W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie bądź w rozporządzeniu wykonawczym posłużono się symbolem PKWiU. Nie oznaczono towarów i usług zwolnionych z VAT (bez wskazania PKWiU) oraz opodatkowanych stawką podstawową.
Stan prawny obowiązujący od 1.09.2019 r. do 30.06.2020 r. (z wyjątkiem działu 58 - USŁUGI ZWIĄZANE Z DZIAŁALNOŚCIĄ WYDAWNICZĄ w sekcji J)
Zobacz uwagę od redakcji do działu 58
- | odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt oraz obuwie dziecięce (do 31.12.2011 r. stawka 8% - poz. 76, 77 zał. nr 3 do ustawy), |
- | sznurek do maszyn rolniczych (stawka 8% - poz. 78 zał. nr 3 do ustawy), |
- | błony rentgenowskie diagnostyczne (stawka 8% - poz. 85 załącznika nr 3 do ustawy), |
- | produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium kraju, które uzyskały pozwolenie wydane przez RUE lub KE (stawka 8% - poz. 89 załącznika nr 3 do ustawy), |
- | środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług, środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe, środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki "ZUBER" (stawka 8% - poz. 104 załącznika do ustawy), |
- | wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na terytorium RP, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika (stawka 8% - poz. 105 zał. nr 3 do ustawy), |
- | publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są do użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a (stawka 8% - poz. 106 zał. nr 3 do ustawy), |
- | foteliki do przewozu dzieci w samochodach (stawka 8% - poz. 107 zał. nr 3 do ustawy), |
- | smoczki dla niemowląt i dzieci, w szczególności przeznaczone do celów medycznych (stawka 8% - poz. 107a zał. nr 3 do ustawy), |
- | złoto, w sytuacji gdy jego dostawa dokonywana jest na rzecz NBP (zwolnione z VAT na mocy art. 43 ust. 1 pkt 8 ustawy), |
- | protezy dentystyczne i sztuczne zęby (zwolnione z VAT na mocy art. 43 ust. 1 pkt 14 ustawy). |
Symbol PKWiU 2008 | Nazwa grupowania | Stawka VAT poniżej 23% | CN |
10 | ARTYKUŁY SPOŻYWCZE | ||
10.1 | MIĘSO I WYROBY Z MIĘSA, ZAKONSERWOWANE | ||
10.11 | MIĘSO PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE, Z WYŁĄCZENIEM MIĘSA Z DROBIU | ||
10.11.1 | Mięso z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone | ||
10.11.11 | Mięso z bydła świeże lub schłodzone | ||
10.11.11.0 | Mięso z bydła świeże lub schłodzone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0201 |
10.11.12 | Mięso ze świń świeże lub schłodzone | ||
10.11.12.0 | Mięso ze świń świeże lub schłodzone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0203 110203 12 0203 19 |
10.11.13 | Mięso z owiec świeże lub schłodzone | ||
10.11.13.0 | Mięso z owiec świeże lub schłodzone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0204 10 000204 21 00 0204 22 0204 23 00 |
10.11.14 | Mięso z kóz świeże lub schłodzone | ||
10.11.14.0 | Mięso z kóz świeże lub schłodzone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0204 50 110204 50 13 0204 50 15 0204 50 19 0204 50 31 0204 50 39 |
10.11.15 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone | ||
10.11.15.0 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0205 00 20 |
10.11.2 | Podroby jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone | ||
10.11.20 | Podroby jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone | ||
10.11.20.0 | Podroby jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0206 100206 30 00 0206 80 |
10.11.3 | Mięso i podroby jadalne zamrożone; pozostałe mięso i podroby jadalne | ||
10.11.31 | Mięso z bydła zamrożone | ||
10.11.31.0 | Mięso z bydła zamrożone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0202 |
10.11.32 | Mięso ze świń zamrożone | ||
10.11.32.0 | Mięso ze świń zamrożone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0203 210203 22 0203 29 |
10.11.33 | Mięso z owiec zamrożone | ||
10.11.33.0 | Mięso z owiec zamrożone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0204 30 000204 41 00 0204 42 0204 43 |
10.11.34 | Mięso z kóz zamrożone | ||
10.11.34.0 | Mięso z kóz zamrożone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0204 50 510204 50 53 0204 50 55 0204 50 59 0204 50 71 0204 50 79 |
10.11.35 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, zamrożone | ||
10.11.35.0 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, zamrożone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0205 00 80 |
