Symbol PKWiU 2015 | Nazwa grupowania | Stawka VAT poniżej 23% |
10 | ARTYKUŁY SPOŻYWCZE | |
10.1 | MIĘSO I WYROBY Z MIĘSA, ZAKONSERWOWANE | |
10.11 | MIĘSO PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE, Z WYŁĄCZENIEM MIĘSA Z DROBIU | |
10.11.1 | MIĘSO Z BYDŁA, ŚWIŃ, OWIEC, KÓZ, KONI I POZOSTAŁYCH ZWIERZĄT KONIOWATYCH, ŚWIEŻE LUB SCHŁODZONE | |
10.11.11 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
10.11.11.0 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
10.11.12 | Mięso ze świń, świeże lub schłodzone | |
10.11.12.0 | Mięso ze świń, świeże lub schłodzone | |
10.11.13 | Mięso z owiec, świeże lub schłodzone | |
10.11.13.0 | Mięso z owiec, świeże lub schłodzone | |
10.11.14 | Mięso z kóz, świeże lub schłodzone | |
10.11.14.0 | Mięso z kóz, świeże lub schłodzone | |
10.11.15 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone | |
10.11.15.0 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone | |
10.11.2 | PODROBY JADALNE Z BYDŁA, ŚWIŃ, OWIEC, KÓZ, KONI I POZOSTAŁYCH ZWIERZĄT KONIOWATYCH, ŚWIEŻE LUB SCHŁODZONE | |
10.11.20 | Podroby jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone | |
10.11.20.0 | Podroby jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone | |
10.11.3 | MIĘSO I PODROBY JADALNE ZAMROŻONE; POZOSTAŁE MIĘSO I PODROBY JADALNE | |
10.11.31 | Mięso z bydła, zamrożone | |
10.11.31.0 | Mięso z bydła, zamrożone | |
10.11.32 | Mięso ze świń, zamrożone | |
10.11.32.0 | Mięso ze świń, zamrożone | |
10.11.33 | Mięso z owiec, zamrożone | |
10.11.33.0 | Mięso z owiec, zamrożone | |
10.11.34 | Mięso z kóz, zamrożone | |
10.11.34.0 | Mięso z kóz, zamrożone | |
10.11.35 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, zamrożone | |
10.11.35.0 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, zamrożone | |
10.11.39 | Pozostałe mięso i podroby jadalne świeże, schłodzone lub zamrożone | |
10.11.39.0 | Pozostałe mięso i podroby jadalne świeże, schłodzone lub zamrożone | |
10.11.4 | WEŁNA SZARPANA ORAZ SKÓRY I SKÓRKI SUROWE Z BYDŁA, ZWIERZĄT KONIOWATYCH, OWIEC I KÓZ | |
10.11.41 | Wełna szarpana, wełna nieoczyszczona, włączając wełnę szarpaną z drugiej strzyży | |
10.11.41.0 | Wełna szarpana, wełna nieoczyszczona, włączając wełnę szarpaną z drugiej strzyży | |
10.11.42 | Skóry i skórki całe, surowe z bydła i zwierząt koniowatych | |
10.11.42.0 | Skóry i skórki całe, surowe z bydła i zwierząt koniowatych | |
10.11.43 | Pozostałe surowe skóry i skórki z bydła i zwierząt koniowatych | |
10.11.43.0 | Pozostałe surowe skóry i skórki z bydła i zwierząt koniowatych | |
10.11.44 | Skóry i skórki surowe z owiec i jagniąt | |
10.11.44.0 | Skóry i skórki surowe z owiec i jagniąt | |
10.11.45 | Skóry i skórki surowe z kóz i koźląt | |
10.11.45.0 | Skóry i skórki surowe z kóz i koźląt | |
10.11.5 | TŁUSZCZ Z BYDŁA, OWIEC, KÓZ LUB ŚWIŃ | |
10.11.50 | Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń | |
10.11.50.0 | Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń | |
10.11.6 | ODPADY ZWIERZĘCE SUROWE, NIEJADALNE | |
10.11.60 | Odpady zwierzęce surowe, niejadalne | |
10.11.60.0 | Odpady zwierzęce surowe, niejadalne | |
10.11.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ MIĘSA PRZETWORZONEGO I ZAKONSERWOWANEGO | |
10.11.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego | |
10.11.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego | |
10.12 | MIĘSO Z DROBIU, PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | |
10.12.1 | MIĘSO Z DROBIU, ŚWIEŻE LUB SCHŁODZONE | |
10.12.10 | Mięso z drobiu, świeże lub schłodzone | |
10.12.10.0 | Mięso z drobiu, świeże lub schłodzone | |
10.12.2 | MIĘSO Z DROBIU, ZAMROŻONE | |
10.12.20 | Mięso z drobiu, zamrożone | |
10.12.20.0 | Mięso z drobiu, zamrożone | |
10.12.3 | TŁUSZCZ Z DROBIU | |
10.12.30 | Tłuszcz z drobiu | |
10.12.30.0 | Tłuszcz z drobiu | |
10.12.4 | PODROBY JADALNE Z DROBIU | |
10.12.40 | Podroby jadalne z drobiu | |
10.12.40.0 | Podroby jadalne z drobiu | |
10.12.5 | PIÓRA, PUCH, PIERZE I SKÓRY PTAKÓW | |
10.12.50 | Pióra, puch, pierze i skóry ptaków | |
10.12.50.0 | Pióra, puch, pierze i skóry ptaków | |
10.12.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ PRZETWORZONEGO I ZAKONSERWOWANEGO MIĘSA Z DROBIU | |
10.12.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu | |
10.12.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu | |
10.13 | WYROBY Z MIĘSA (WŁĄCZAJĄC WYROBY Z MIĘSA DROBIOWEGO) | |
10.13.1 | KONSERWY I PRZETWORY Z MIĘSA, PODROBÓW I KRWI | |
10.13.11 | Mięso ze świń w kawałkach, solone, suszone lub wędzone (bekon i szynka) | |
10.13.11.0 | Mięso ze świń w kawałkach, solone, suszone lub wędzone (bekon i szynka) | |
10.13.12 | Mięso z bydła solone, suszone lub wędzone | |
10.13.12.0 | Mięso z bydła solone, suszone lub wędzone | |
10.13.13 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów | |
10.13.13.0 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów | |
10.13.14 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi | |
