Uwagi
1. Niniejszy dział nie obejmuje produktów paszowych objętych pozycją 1214.
2. W pozycjach od 0709 do 0712 wyraz "warzywa" obejmuje grzyby jadalne, trufle, oliwki, kapary, dynie, bakłażany, oberżyny, kukurydzę cukrową (Zea mays var. saccharata), owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, koper włoski, pietruszkę zwyczajną, trybulkę, estragon, rzeżuchę i słodki majeranek (Majorana hortensis lub Origanum majorana).
3. Pozycja 0712 obejmuje wszystkie suszone warzywa wymienione w pozycjach od 0701 do 0711 oprócz:
a) suszonych warzyw strączkowych, łuskanych (pozycja 0713);
b) kukurydzy cukrowej w postaciach wymienionych w pozycjach od 1102 do 1104;
c) mąki, mączki, proszku, płatków i granulek, z ziemniaków (pozycja 1105);
d) mąki, mączki i proszku, z suszonych warzyw strączkowych, objętych pozycją 0713 (pozycja 1106).
4. Jednakże suszone lub rozgniatane, lub mielone owoce z rodzaju Capsicum, lub z rodzaju Pimenta, są wyłączone z niniejszego działu (pozycja 0904).
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna konwencyjna (%) | Uzupełniająca jednostka miary | Stawka VAT |
0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |||
0701 10 00 | – Sadzeniaki (30) | 4,5 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0701 90 | – Pozostałe | |||
0701 90 10 | – – Do produkcji skrobi (12) | 5,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Pozostałe | ||||
0701 90 50 | – – – Młode, od dnia 1 stycznia do dnia 30 czerwca | (37) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0701 90 90 | – – – Pozostałe | 11,5 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | (34) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |||
0703 10 | – Cebula i szalotka | |||
– – Cebula | ||||
0703 10 11 | – – – Dymka | 9,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0703 10 19 | – – – Pozostałe | 9,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0703 10 90 | – – Szalotka | 9,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0703 20 00 | – Czosnek | 9,6 + 120 €/100 kg/net (10) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0703 90 00 | – Pory i pozostałe warzywa cebulowe | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | |||
0704 10 00 | – Kalafiory i brokuły | (38) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0704 20 00 | – Brukselka | 12 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0704 90 | – Pozostałe | |||
0704 90 10 | – – Kapusta biała i kapusta czerwona | 12 MIN 0,4 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0704 90 90 | – – Pozostałe | 12 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | |||
– Sałata | ||||
0705 11 00 | – – Sałata głowiasta | (39) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0705 19 00 | – – Pozostała | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Cykoria | ||||
0705 21 00 | – – Cykoria warzywna (cykoria brukselska) (Cichorium intybus var. foliosum) | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0705 29 00 | – – Pozostała | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |||
0706 10 00 | – Marchew i rzepa | 13,6 (10) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0706 90 | – Pozostałe | |||
0706 90 10 | – – Selery (korzeniowe lub niemieckie) | (40) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0706 90 30 | – – Chrzan (Cochlearia armoracia) | 12 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0706 90 90 | – – Pozostałe | 13,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |||
0707 00 05 | – Ogórki | (34) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0707 00 90 | – Korniszony | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | |||
0708 10 00 | – Groch (Pisum sativum) | (41) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0708 20 00 | – Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) | (42) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0708 90 00 | – Pozostałe warzywa strączkowe | 11,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |||
0709 20 00 | – Szparagi | 10,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 30 00 | – Oberżyny (bakłażany) | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 40 00 | – Selery inne niż seler korzeniowy | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Grzyby i trufle | ||||
0709 51 00 | – – Grzyby z rodzaju Agaricus | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 59 | – – Pozostałe | |||
0709 59 10 | – – – Pieprznik jadalny | 3,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 59 30 | – – – Grzyby z rodziny borowikowatych | 5,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 59 50 | – – – Trufle | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 59 90 | – – – Pozostałe | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 60 | – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta | |||
0709 60 10 | – – Słodka papryka | 7,2 (10) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Pozostałe | ||||
0709 60 91 | – – – Z rodzaju Capsicum, do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum (12) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 60 95 | – – – Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych (12) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 60 99 | – – – Pozostałe | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 70 00 | – Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Pozostałe | ||||
0709 91 00 | – – Karczochy | (34) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 92 | – – Oliwki | |||
0709 92 10 | – – – Do celów innych niż produkcja oliwy (12) | 4,5 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 92 90 | – – – Pozostałe | 13,1 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 93 | – – Dynie i tykwy (Cucurbita spp.) | |||
0709 93 10 | – – – Cukinia | (34) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 93 90 | – – – Pozostałe | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 | – – Pozostałe | |||
0709 99 10 | – – – Warzywa sałatowe inne niż sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.) | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 20 | – – – Burak boćwina (lub boćwina szerokoogonkowa) i karczoch hiszpański | 10,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 40 | – – – Kapary | 5,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 50 | – – – Koper | 8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 60 | – – – Kukurydza cukrowa | 9,4 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0709 99 90 | – – – Pozostałe | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | |||