10.11.39 | Pozostałe mięso i podroby jadalne świeże, schłodzone lub zamrożone | ||
10.11.39.0 | Pozostałe mięso i podroby jadalne świeże, schłodzone lub zamrożone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0206 21 000206 22 00 0206 29 0206 41 00 0206 49 0206 90 0208 10 0208 30 00 0208 40 0208 50 00 0208 90 |
10.11.4 | Wełna szarpana oraz skóry i skórki surowe z bydła, zwierząt koniowatych, owiec i kóz | ||
10.11.41 | Wełna szarpana, wełna nieoczyszczona, włączając wełnę szarpaną z drugiej strzyży | ||
10.11.41.0 | Wełna szarpana, wełna nieoczyszczona, włączając wełnę szarpaną z drugiej strzyży | Powiązania z CN-2007: 5101 19 00 | |
10.11.42 | Skóry i skórki całe, surowe z bydła i zwierząt koniowatych | ||
10.11.42.0 | Skóry i skórki całe, surowe z bydła i zwierząt koniowatych | Powiązania z CN-2007: 4101 204101 50 | |
10.11.43 | Pozostałe surowe skóry i skórki z bydła i zwierząt koniowatych | ||
10.11.43.0 | Pozostałe surowe skóry i skórki z bydła i zwierząt koniowatych | Powiązania z CN-2007: 4101 90 00 | |
10.11.44 | Skóry i skórki surowe z owiec i jagniąt | ||
10.11.44.0 | Skóry i skórki surowe z owiec i jagniąt | Powiązania z CN-2007: 4102 104102 21 00 4102 29 00 | |
10.11.45 | Skóry i skórki surowe z kóz i koźląt | ||
10.11.45.0 | Skóry i skórki surowe z kóz i koźląt | Powiązania z CN-2007: 4103 90 10 | |
10.11.5 | Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń | ||
10.11.50 | Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń | ||
10.11.50.0 | Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń | częściowo 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT - "ex 10.1 - Mięso i wyroby z mięsa, zakonserwowane, z wyłączeniem tłuszczów technicznych" | Powiązania z CN-2007: 0209 00 110209 00 19 0209 00 30 1501 00 11 1501 00 19 1502 00 |
10.11.6 | Odpady zwierzęce surowe, niejadalne | ||
10.11.60 | Odpady zwierzęce surowe, niejadalne | ||
10.11.60.0 | Odpady zwierzęce surowe, niejadalne | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT - "wyłącznie jelita pęcherze i żołądki" | Powiązania z CN-2007: 05020504 00 00 0506 0507 0510 00 00 0511 99 10 0511 99 85 |
10.11.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego | ||
10.11.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego | ||
10.11.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego | ||
10.12 | MIĘSO Z DROBIU PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | ||
10.12.1 | Mięso z drobiu świeże lub schłodzone | ||
10.12.10 | Mięso z drobiu świeże lub schłodzone | ||
10.12.10.0 | Mięso z drobiu świeże lub schłodzone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0207 110207 13 10 0207 13 20 0207 13 30 0207 13 40 0207 13 50 0207 13 60 0207 13 70 0207 24 0207 26 10 0207 26 20 0207 26 30 0207 26 40 0207 26 50 0207 26 60 0207 26 70 0207 26 80 0207 32 0207 34 0207 35 11 0207 35 15 0207 35 21 0207 35 23 0207 35 25 0207 35 31 0207 35 41 0207 35 51 0207 35 53 0207 35 61 0207 35 63 0207 35 71 0207 35 79 |
10.12.2 | Mięso z drobiu zamrożone | ||
10.12.20 | Mięso z drobiu zamrożone | ||
10.12.20.0 | Mięso z drobiu zamrożone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0207 120207 14 (z wył. 0207 14 99) 0207 25 0207 27 (z wył. 0207 27 99) 0207 33 0207 36 (z wył. 0207 36 90) |
10.12.3 | Tłuszcz z drobiu | ||
10.12.30 | Tłuszcz z drobiu | ||
10.12.30.0 | Tłuszcz z drobiu | częściowo 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT - "ex 10.1 Mięso i wyroby z mięsa, zakonserwowane, z wyłączeniem: tłuszczów technicznych, produktów ubocznych garbarń" | Powiązania z CN-2007: 0209 00 901501 00 90 |
10.12.4 | Podroby jadalne z drobiu | ||
10.12.40 | Podroby jadalne z drobiu | ||
10.12.40.0 | Podroby jadalne z drobiu | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0207 13 910207 13 99 0207 14 99 0207 26 91 0207 26 99 0207 27 99 0207 35 91 0207 35 99 0207 36 90 |
10.12.5 | Pióra, puch, pierze i skóry ptaków | ||
10.12.50 | Pióra, puch, pierze i skóry ptaków | ||
10.12.50.0 | Pióra, puch, pierze i skóry ptaków | Powiązania z CN-2007: 05056701 00 00 | |
10.12.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu | ||
10.12.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu | ||
10.12.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu | ||
10.13 | WYROBY Z MIĘSA, WŁĄCZAJĄC MIĘSO DROBIOWE | ||