10.13.14.0 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi | |
10.13.15 | Pozostałe przetwory i konserwy z mięsa, podrobów lub krwi | |
10.13.15.0 | Pozostałe przetwory i konserwy z mięsa, podrobów lub krwi | |
10.13.16 | Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, niejadalne; skwarki | |
10.13.16.0 | Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, niejadalne; skwarki | |
10.13.9 | GOTOWANIE MIĘSA I WYROBÓW MIĘSNYCH ORAZ POZOSTAŁE USŁUGI ZWIĄZANE Z ICH PRZETWARZANIEM; USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ WYROBÓW Z PRZETWORZONEGO I ZAKONSERWOWANEGO MIĘSA, WŁĄCZAJĄC MIĘSO DROBIOWE | |
10.13.91 | Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem | |
10.13.91.0 | Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem | |
10.13.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe | |
10.13.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe | |
10.2 | RYBY, SKORUPIAKI I MIĘCZAKI, PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | |
10.20 | RYBY, SKORUPIAKI I MIĘCZAKI, PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | |
10.20.1 | RYBY ŚWIEŻE, SCHŁODZONE LUB ZAMROŻONE | |
10.20.11 | Ryby, filety rybne i pozostałe mięso z ryb (włączając rozdrobnione), świeże lub schłodzone | |
10.20.11.0 | Ryby, filety rybne i pozostałe mięso z ryb (włączając rozdrobnione), świeże lub schłodzone | |
10.20.12 | Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, świeże lub schłodzone | |
10.20.12.0 | Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, świeże lub schłodzone | |
10.20.13 | Ryby zamrożone | |
10.20.13.0 | Ryby zamrożone | |
10.20.14 | Filety rybne zamrożone | |
10.20.14.0 | Filety rybne zamrożone | |
10.20.15 | Pozostałe zamrożone mięso z ryb, włączając rozdrobnione | |
10.20.15.0 | Pozostałe zamrożone mięso z ryb, włączając rozdrobnione | |
10.20.16 | Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, zamrożone | |
10.20.16.0 | Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, zamrożone | |
10.20.2 | RYBY PRZETWORZONE LUB ZAKONSERWOWANE W INNY SPOSÓB; KAWIOR I NAMIASTKI KAWIORU | |
10.20.21 | Filety rybne suszone, solone lub w solance, ale niewędzone | |
10.20.21.0 | Filety rybne suszone, solone lub w solance, ale niewędzone | |
10.20.22 | Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, rybie płetwy, głowy, ogony i inne jadalne odpadki z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
10.20.22.0 | Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, rybie płetwy, głowy, ogony i inne jadalne odpadki z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
10.20.23 | Ryby suszone, solone lub w solance | |
10.20.23.0 | Ryby suszone, solone lub w solance | |
10.20.24 | Ryby wędzone, włączając filety | |
10.20.24.0 | Ryby wędzone, włączając filety | |
10.20.25 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, z wyłączeniem gotowych dań rybnych | |
10.20.25.0 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, z wyłączeniem gotowych dań rybnych | |
10.20.26 | Kawior i namiastki kawioru | |
10.20.26.0 | Kawior i namiastki kawioru | |
10.20.3 | SKORUPIAKI, MIĘCZAKI, WODOROSTY I POZOSTAŁE BEZKRĘGOWCE WODNE, ZAMROŻONE, PRZETWORZONE LUB ZAKONSERWOWANE | |
10.20.31 | Skorupiaki zamrożone, suszone, solone lub w solance | |
10.20.31.0 | Skorupiaki zamrożone, suszone, solone lub w solance | |
10.20.32 | Mięczaki zamrożone, suszone, solone lub w solance | |
10.20.32.0 | Mięczaki zamrożone, suszone, solone lub w solance | |
10.20.33 | Pozostałe bezkręgowce wodne i wodorosty zamrożone, suszone, solone lub w solance | |
10.20.33.0 | Pozostałe bezkręgowce wodne i wodorosty zamrożone, suszone, solone lub w solance | |
10.20.34 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne oraz wodorosty, przetworzone lub zakonserwowane | |
10.20.34.0 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne oraz wodorosty, przetworzone lub zakonserwowane | |
10.20.4 | MĄKI, MĄCZKI I GRANULKI NIEJADALNE ORAZ POZOSTAŁE, GDZIE INDZIEJ NIESKLASYFIKOWANE NIEJADALNE WYROBY Z RYB, SKORUPIAKÓW, MIĘCZAKÓW LUB POZOSTAŁYCH BEZKRĘGOWCÓW WODNYCH LUB WODOROSTÓW | |
10.20.41 | Mąki, mączki i granulki z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych lub wodorostów, niejadalne | |
10.20.41.0 | Mąki, mączki i granulki z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych lub wodorostów, niejadalne | |
10.20.42 | Pozostałe niejadalne wyroby z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych lub wodorostów | |
10.20.42.0 | Pozostałe niejadalne wyroby z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych lub wodorostów | |
10.20.9 | WĘDZENIE I INNE USŁUGI ZWIĄZANE Z PRZETWARZANIEM I KONSERWOWANIEM WYROBÓW Z RYB; USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRZETWARZANIEM I KONSERWOWANIEM RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW | |
10.20.91 | Wędzenie i inne usługi związane z przetwarzaniem i konserwowaniem wyrobów z ryb | |
10.20.91.0 | Wędzenie i inne usługi związane z przetwarzaniem i konserwowaniem wyrobów z ryb | |
