydrolizę inuliny lub oligofruktoz, zawierający w stanie suchym co najmniej 10 %, ale nieprzekraczający 50 %, fruktozy w czystej postaci lub w postaci sacharozy.
Ilość "fruktozy w postaci wolnej lub jako sacharoza" ustala się za pomocą wzoru F + 0,5 S/0,95 w przeliczeniu na suchą masę, gdzie "F" oznacza zawartość fruktozy, a "S" oznacza zawartość sacharozy, jak określono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej.
7. Przywożone w postaci asortymentu towary objęte podpozycją 1704 90 podlegają składnikowi rolnemu (EA), ustalonemu zgodnie ze średnią zawartością tłuszczów mleka, białek mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy i skrobi, w asortymencie jako całości.
8. W całej nomenklaturze mieszaniny cukru z małymi ilościami innych substancji są klasyfikowane do działu 17, chyba że mają one charakter przetworu, który jest klasyfikowany gdzie indziej.
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna konwencyjna (%) | Uzupełniająca jednostka miary | Stawka VAT |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej | |||
– Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących | ||||
1701 12 | – – Cukier buraczany | |||
1701 12 10 | – – – Do rafinacji (12) | 33,9 €/100 kg/net (57) (10) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1701 12 90 | – – – Pozostały | 41,9 €/100 kg/net (10) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1701 13 | – – Cukier trzcinowy wymieniony w uwadze 2 do podpozycji do tego działu | |||
1701 13 10 | – – – Do rafinacji (12) | 33,9 €/100 kg/net (57) (10) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1701 13 90 | – – – Pozostały | 41,9 €/100 kg/net (10) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1701 14 | – – Pozostały cukier trzcinowy | |||
1701 14 10 | – – – Do rafinacji (12) | 33,9 €/100 kg/net (57) (10) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1701 14 90 | – – – Pozostały | 41,9 €/100 kg/net (10) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
– Pozostały | ||||
1701 91 00 | – – Zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących | 41,9 €/100 kg/net (10) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1701 99 | – – Pozostały | |||
1701 99 10 | – – – Cukier biały | 41,9 €/100 kg/net (10) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1701 99 90 | – – – Pozostały | 41,9 €/100 kg/net (10) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel | |||
– Laktoza i syrop laktozowy | ||||
1702 11 00 | – – Zawierające 99 % masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę | 14 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 19 00 | – – Pozostałe | 14 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 20 | – Cukier klonowy i syrop klonowy | |||
1702 20 10 | – – Cukier klonowy w postaci stałej, zawierający dodatki środków aromatyzujących lub barwiących | 0,4 €/100 kg/net (58) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 20 90 | – – Pozostałe | 8 | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 30 | – Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy | |||
1702 30 10 | – – Izoglukoza | 50,7 €/100 kg/net mas | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
– – Pozostałe | ||||
1702 30 50 | – – – W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet aglomerowanego | 26,8 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 30 90 | – – – Pozostałe | 20 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 40 | – Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego | |||
1702 40 10 | – – Izoglukoza | 50,7 €/100 kg/net mas | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 40 90 | – – Pozostałe | 20 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 50 00 | – Fruktoza chemicznie czysta | 16 + 50,7 €/100 kg/net mas (10) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 60 | – Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego | |||
1702 60 10 | – – Izoglukoza | 50,7 €/100 kg/net mas | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 60 80 | – – Syrop inulinowy | 0,4 €/100 kg/net (58) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 60 95 | – – Pozostałe | 0,4 €/100 kg/net (58) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 90 | – Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy | |||
1702 90 10 | – – Maltoza chemicznie czysta | 12,8 | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 90 30 | – – Izoglukoza | 50,7 €/100 kg/net mas | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 90 50 | – – Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy | 20 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
– – Karmel | ||||
1702 90 71 | – – – Zawierający w substancji suchej 50 % masy sacharozy lub więcej | 0,4 €/100 kg/net (58) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
– – – Pozostały | ||||
1702 90 75 | – – – – W postaci proszku, nawet aglomerowanego | 27,7 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 90 79 | – – – – Pozostały | 19,2 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 90 80 | – – Syrop inulinowy | 0,4 €/100 kg/net (58) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1702 90 95 | – – Pozostałe | 0,4 €/100 kg/net (58) | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru | |||
1703 10 00 | – Melasy trzcinowe | 0,35 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1703 90 00 | – Pozostałe | 0,35 €/100 kg/net | — | 8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT |
1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao | |||
1704 10 | – Guma do żucia, nawet pokryta cukrem | |||
1704 10 10 | – – Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 6,2 + 27,1 €/100 kg/net MAX 17,9 (10) | — | |
1704 10 90 | – – Zawierająca 60 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 6,3 + 30,9 €/100 kg/net MAX 18,2 (10) | — | |
1704 90 | – Pozostałe | |||
1704 90 10 | – – Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji, zawierający więcej niż 10 % masy sacharozy, ale niezawierający innych dodanych substancji | 13,4 (10) | — | |
1704 90 30 | – – Biała czekolada | 9,1 + 45,1 €/100 kg/net MAX 18,9 + 16,5 €/100 kg/net (10) | — | |
– – Pozostałe | ||||
1704 90 51 | – – – Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub większej | (9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (10) (23) | — | |
1704 90 55 | – – – Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu | (9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (10) (23) | — | |
1704 90 61 | – – – Wyroby pokryte cukrem | (9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (10) (23) | — | |
– – – Pozostałe | ||||
1704 90 65 | – – – – Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych | (9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (10) (23) | — | |
1704 90 71 | – – – – Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane | (9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (10) (23) | — | |
1704 90 75 | – – – – Toffi, karmelki i podobne cukierki | (9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (10) (23) | — | |
– – – – Pozostałe | ||||
1704 90 81 | – – – – – Tabletki prasowane | (9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (10) (23) | — | |
1704 90 99 | – – – – – Pozostałe | (9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (10) (23) | — |
|