10.13.1 | Konserwy i przetwory z mięsa, podrobów i krwi | ||
10.13.11 | Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub wędzone (bekon i szynka) | ||
10.13.11.0 | Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub wędzone (bekon i szynka) | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0210 110210 12 0210 19 |
10.13.12 | Mięso z bydła solone, w solance, suszone lub wędzone | ||
10.13.12.0 | Mięso z bydła solone, w solance, suszone lub wędzone | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0210 20 |
10.13.13 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów | ||
10.13.13.0 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0210 91 000210 92 00 0210 93 00 0210 99 |
10.13.14 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi | ||
10.13.14.0 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1601 00 |
10.13.15 | Pozostałe przetwory i konserwy z mięsa, podrobów lub krwi, z wyłączeniem gotowych dań z mięsa i podrobów | ||
10.13.15.0 | Pozostałe przetwory i konserwy z mięsa, podrobów lub krwi, z wyłączeniem gotowych dań z mięsa i podrobów | 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1602 201602 31 1602 32 1602 39 1602 41 1602 42 1602 49 1602 50 1602 90 |
10.13.16 | Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, niejadalne; skwarki | ||
10.13.16.0 | Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, niejadalne; skwarki | częściowo 5% - poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Mięso i wyroby z mięsa, zakonserwowane, z wyłączeniem: tłuszczów technicznych, produktów ubocznych garbarń, skór i skórek, niejadalnych, piór, puchu, pierza i skórek ptaków, wełny szarpanej | Powiązania z CN-2007: 2301 10 00 |
10.13.9 | Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem; usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe | ||
10.13.91 | Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem | ||
10.13.91.0 | Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem | ||
10.13.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe | ||
10.13.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe | ||
10.2 | RYBY, SKORUPIAKI I MIĘCZAKI, PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | ||
10.20 | RYBY, SKORUPIAKI I MIĘCZAKI, PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | ||
10.20.1 | Ryby świeże, schłodzone lub zamrożone | ||
10.20.11 | Ryby, filety rybne i pozostałe mięso z ryb (włączając rozdrobnione), świeże lub schłodzone | ||
10.20.11.0 | Ryby, filety rybne i pozostałe mięso z ryb (włączając rozdrobnione), świeże lub schłodzone | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0304 110304 12 0304 19 |
10.20.12 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, świeże lub schłodzone | ||
10.20.12.0 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, świeże lub schłodzone | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0302 70 00 |
10.20.13 | Ryby zamrożone | ||
10.20.13.0 | Ryby zamrożone | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0303 11 000303 19 00 0303 21 0303 22 00 0303 29 00 0303 31 0303 32 00 0303 33 00 0303 39 0303 41 0303 42 0303 43 0303 44 0303 45 0303 46 0303 49 0303 51 00 0303 52 0303 61 00 0303 62 00 0303 71 0303 72 00 0303 73 00 0303 74 0303 75 0303 76 00 0303 77 00 0303 78 0303 79 |
10.20.14 | Filety rybne zamrożone | ||
10.20.14.0 | Filety rybne zamrożone | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0304 21 000304 22 00 0304 29 |
10.20.15 | Pozostałe zamrożone mięso z ryb, włączając rozdrobnione | ||
10.20.15.0 | Pozostałe zamrożone mięso z ryb, włączając rozdrobnione | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0304 91 000304 92 00 0304 99 |
10.20.16 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, zamrożone | ||
10.20.16.0 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, zamrożone | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0303 80 |
10.20.2 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób; kawior i namiastki kawioru | ||
10.20.21 | Filety rybne suszone, solone lub w solance, ale niewędzone | ||
10.20.21.0 | Filety rybne suszone, solone lub w solance, ale niewędzone | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0305 30 |
10.20.22 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, suszone, wędzone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z ryb, jadalne | ||