10.20.99 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ryb, skorupiaków i mięczaków | |
10.20.99.0 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych | |
10.3 | OWOCE I WARZYWA PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | |
10.31 | ZIEMNIAKI PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | |
10.31.1 | ZIEMNIAKI PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | |
10.31.11 | Ziemniaki zamrożone | |
10.31.11.0 | Ziemniaki zamrożone | |
10.31.12 | Ziemniaki suszone, nawet pocięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzyrządzone | |
10.31.12.0 | Ziemniaki suszone, nawet pocięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzyrządzone | |
10.31.13 | Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek | |
10.31.13.0 | Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek | |
10.31.14 | Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
10.31.14.0 | Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
10.31.9 | GOTOWANIE I POZOSTAŁE USŁUGI ZWIĄZANE Z PRZYRZĄDZANIEM ZIEMNIAKÓW I WYROBÓW Z ZIEMNIAKÓW; USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRZETWARZANIEM I KONSERWOWANIEM ZIEMNIAKÓW | |
10.31.91 | Gotowanie i pozostałe usługi związane z przyrządzaniem ziemniaków i wyrobów z ziemniaków | |
10.31.91.0 | Gotowanie i pozostałe usługi związane z przyrządzaniem ziemniaków i wyrobów z ziemniaków | |
10.31.99 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków | |
10.31.99.0 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków | |
10.32 | SOKI Z OWOCÓW I WARZYW | |
10.32.1 | SOKI Z OWOCÓW I WARZYW | |
10.32.11 | Sok pomidorowy | |
10.32.11.0 | Sok pomidorowy | |
10.32.12 | Sok pomarańczowy | |
10.32.12.0 | Sok pomarańczowy | |
10.32.13 | Sok grejpfrutowy | |
10.32.13.0 | Sok grejpfrutowy | |
10.32.14 | Sok ananasowy | |
10.32.14.0 | Sok ananasowy | |
10.32.15 | Sok winogronowy | |
10.32.15.0 | Sok winogronowy | |
10.32.16 | Sok jabłkowy | |
10.32.16.0 | Sok jabłkowy | |
10.32.17 | Mieszaniny soków z owoców i warzyw | |
10.32.17.0 | Mieszaniny soków z owoców i warzyw | |
10.32.19 | Pozostałe soki z owoców i warzyw | |
10.32.19.0 | Pozostałe soki z owoców i warzyw | |
10.32.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ SOKÓW Z OWOCÓW I WARZYW | |
10.32.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw | |
10.32.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw | |
10.39 | POZOSTAŁE OWOCE I WARZYWA PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | |
10.39.1 | WARZYWA PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE, Z WYŁĄCZENIEM ZIEMNIAKÓW | |
10.39.11 | Warzywa zamrożone | |
10.39.11.0 | Warzywa zamrożone | |
10.39.12 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo | |
10.39.12.0 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo | |
10.39.13 | Warzywa suszone, włączając grzyby | |
10.39.13.0 | Warzywa suszone, włączając grzyby | |
10.39.14 | Warzywa i owoce, krojone i zapakowane | |
10.39.14.0 | Warzywa i owoce, krojone i zapakowane | 8% - poz. 23 załącznika nr 3 do ustawy o VAT - wyłącznie: obieranie i cięcie warzyw, mieszanie świeżych sałat |
10.39.15 | Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | |
10.39.15.0 | Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | |
10.39.16 | Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | |
10.39.16.0 | Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | |
10.39.17 | Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | |
10.39.17.0 | Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | |
10.39.18 | Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym | |
10.39.18.0 | Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym | |
10.39.2 | OWOCE I ORZECHY, PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | |
10.39.21 | Owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie | |
10.39.21.0 | Owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie | |
10.39.22 | Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty z owoców lub orzechów | |
10.39.22.0 | Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty z owoców lub orzechów | |
10.39.23 | Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe nasiona, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób | |
10.39.23.0 | Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe nasiona, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób | |
10.39.24 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, nienadające się do bezpośredniego spożycia | |
10.39.24.0 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, nienadające się do bezpośredniego spożycia | |
10.39.25 | Orzeszki ziemne i orzechy, łuskane | |
10.39.25.0 | Orzeszki ziemne, migdały, kasztany jadalne i inne orzechy, łuskane | |
10.39.29 | Pozostałe owoce i orzechy przetworzone, zakonserwowane lub suszone | |
10.39.29.0 | Pozostałe owoce i orzechy przetworzone, zakonserwowane lub suszone | |
10.39.3 | MATERIAŁY I ODPADY ROŚLINNE, POZOSTAŁOŚCI I PRODUKTY UBOCZNE | |
10.39.30 | Materiały i odpady roślinne, pozostałości i produkty uboczne | |