0710 10 00 | – Ziemniaki | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Warzywa strączkowe, nawet łuskane | ||||
0710 21 00 | – – Groch (Pisum sativum) | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 22 00 | – – Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 29 00 | – – Pozostałe | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 30 00 | – Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 40 00 | – Kukurydza cukrowa | 5,1 + 9,4 €/100 kg/net (36) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 | – Pozostałe warzywa | |||
0710 80 10 | – – Oliwki | 15,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta | ||||
0710 80 51 | – – – Słodka papryka | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 59 | – – – Pozostałe | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Grzyby | ||||
0710 80 61 | – – – Z rodzaju Agaricus | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 69 | – – – Pozostałe | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 70 | – – Pomidory | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 80 | – – Karczochy | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 85 | – – Szparagi | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 80 95 | – – Pozostałe | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0710 90 00 | – Mieszanki warzyw | 14,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | |||
0711 20 | – Oliwki | |||
0711 20 10 | – – Do celów innych niż produkcja oliwy (12) | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 20 90 | – – Pozostałe | 13,1 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 40 00 | – Ogórki i korniszony | 12 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Grzyby i trufle | ||||
0711 51 00 | – – Grzyby z rodzaju Agaricus | 9,6 + 191 €/100 kg/net eda (10) | kg/net eda | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 59 00 | – – Pozostałe | 9,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 | – Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw | |||
– – Warzywa | ||||
0711 90 10 | – – – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyłączeniem słodkiej papryki | 6,4 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 30 | – – – Kukurydza cukrowa | 5,1 + 9,4 €/100 kg/net (36) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 50 | – – – Cebula | 7,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 70 | – – – Kapary | 4,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 80 | – – – Pozostałe | 9,6 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0711 90 90 | – – Mieszanki warzyw | 12 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone | |||
0712 20 00 | – Cebula | 12,8 (10) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Grzyby, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.) i trufle | ||||
0712 31 00 | – – Grzyby z rodzaju Agaricus | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 32 00 | – – Uszaki (Auricularia spp.) | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 33 00 | – – Trzęsaki (Tremella spp.) | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 39 00 | – – Pozostałe | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 90 | – Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw | |||
0712 90 05 | – – Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzetworzone | 10,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) | ||||
0712 90 11 | – – – Odmiany do siewu (30) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 90 19 | – – – Pozostałe | 9,4 €/100 kg/net | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 90 30 | – – Pomidory | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 90 50 | – – Marchew | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0712 90 90 | – – Pozostałe | 12,8 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |||
0713 10 | – Groch (Pisum sativum) | |||
0713 10 10 | – – Do siewu | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 10 90 | – – Pozostały | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 20 00 | – Ciecierzyca (cieciorka) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
– Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) | ||||
0713 31 00 | – – Fasola z gatunku Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 32 00 | – – Fasolka czerwona mała (Adzuki) (Phaseolus lub Vigna angularis) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 33 | – – Fasola, włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris) | |||
0713 33 10 | – – – Do siewu | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 33 90 | – – – Pozostała | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 34 00 | – – Sorzycha ziemna (Vigna subterranea lub Voandzeia subterranea) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 35 00 | – – Fasolnik chiński (Vigna unguiculata) | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 39 00 | – – Pozostałe | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 40 00 | – Soczewica | bez cła | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 50 00 | – Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor) | 3,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 60 00 | – Nikla indyjska (Cajanus cajan) | 3,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0713 90 00 | – Pozostałe | 3,2 | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | |||
0714 10 00 | – Maniok (cassava) | 9,5 €/100 kg/net (10) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 20 | – Ziemniaki słodkie | |||
0714 20 10 | – – Świeże, całe, przeznaczone do spożycia przez ludzi (43) | 3,8 (33) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 20 90 | – – Pozostałe | 6,4 €/100 kg/net (10) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 30 00 | – Pochrzyn (ignam) (Dioscorea spp.) | 9,5 €/100 kg/net (10) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 40 00 | – Kolokazja jadalna (taro) (Colocasia spp.) | 9,5 €/100 kg/net (10) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 50 00 | – Ksantosoma (żółtosocza lub malanga) (Xanthosoma spp.) | 9,5 €/100 kg/net (10) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 90 | – Pozostałe | |||
0714 90 20 | – – Maranta, salep i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi | 9,5 €/100 kg/net (10) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
0714 90 90 | – – Pozostałe | 3,8 (33) | — | 5% - poz. 5 załącznika nr 10 do ustawy o VAT |
|