10.20.22.0 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, suszone, wędzone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z ryb, jadalne | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0305 10 000305 20 00 |
10.20.23 | Ryby suszone, solone lub w solance | ||
10.20.23.0 | Ryby suszone, solone lub w solance | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0305 510305 59 0305 61 00 0305 62 00 0305 63 00 0305 69 |
10.20.24 | Ryby wędzone, włączając filety | ||
10.20.24.0 | Ryby wędzone, włączając filety | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0305 41 000305 42 00 0305 49 |
10.20.25 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, z wyłączeniem gotowych dań rybnych | ||
10.20.25.0 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, z wyłączeniem gotowych dań rybnych | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1604 11 001604 12 1604 13 1604 14 1604 15 1604 16 00 1604 19 1604 20 |
10.20.26 | Kawior i namiastki kawioru | ||
10.20.26.0 | Kawior i namiastki kawioru | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1604 30 |
10.20.3 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, zamrożone, przetworzone lub zakonserwowane | ||
10.20.31 | Skorupiaki zamrożone | ||
10.20.31.0 | Skorupiaki zamrożone | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0306 110306 12 0306 13 0306 14 0306 19 |
10.20.32 | Mięczaki zamrożone, suszone, solone lub w solance, wędzone | ||
10.20.32.0 | Mięczaki zamrożone, suszone, solone lub w solance, wędzone | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0307 290307 39 0307 49 0307 59 |
10.20.33 | Pozostałe bezkręgowce wodne zamrożone, suszone, solone lub w solance, wędzone | ||
10.20.33.0 | Pozostałe bezkręgowce wodne zamrożone, suszone, solone lub w solance, wędzone | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0307 99 |
10.20.34 | Skorupiaki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób; mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób | ||
10.20.34.0 | Skorupiaki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób; mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1605 10 001605 20 1605 30 1605 40 00 1605 90 |
10.20.4 | Mąki, mączki i granulki niejadalne oraz pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane niejadalne wyroby z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych | ||
10.20.41 | Mąki, mączki i granulki z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, niejadalne | ||
10.20.41.0 | Mąki, mączki i granulki z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, niejadalne | 8% - poz. 25 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2301 20 00 |
10.20.42 | Pozostałe niejadalne wyroby z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych | ||
10.20.42.0 | Pozostałe niejadalne wyroby z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych | 5% - poz. 18 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0511 91 |
10.20.9 | Wędzenie ryb i wyrobów rybnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i konserwowaniem; usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ryb, skorupiaków i mięczaków | ||
10.20.91 | Wędzenie ryb i wyrobów rybnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i konserwowaniem | ||
10.20.91.0 | Wędzenie ryb i wyrobów rybnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i konserwowaniem | ||
10.20.99 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ryb, skorupiaków i mięczaków | ||
10.20.99.0 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ryb, skorupiaków i mięczaków | ||
10.3 | OWOCE I WARZYWA PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | ||
10.31 | ZIEMNIAKI PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | ||
10.31.1 | Ziemniaki przetworzone i zakonserwowane | ||
10.31.11 | Ziemniaki zamrożone | ||
10.31.11.0 | Ziemniaki zamrożone | 5% - poz. 19 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0710 10 002004 10 |
10.31.12 | Ziemniaki suszone, nawet pocięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzyrządzone | ||
10.31.12.0 | Ziemniaki suszone, nawet pocięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzyrządzone | 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 0712 90 05 |
10.31.13 | Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek | ||
10.31.13.0 | Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek | 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 1105 10 001105 20 00 |