10.39.30.0 | Materiały i odpady roślinne, pozostałości i produkty uboczne | |
10.39.9 | GOTOWANIE I POZOSTAŁE USŁUGI ZWIĄZANE Z PRZETWARZANIEM I KONSERWOWANIEM OWOCÓW I WARZYW (Z WYŁĄCZENIEM ZIEMNIAKÓW); USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRZETWARZANIEM I KONSERWOWANIEM OWOCÓW I WARZYW (Z WYŁĄCZENIEM ZIEMNIAKÓW) | |
10.39.91 | Gotowanie i pozostałe usługi związane z przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) | |
10.39.91.0 | Gotowanie i pozostałe usługi związane z przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) | |
10.39.99 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) | |
10.39.99.0 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) | |
10.4 | OLEJE I TŁUSZCZE ZWIERZĘCE I ROŚLINNE | |
10.41 | OLEJE I TŁUSZCZE ZWIERZĘCE I ROŚLINNE | |
10.41.1 | OLEJE I TŁUSZCZE ZWIERZĘCE ORAZ ICH FRAKCJE, SUROWE | |
10.41.11 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane, niezmieszane ani nieprzetworzone w inny sposób | |
10.41.11.0 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane, niezmieszane ani nieprzetworzone w inny sposób | |
10.41.12 | Oleje i tłuszcze oraz ich frakcje z ryb i ssaków morskich | |
10.41.12.0 | Oleje i tłuszcze oraz ich frakcje z ryb i ssaków morskich | |
10.41.19 | Pozostałe oleje i tłuszcze zwierzęce (z wyłączeniem tłuszczów z bydła, owiec, kóz, świń i drobiu) oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.19.0 | Pozostałe oleje i tłuszcze zwierzęce (z wyłączeniem tłuszczów z bydła, owiec, kóz, świń i drobiu) oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.2 | OLEJE ROŚLINNE SUROWE | |
10.41.21 | Olej z orzeszków ziemnych surowy | |
10.41.21.0 | Olej z orzeszków ziemnych surowy | |
10.41.22 | Oliwa z oliwek surowa | |
10.41.22.0 | Oliwa z oliwek surowa | |
10.41.23 | Olej słonecznikowy surowy | |
10.41.23.0 | Olej słonecznikowy lub olej z krokosza barwierskiego, surowe | |
10.41.24 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy | |
10.41.24.0 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy | |
10.41.25 | Olej palmowy surowy | |
10.41.25.0 | Olej palmowy surowy | |
10.41.29 | Pozostałe surowe oleje roślinne | |
10.41.29.0 | Pozostałe surowe oleje roślinne | |
10.41.3 | LINTERS BAWEŁNIANY | |
10.41.30 | Linters bawełniany | |
10.41.30.0 | Linters bawełniany | |
10.41.4 | MAKUCHY I INNE POZOSTAŁOŚCI STAŁE Z TŁUSZCZÓW I OLEJÓW ROŚLINNYCH; MĄKI I MĄCZKI Z NASION LUB OWOCÓW OLEISTYCH, Z WYŁĄCZENIEM GORCZYCY | |
10.41.41 | Makuchy i inne pozostałości stałe z tłuszczów i olejów roślinnych | |
10.41.41.0 | Makuchy i inne pozostałości stałe z tłuszczów i olejów roślinnych | |
10.41.42 | Mąki i mączki z nasion lub owoców oleistych, z wyłączeniem gorczycy | |
10.41.42.0 | Mąki i mączki z nasion lub owoców oleistych, z wyłączeniem gorczycy | |
10.41.5 | OLEJE RAFINOWANE, Z WYŁĄCZENIEM POZOSTAŁOŚCI | |
10.41.51 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.51.0 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.52 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.52.0 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.53 | Oliwa z oliwek i jej frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.53.0 | Oliwa z oliwek i jej frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.54 | Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.54.0 | Olej słonecznikowy lub olej z krokosza barwierskiego i ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.55 | Olej z nasion bawełny i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.55.0 | Olej z nasion bawełny i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.56 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.56.0 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.57 | Olej palmowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.57.0 | Olej palmowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.58 | Olej kokosowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.58.0 | Olej kokosowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.59 | Pozostałe oleje i ich frakcje, rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie; stałe tłuszcze roślinne oraz pozostałe oleje roślinne (z wyłączeniem oleju kukurydzianego) oraz ich frakcje, gdzie indziej niesklasyfikowane, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.59.0 | Pozostałe oleje i ich frakcje, rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie; stałe tłuszcze roślinne oraz pozostałe oleje roślinne (z wyłączeniem oleju kukurydzianego) oraz ich frakcje, gdzie indziej niesklasyfikowane, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
10.41.6 | OLEJE I TŁUSZCZE ROŚLINNE LUB ZWIERZĘCE ORAZ ICH FRAKCJE UWODORNIONE, ESTRYFIKOWANE, ALE DALEJ NIEPRZETWORZONE | |
10.41.60 | Oleje i tłuszcze roślinne lub zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone | |
10.41.60.0 | Oleje i tłuszcze roślinne lub zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone | |
10.41.7 | WOSKI ROŚLINNE (Z WYŁĄCZENIEM TRIGLICERYDÓW); DEGRAS; POZOSTAŁOŚCI POWSTAŁE PRZY OBRÓBCE SUBSTANCJI TŁUSZCZOWYCH ORAZ WOSKÓW ZWIERZĘCYCH LUB ROŚLINNYCH | |
10.41.71 | Woski roślinne (z wyłączeniem triglicerydów) | |
10.41.71.0 | Woski roślinne (z wyłączeniem triglicerydów) | |
10.41.72 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych | |
10.41.72.0 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych | |
10.41.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ OLEJÓW I TŁUSZCZÓW | |
10.41.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją olejów i tłuszczów | |
10.41.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją olejów i tłuszczów | |
10.42 | MARGARYNA I PODOBNE TŁUSZCZE, JADALNE | |
10.42.1 | MARGARYNA I PODOBNE TŁUSZCZE, JADALNE | |
10.42.10 | Margaryna i podobne tłuszcze, jadalne | |
10.42.10.0 | Margaryna i podobne tłuszcze, jadalne | |
10.42.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ MARGARYNY I PODOBNYCH TŁUSZCZÓW JADALNYCH | |
10.42.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | |
10.42.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | |
10.5 | WYROBY MLECZARSKIE | |
10.51 | MLEKO I PRZETWORY MLECZNE | |
10.51.1 | MLEKO I ŚMIETANA, PRZETWORZONE W POSTACI PŁYNNEJ | |
10.51.11 | Mleko płynne przetworzone | |
10.51.11.0 | Mleko płynne przetworzone | |
10.51.12 | Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6% masy, niezagęszczone i niesłodzone | |
10.51.12.0 | Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6% masy, niezagęszczone i niesłodzone | |
10.51.2 | MLEKO I ŚMIETANA W POSTACI STAŁEJ | |
10.51.21 | Mleko i śmietana, odtłuszczone, w proszku | |
10.51.21.0 | Mleko i śmietana, odtłuszczone, w proszku | |
10.51.22 | Mleko pełne i śmietana, w proszku | |
10.51.22.0 | Mleko pełne i śmietana, w proszku | |
10.51.3 | MASŁO I POZOSTAŁE TŁUSZCZE DO SMAROWANIA | |
10.51.30 | Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania | |
10.51.30.0 | Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania | |
10.51.4 | SERY I TWAROGI | |
10.51.40 | Sery i twarogi | |
10.51.40.0 | Sery i twarogi | |
10.51.5 | POZOSTAŁE WYROBY MLECZARSKIE | |
10.51.51 | Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego | |
10.51.51.0 | Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego | |
10.51.52 | Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany | |
10.51.52.0 | Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany | |
10.51.53 | Kazeina | |
10.51.53.0 | Kazeina | |
10.51.54 | Laktoza i syrop laktozowy | |
10.51.54.0 | Laktoza i syrop laktozowy | |
10.51.55 | Serwatka | |
10.51.55.0 | Serwatka | |
10.51.56 | Wyroby mleczarskie, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
10.51.56.0 | Wyroby mleczarskie, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
10.51.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ PRZETWORÓW MLECZNYCH I SERÓW | |
10.51.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów mlecznych i serów | |
10.51.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów mlecznych i serów | |
10.52 | LODY | |
10.52.1 | LODY ŚMIETANKOWE I POZOSTAŁE LODY JADALNE | |
10.52.10 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne | |
10.52.10.0 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne | |
10.52.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ LODÓW | |
10.52.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją lodów | |
10.52.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją lodów | |
10.6 | PRODUKTY PRZEMIAŁU ZBÓŻ, SKROBIE I WYROBY SKROBIOWE | |
10.61 | PRODUKTY PRZEMIAŁU ZBÓŻ | |
10.61.1 | RYŻ ŁUSKANY I RYŻ CZĘŚCIOWO LUB CAŁKOWICIE BIELONY LUB ŁAMANY | |
10.61.11 | Ryż łuskany | |
10.61.11.0 | Ryż łuskany | |
10.61.12 | Ryż częściowo lub całkowicie bielony lub łamany | |
10.61.12.0 | Ryż częściowo lub całkowicie bielony lub łamany | |
10.61.2 | MĄKI ZE ZBÓŻ I POZOSTAŁYCH ROŚLIN ORAZ ICH MIESZANKI | |
10.61.21 | Mąka pszenna lub żytnio-pszenna | |
10.61.21.0 | Mąka pszenna lub żytnio-pszenna | |
10.61.22 | Mąka z pozostałych zbóż | |
10.61.22.0 | Mąka z pozostałych zbóż | |
10.61.23 | Mąka i mączka z suszonych części roślin | |
10.61.23.0 | Mąka i mączka z suszonych części roślin | |
10.61.24 | Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich | |
10.61.24.0 | Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich | |
10.61.3 | KASZE, MĄCZKI I GRANULKI ORAZ POZOSTAŁE WYROBY Z ZIAREN ZBOŻOWYCH | |
10.61.31 | Kasze i mączki z pszenicy | |
10.61.31.0 | Kasze i mączki z pszenicy | |
10.61.32 | Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
10.61.32.0 | Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
10.61.33 | Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych | |
10.61.33.0 | Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych | |
10.61.4 | OTRĘBY, ŚRUTA I INNE POZOSTAŁOŚCI PRZEMIAŁU ZBÓŻ I CZĘŚCI SUSZONYCH ROŚLIN | |
10.61.40 | Otręby, śruta i inne pozostałości przemiału zbóż i części suszonych roślin | |
10.61.40.0 | Otręby, śruta i inne pozostałości przemiału zbóż i części suszonych roślin | |