10.31.14 | Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane, gdzie indziej niesklasyfikowane | ||
10.31.14.0 | Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane, gdzie indziej niesklasyfikowane | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 2005 20 |
10.31.9 | Gotowanie ziemniaków i wyrobów z ziemniaków oraz pozostałe usługi związane z ich przyrządzaniem; usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków | ||
10.31.91 | Gotowanie ziemniaków i wyrobów z ziemniaków oraz pozostałe usługi związane z ich przyrządzaniem | ||
10.31.91.0 | Gotowanie ziemniaków i wyrobów z ziemniaków oraz pozostałe usługi związane z ich przyrządzaniem | ||
10.31.99 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków | ||
10.31.99.0 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków | ||
10.32 | SOKI Z OWOCÓW I WARZYW | ||
10.32.1 | Soki z owoców i warzyw | ||
10.32.11 | Sok pomidorowy | ||
10.32.11.0 | Sok pomidorowy | 5% - poz. 19 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2009 50 |
10.32.12 | Sok pomarańczowy | ||
10.32.12.0 | Sok pomarańczowy | 5% - poz. 19 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2009 112009 12 00 2009 19 |
10.32.13 | Sok grejpfrutowy | ||
10.32.13.0 | Sok grejpfrutowy | 5% - poz. 19 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2009 21 002009 29 |
10.32.14 | Sok ananasowy | ||
10.32.14.0 | Sok ananasowy | 5% - poz. 19 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2009 412009 49 |
10.32.15 | Sok winogronowy | ||
10.32.15.0 | Sok winogronowy | 5% - poz. 19 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2009 612009 69 |
10.32.16 | Sok jabłkowy | ||
10.32.16.0 | Sok jabłkowy | 5% - poz. 19 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2009 712009 79 |
10.32.17 | Mieszaniny soków z owoców i warzyw | ||
10.32.17.0 | Mieszaniny soków z owoców i warzyw | 5% - poz. 19 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2009 90 |
10.32.19 | Pozostałe soki z owoców i warzyw | ||
10.32.19.0 | Pozostałe soki z owoców i warzyw | 5% - poz. 19 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2009 312009 39 2009 80 |
10.32.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw | ||
10.32.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw | ||
10.32.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw | ||
10.39 | POZOSTAŁE OWOCE I WARZYWA PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE | ||
10.39.1 | Warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem ziemniaków | ||
10.39.11 | Warzywa zamrożone | ||
10.39.11.0 | Warzywa zamrożone | 5% - poz. 19 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0710(z wył. 0710 10 00) |
10.39.12 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo | ||
10.39.12.0 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 0711 |
10.39.13 | Warzywa suszone, włączając grzyby | ||
10.39.13.0 | Warzywa suszone, włączając grzyby | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 0712(z wył. 0712 90 05) |
10.39.14 | Warzywa i owoce, krojone i zapakowane | ||
10.39.14.0 | Warzywa i owoce, krojone i zapakowane | 8% - poz. 139 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Warzywa i owoce krojone i zapakowane - wyłącznie: obieranie i cięcie warzyw, mieszanie świeżych sałat, pakowanie na rynek pierwotny | Powiązania z CN-2007: - |
10.39.15 | Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | ||
10.39.15.0 | Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 2005 51 002005 59 00 |
10.39.16 | Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | ||
10.39.16.0 | Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 2005 40 00 |
10.39.17 | Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | ||
10.39.17.0 | Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 20022003 2004 90 2005 60 00 2005 70 2005 80 00 2005 91 00 2005 99 |
10.39.18 | Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym | ||
10.39.18.0 | Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 2001 |
10.39.2 | Owoce i orzechy, przetworzone i zakonserwowane | ||
10.39.21 | Owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie | ||
10.39.21.0 | Owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie | częściowo 5% - poz. 19 zał. nr 10 do ustawy o VAT - owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie, z wyłączeniem orzechów (ex 10.39.21.0)
częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 0811 |
10.39.22 | Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty z owoców lub orzechów | ||
10.39.22.0 | Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty z owoców lub orzechów | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 2007 912007 99 |
10.39.23 | Orzechy, orzeszki ziemne, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób | ||
10.39.23.0 | Orzechy, orzeszki ziemne, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 2008 112008 19 |
10.39.24 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, nienadąjące się do bezpośredniego spożycia | ||
10.39.24.0 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, nienadąjące się do bezpośredniego spożycia | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 08120814 00 00 |
10.39.25 | Pozostałe owoce przetworzone, suszone lub zakonserwowane | ||
10.39.25.0 | Pozostałe owoce przetworzone, suszone lub zakonserwowane | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 0803 00 900804 20 90 0806 20 0813 2008 20 2008 30 2008 40 2008 50 2008 60 2008 70 2008 80 2008 91 00 2008 92 2008 99 |
10.39.3 | Materiały roślinne, odpady, pozostałości i produkty uboczne | ||
10.39.30 | Materiały roślinne, odpady, pozostałości i produkty uboczne | ||
10.39.30.0 | Materiały roślinne, odpady, pozostałości i produkty uboczne | częściowo 8% - poz. 26 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 2308 00 |
10.39.9 | Gotowanie owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i konserwowaniem; usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw, z wyłączeniem ziemniaków | ||
10.39.91 | Gotowanie owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i konserwowaniem | ||
10.39.91.0 | Gotowanie owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i konserwowaniem | ||
10.39.99 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw, z wyłączeniem ziemniaków | ||
10.39.99.0 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw, z wyłączeniem ziemniaków | ||
10.4 | OLEJE I TŁUSZCZE ZWIERZĘCE I ROŚLINNE | ||
10.41 | OLEJE I TŁUSZCZE ZWIERZĘCE I ROŚLINNE, Z WYŁĄCZENIEM MARGARYNY I PODOBNYCH PRODUKTÓW | ||
10.41.1 | Oleje i tłuszcze zwierzęce (z wyłączeniem tłuszczów z bydła, owiec, kóz, świń i drobiu) oraz ich frakcje, surowe | ||
10.41.11 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane, niezmieszane ani nieprzetworzone w inny sposób | ||
10.41.11.0 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane, niezmieszane ani nieprzetworzone w inny sposób | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1503 00 |
10.41.12 | Oleje i tłuszcze oraz ich frakcje z ryb i ssaków morskich | ||
10.41.12.0 | Oleje i tłuszcze oraz ich frakcje z ryb i ssaków morskich | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1504 |
10.41.19 | Pozostałe oleje i tłuszcze zwierzęce (z wyłączeniem tłuszczów z bydła, owiec, kóz, świń i drobiu) oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | ||
10.41.19.0 | Pozostałe oleje i tłuszcze zwierzęce (z wyłączeniem tłuszczów z bydła, owiec, kóz, świń i drobiu) oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1506 00 00 |
10.41.2 | Oleje roślinne surowe | ||
10.41.21 | Olej sojowy surowy | ||
10.41.21.0 | Olej sojowy surowy | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1507 10 |
10.41.22 | Olej z orzeszków ziemnych surowy | ||
10.41.22.0 | Olej z orzeszków ziemnych surowy | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1508 10 |
10.41.23 | Oliwa z oliwek surowa | ||
10.41.23.0 | Oliwa z oliwek surowa | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1509 101510 00 10 |
10.41.24 | Olej słonecznikowy surowy | ||
10.41.24.0 | Olej słonecznikowy surowy | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1512 11 |
10.41.25 | Olej z nasion bawełny surowy | ||
10.41.25.0 | Olej z nasion bawełny surowy | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1512 21 |
10.41.26 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy | ||
10.41.26.0 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1514 111514 91 |
10.41.27 | Olej palmowy surowy | ||
10.41.27.0 | Olej palmowy surowy | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1511 10 |
10.41.28 | Olej kokosowy surowy | ||
10.41.28.0 | Olej kokosowy surowy | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1513 11 |
10.41.29 | Pozostałe surowe oleje roślinne | ||
10.41.29.0 | Pozostałe surowe oleje roślinne | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1513 211515 11 00 1515 50 11 1515 50 19 1515 90 21 1515 90 29 1515 90 40 1515 90 59 |
10.41.3 | Linters bawełniany | ||
10.41.30 | Linters bawełniany | ||
10.41.30.0 | Linters bawełniany | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1404 20 00 |
10.41.4 | Makuchy i inne pozostałości stałe z tłuszczów i olejów roślinnych; mąki i mączki z nasion lub owoców oleistych, z wyłączeniem gorczycy | ||
10.41.41 | Makuchy i inne pozostałości stałe z tłuszczów i olejów roślinnych | ||
10.41.41.0 | Makuchy i inne pozostałości stałe z tłuszczów i olejów roślinnych | częściowo 8% - § 3 ust. 4 pkt 1, ust. 5 i 6 rozporządzenia w sprawie stawek- makuchy i inne pozostałości stałe z tłuszczów i olejów roślinnych; mąki i mączki z nasion lub owoców oleistych, z wyłączeniem gorczycy - wyłącznie przeznaczone do stosowania jako nawozy, pasze lub dodatki (surowiec) do pasz, jeżeli ich nabywcą jest podatnik podatku rolnego lub podatku dochodowego od dochodu z działów specjalnych produkcji rolnej | Powiązania z CN-2007: 2304 00 002305 00 00 2306 |
10.41.42 | Mąki i mączki z nasion lub owoców oleistych, z wyłączeniem gorczycy | ||
10.41.42.0 | Mąki i mączki z nasion lub owoców oleistych, z wyłączeniem gorczycy | częściowo 8% - § 3 ust. 4 pkt 1, ust. 5 i 6 rozporządzenia w sprawie stawek - makuchy i inne pozostałości stałe z tłuszczów i olejów roślinnych; mąki i mączki z nasion lub owoców oleistych, z wyłączeniem gorczycy - dostawa, wewnątrzwspólnotowe nabycie i import - wyłącznie przeznaczone do stosowania jako nawozy, pasze lub dodatki (surowiec) do pasz, jeżeli ich nabywcą jest podatnik podatku rolnego lub podatku dochodowego od dochodu z działów specjalnych produkcji rolnej | Powiązania z CN-2007: 1208 |
10.41.5 | Oleje rafinowane, z wyłączeniem pozostałości | ||
10.41.51 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | ||
10.41.51.0 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1507 90 |
10.41.52 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | ||
10.41.52.0 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1508 90 |
10.41.53 | Oliwa z oliwek i jej frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | ||
10.41.53.0 | Oliwa z oliwek i jej frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1509 90 001510 00 90 |
10.41.54 | Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | ||
10.41.54.0 | Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1512 19 |
10.41.55 | Olej z nasion bawełny i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | ||
10.41.55.0 | Olej z nasion bawełny i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1512 29 |
10.41.56 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | ||
10.41.56.0 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1514 191514 99 |
10.41.57 | Olej palmowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | ||
10.41.57.0 | Olej palmowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1511 90 |
10.41.58 | Olej kokosowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | ||
10.41.58.0 | Olej kokosowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1513 19 |
10.41.59 | Pozostałe oleje i ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie; stałe tłuszcze roślinne oraz pozostałe oleje roślinne (z wyłączeniem oleju kukurydzianego) oraz ich frakcje, gdzie indziej niesklasyfikowane, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | ||
10.41.59.0 | Pozostałe oleje i ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie; stałe tłuszcze roślinne oraz pozostałe oleje roślinne (z wyłączeniem oleju kukurydzianego) oraz ich frakcje, gdzie indziej niesklasyfikowane, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1513 291515 19 1515 30 1515 50 91 1515 50 99 1515 90 11 1515 90 31 1515 90 39 1515 90 51 1515 90 60 1515 90 91 1515 90 99 |
10.41.6 | Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone | ||
10.41.60 | Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone | ||
10.41.60.0 | Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1516 |
10.41.7 | Woski roślinne (z wyłączeniem triglicerydów); degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych | ||
10.41.71 | Woski roślinne (z wyłączeniem triglicerydów) | ||