10.61.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ WYROBÓW OTRZYMYWANYCH W WYNIKU PRZEMIAŁU ZBÓŻ | |
10.61.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów otrzymywanych w wyniku przemiału zbóż | |
10.61.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów otrzymywanych w wyniku przemiału zbóż | |
10.62 | SKROBIA I WYROBY SKROBIOWE | |
10.62.1 | SKROBIE I WYROBY SKROBIOWE; CUKRY I SYROPY Z CUKRU, GDZIE INDZIEJ NIESKLASYFIKOWANE | |
10.62.11 | Skrobie; inulina; gluten pszenny; dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane | |
10.62.11.0 | Skrobie; inulina; gluten pszenny; dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane | |
10.62.12 | Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi w postaci płatków, ziaren itp. | |
10.62.12.0 | Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi w postaci płatków, ziaren itp. | |
10.62.13 | Glukoza i syrop glukozowy; fruktoza i syrop fruktozowy; cukier inwertowany; cukry i syropy z cukru, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
10.62.13.0 | Glukoza i syrop glukozowy; fruktoza i syrop fruktozowy; cukier inwertowany; cukry i syropy z cukru, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
10.62.14 | Olej kukurydziany | |
10.62.14.0 | Olej kukurydziany | |
10.62.2 | POZOSTAŁOŚCI Z PRODUKCJI SKROBI I PODOBNE POZOSTAŁOŚCI | |
10.62.20 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości | |
10.62.20.0 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości | |
10.62.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ SKROBI I WYROBÓW SKROBIOWYCH | |
10.62.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją skrobi i wyrobów skrobiowych | |
10.62.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją skrobi i wyrobów skrobiowych | |
10.7 | WYROBY PIEKARNICZE I MĄCZNE | |
10.71 | PIECZYWO; ŚWIEŻE WYROBY CIASTKARSKIE | |
10.71.1 | PIECZYWO; ŚWIEŻE WYROBY CIASTKARSKIE | |
10.71.11 | Pieczywo świeże | |
10.71.11.0 | Pieczywo świeże zawierające < 5% masy cukru lub tłuszczu lub bez dodatku miodu, jajek, sera lub owoców | |
10.71.12 | Pozostałe świeże wyroby piekarnicze | |
10.71.12.1 | Pozostałe pieczywo świeże | |
10.71.12.9 | Pozostałe świeże wyroby piekarnicze, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
10.71.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ ŚWIEŻEGO LUB MROŻONEGO PIECZYWA, CIASTA I CIASTEK | |
10.71.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją świeżego lub mrożonego pieczywa, ciasta i ciastek | |
10.71.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją świeżego lub mrożonego pieczywa, ciasta i ciastek | |
10.72 | SUCHARY I HERBATNIKI; KONSERWOWANE WYROBY PIEKARNICZE | |
10.72.1 | SUCHARY I HERBATNIKI; KONSERWOWANE WYROBY PIEKARNICZE | |
10.72.11 | Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby | |
10.72.11.0 | Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby | |
10.72.12 | Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle | |
10.72.12.0 | Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle | |
10.72.19 | Pozostałe suche lub konserwowane wyroby piekarnicze | |
10.72.19.0 | Pozostałe suche lub konserwowane wyroby piekarnicze | |
10.72.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ SUCHARÓW LUB HERBATNIKÓW ORAZ SUCHYCH LUB KONSERWOWANYCH WYROBÓW PIEKARNICZYCH | |
10.72.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją sucharów lub herbatników oraz suchych lub konserwowanych wyrobów piekarniczych | |
10.72.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją sucharów i herbatników oraz suchych lub konserwowanych wyrobów piekarniczych | |
10.73 | MAKARONY, KLUSKI, KUSKUS I PODOBNE WYROBY MĄCZNE | |
10.73.1 | MAKARONY, KLUSKI, KUSKUS I PODOBNE WYROBY MĄCZNE | |
10.73.11 | Makarony, kluski i podobne wyroby mączne | |
10.73.11.0 | Makarony, kluski i podobne wyroby mączne | |
10.73.12 | Kuskus | |
10.73.12.0 | Kuskus | |
10.73.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ MAKARONÓW, KLUSEK, KUSKUSU I PODOBNYCH WYROBÓW MĄCZNYCH | |
10.73.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych | |
10.73.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych | |
10.8 | POZOSTAŁE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE | |
10.81 | CUKIER | |
10.81.1 | CUKIER TRZCINOWY LUB BURACZANY, SUROWY LUB RAFINOWANY; MELASA | |
10.81.11 | Cukier trzcinowy lub buraczany surowy, w postaci stałej | |
10.81.11.0 | Cukier trzcinowy lub buraczany surowy, w postaci stałej | |
10.81.12 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, z wyłączeniem zawierającego dodatki substancji aromatyzujących lub barwiących | |
10.81.12.0 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, z wyłączeniem zawierającego dodatki substancji aromatyzujących lub barwiących | |
10.81.13 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany, zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących; cukier klonowy i syrop klonowy | |
10.81.13.0 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany, zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących; cukier klonowy i syrop klonowy | |
10.81.14 | Melasa | |
10.81.14.0 | Melasa | |
10.81.2 | WYSŁODKI BURACZANE, WYTŁOKI Z TRZCINY CUKROWEJ I POZOSTAŁE ODPADY Z PRODUKCJI CUKRU | |
10.81.20 | Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru | |
10.81.20.0 | Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru | |
10.81.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ CUKRU | |
10.81.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru | |
10.81.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru | |
10.82 | KAKAO, CZEKOLADA I POZOSTAŁE WYROBY CUKIERNICZE | |
10.82.1 | MIAZGA KAKAOWA, NAWET ODTŁUSZCZONA; MASŁO, TŁUSZCZ I OLEJ KAKAOWE; PROSZEK KAKAOWY | |
10.82.11 | Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona | |
10.82.11.0 | Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona | |
10.82.12 | Masło, tłuszcz i olej kakaowe | |
10.82.12.0 | Masło, tłuszcz i olej kakaowe | |
10.82.13 | Proszek kakaowy niesłodzony | |
10.82.13.0 | Proszek kakaowy niesłodzony | |
10.82.14 | Proszek kakaowy słodzony | |
10.82.14.0 | Proszek kakaowy słodzony | |
10.82.2 | CZEKOLADA I POZOSTAŁE WYROBY CUKIERNICZE | |
10.82.21 | Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego), niepakowane do sprzedaży detalicznej | |
10.82.21.0 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego), niepakowane do sprzedaży detalicznej | |
10.82.22 | Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego), pakowane do sprzedaży detalicznej | |
10.82.22.0 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego), pakowane do sprzedaży detalicznej | |
10.82.23 | Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), z wyłączeniem zawierających kakao | |
10.82.23.0 | Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), z wyłączeniem zawierających kakao | |
10.82.24 | Owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem | |
10.82.24.0 | Owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem | |
10.82.3 | ŁUSKI KAKAO, ŁUPINY, OSŁONKI I POZOSTAŁE ODPADY KAKAO | |
10.82.30 | Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao | |
10.82.30.0 | Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao | |
10.82.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ KAKAO, CZEKOLADY I WYROBÓW CUKIERNICZYCH | |
10.82.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych | |
10.82.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i pozostałych wyrobów cukierniczych | |
10.83 | KAWA I HERBATA PRZETWORZONE | |
10.83.1 | KAWA I HERBATA PRZETWORZONE | |
10.83.11 | Kawa palona i kawa bezkofeinowa | |
10.83.11.0 | Kawa palona i kawa bezkofeinowa | |
10.83.12 | Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy | |
10.83.12.0 | Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy | |
10.83.13 | Herbata zielona (niefermentowana), herbata czarna (fermentowana) oraz herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości ≤ 3 kg | |
10.83.13.0 | Herbata zielona (niefermentowana), herbata czarna (fermentowana) oraz herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości ≤ 3 kg | |
10.83.14 | Ekstrakty, esencje, koncentraty i preparaty z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) | |
10.83.14.0 | Ekstrakty, esencje, koncentraty i preparaty z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) | |
10.83.15 | Napary (herbatki) ziołowe | |
10.83.15.0 | Napary (herbatki) ziołowe | |
10.83.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ KAWY I HERBATY | |
10.83.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kawy i herbaty | |
10.83.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kawy i herbaty | |
10.84 | PRZYPRAWY | |
10.84.1 | OCET; SOSY; MIESZANKI PRZYPRAW; MĄKA I MĄCZKA Z GORCZYCY; GOTOWA MUSZTARDA | |
10.84.11 | Ocet oraz substytuty octu otrzymywane z kwasu octowego | |
10.84.11.0 | Ocet oraz substytuty octu otrzymywane z kwasu octowego | |
10.84.12 | Sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda | |
10.84.12.0 | Sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda | |
10.84.2 | PRZYPRAWY PRZETWORZONE | |
10.84.21 | Pieprz z rodzaju Piper przetworzony | |
10.84.21.0 | Pieprz z rodzaju Piper przetworzony | |
10.84.22 | Chili i słodka papryka z rodzaju Capsicum przetworzone, suszone | |
10.84.22.0 | Chili i słodka papryka z rodzaju Capsicum przetworzone, suszone | |
10.84.23 | Cynamon przetworzony; pozostałe przyprawy przetworzone | |
10.84.23.0 | Cynamon przetworzony; pozostałe przyprawy przetworzone | |
10.84.3 | SÓL SPOŻYWCZA | |
10.84.30 | Sól spożywcza | |
10.84.30.0 | Sól spożywcza | |
10.84.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ PRZYPRAW | |
10.84.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przypraw | |
10.84.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przypraw | |
10.85 | GOTOWE POSIŁKI I DANIA | |
10.85.1 | GOTOWE POSIŁKI I DANIA | |
10.85.11 | Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi | |
10.85.11.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi | |
10.85.12 | Gotowe posiłki i dania na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków | |
10.85.12.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków | |
10.85.13 | Gotowe posiłki i dania na bazie warzyw | |
10.85.13.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie warzyw | |
10.85.14 | Gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych | |
10.85.14.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych | |
10.85.19 | Pozostałe gotowe posiłki i dania | |
10.85.19.0 | Pozostałe gotowe posiłki i dania | |
10.85.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ GOTOWYCH POSIŁKÓW I DAŃ | |
10.85.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych posiłków i dań | |
10.85.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych posiłków i dań | |
10.86 | PRZETWORY HOMOGENIZOWANE ORAZ ŻYWNOŚĆ DIETETYCZNA | |
10.86.1 | PRZETWORY HOMOGENIZOWANE ORAZ ŻYWNOŚĆ DIETETYCZNA | |
10.86.10 | Przetwory homogenizowane oraz żywność dietetyczna | |
10.86.10.0 | Przetwory homogenizowane oraz żywność dietetyczna | |
10.86.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ PRZETWORÓW HOMOGENIZOWANYCH ORAZ ŻYWNOŚCI DIETETYCZNEJ | |
10.86.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów homogenizowanych oraz żywności dietetycznej | |
10.86.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów homogenizowanych oraz żywności dietetycznej | |
10.89 | POZOSTAŁE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE, GDZIE INDZIEJ NIESKLASYFIKOWANE | |
10.89.1 | ZUPY, JAJA, DROŻDŻE I POZOSTAŁE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE; EKSTRAKTY I SOKI Z MIĘSA, RYB I BEZKRĘGOWCÓW WODNYCH | |
10.89.11 | Zupy i buliony oraz przetwory z nich | |
10.89.11.0 | Zupy i buliony oraz przetwory z nich | |
10.89.12 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże lub zakonserwowane; jaja ptasie w skorupkach, zakonserwowane lub gotowane; albumina jaja | |
10.89.12.0 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże lub zakonserwowane; jaja ptasie w skorupkach, zakonserwowane lub gotowane; albumina jaja | |
10.89.13 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe martwe mikroorganizmy jednokomórkowe; gotowe proszki do pieczenia | |
10.89.13.0 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe martwe mikroorganizmy jednokomórkowe; gotowe proszki do pieczenia | |
10.89.14 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb i bezkręgowców wodnych | |
10.89.14.0 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb i bezkręgowców wodnych | |
10.89.15 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe; środki zagęszczające i żelujące | |
10.89.15.0 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe; środki zagęszczające i żelujące | |
10.89.16 | Gotowa żywność łatwo psująca się, taka jak: kanapki i świeża pizza | |
10.89.16.0 | Gotowa żywność łatwo psująca się, taka jak: kanapki i świeża pizza | |
10.89.17 | Suplementy diety nadające się do spożycia przez ludzi | |
10.89.17.0 | Suplementy diety nadające się do spożycia przez ludzi | |
10.89.19 | Różne artykuły spożywcze (włączając karmel, ekstrakt słodowy), gdzie indziej niesklasyfikowane | |
10.89.19.0 | Różne artykuły spożywcze (włączając karmel, ekstrakt słodowy), gdzie indziej niesklasyfikowane | |
10.89.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ POZOSTAŁYCH ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, GDZIE INDZIEJ NIESKLASYFIKOWANYCH | |
10.89.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowanych | |
10.89.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowanych | |
10.9 | GOTOWE PASZE I GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT | |
10.91 | GOTOWE PASZE DLA ZWIERZĄT GOSPODARSKICH | |
10.91.1 | GOTOWE PASZE DLA ZWIERZĄT GOSPODARSKICH, Z WYŁĄCZENIEM MĄCZKI I GRANULEK LUCERNY (ALFALFA) | |
10.91.10 | Gotowe pasze dla zwierząt gospodarskich, z wyłączeniem mączki i granulek lucerny (alfalfa) | |
10.91.10.0 | Gotowe pasze dla zwierząt gospodarskich, z wyłączeniem mączki i granulek lucerny (alfalfa) | |
10.91.2 | MĄCZKA I GRANULKI Z LUCERNY (ALFALFA) | |
10.91.20 | Mączka i granulki z lucerny (alfalfa) | |
10.91.20.0 | Mączka i granulki z lucerny (alfalfa) | |
10.91.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ GOTOWYCH PASZ DLA ZWIERZĄT GOSPODARSKICH | |
10.91.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych pasz dla zwierząt gospodarskich | |
10.91.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych pasz dla zwierząt gospodarskich | |
10.92 | GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT DOMOWYCH | |
10.92.1 | GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT DOMOWYCH | |
10.92.10 | Gotowa karma dla zwierząt domowych | |
10.92.10.0 | Gotowa karma dla zwierząt domowych | |
10.92.9 | USŁUGI PODWYKONAWCÓW ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ GOTOWEJ KARMY DLA ZWIERZĄT DOMOWYCH | |
10.92.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowej karmy dla zwierząt domowych | |
10.92.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowej karmy dla zwierząt domowych | |