10.41.71.0 | Woski roślinne (z wyłączeniem triglicerydów) | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1521 10 00 |
10.41.72 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych | ||
10.41.72.0 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych | Powiązania z CN-2007: 1522 00 | |
10.41.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją olejów i tłuszczów | ||
10.41.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją olejów i tłuszczów | ||
10.41.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją olejów i tłuszczów | ||
10.42 | MARGARYNA I PODOBNE TŁUSZCZE JADALNE | ||
10.42.1 | Margaryna i podobne tłuszcze jadalne | ||
10.42.10 | Margaryna i podobne tłuszcze jadalne | ||
10.42.10.0 | Margaryna i podobne tłuszcze jadalne | częściowo 5% - poz. 20 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne | Powiązania z CN-2007: 1517 |
10.42.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | ||
10.42.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | ||
10.42.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | ||
10.5 | WYROBY MLECZARSKIE | ||
10.51 | MLEKO I PRZETWORY MLECZNE | ||
10.51.1 | Mleko płynne przetworzone i śmietana | ||
10.51.11 | Mleko płynne przetworzone | ||
10.51.11.0 | Mleko płynne przetworzone | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0401 100401 20 |
10.51.12 | Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6 % masy, niezagęszczone i niesłodzone | ||
10.51.12.0 | Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6 % masy, niezagęszczone i niesłodzone | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0401 30 |
10.51.2 | Mleko w postaci stałej | ||
10.51.21 | Mleko odtłuszczone w proszku | ||
10.51.21.0 | Mleko odtłuszczone w proszku | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0402 10 |
10.51.22 | Mleko pełne w proszku | ||
10.51.22.0 | Mleko pełne w proszku | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0402 210402 29 |
10.51.3 | Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania | ||
10.51.30 | Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania | ||
10.51.30.0 | Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0405 100405 20 0405 90 |
10.51.4 | Sery i twarogi | ||
10.51.40 | Sery i twarogi | ||
10.51.40.0 | Sery i twarogi | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0406 |
10.51.5 | Pozostałe wyroby mleczarskie | ||
10.51.51 | Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego | ||
10.51.51.0 | Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0402 910402 99 |
10.51.52 | Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany | ||
10.51.52.0 | Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0403 100403 90 |
10.51.53 | Kazeina | ||
10.51.53.0 | Kazeina | częściowo 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Wyroby mleczarskie, z wyłączeniem kazeiny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym (PKWiU ex 10.51.53.0) | Powiązania z CN-2007: 3501 10 |
10.51.54 | Laktoza i syrop laktozowy | ||
10.51.54.0 | Laktoza i syrop laktozowy | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1702 11 001702 19 00 |
10.51.55 | Serwatka | ||
10.51.55.0 | Serwatka | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0404 10 |
10.51.56 | Wyroby mleczarskie, gdzie indziej niesklasyfikowane | ||
10.51.56.0 | Wyroby mleczarskie, gdzie indziej niesklasyfikowane | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 0404 90 |
10.51.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów mlecznych i serów | ||
10.51.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów mlecznych i serów | ||
10.51.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów mlecznych i serów | ||
10.52 | LODY | ||
10.52.1 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne | ||
10.52.10 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne | ||
10.52.10.0 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne | 5% - poz. 21 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2105 00 |
10.52.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją lodów | ||
10.52.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją lodów | ||
10.52.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją lodów | ||
10.6 | PRODUKTY PRZEMIAŁU ZBÓŻ, SKROBIE I WYROBY SKROBIOWE | ||
10.61 | PRODUKTY PRZEMIAŁU ZBÓŻ | ||
10.61.1 | Ryż łuskany i ryż częściowo lub całkowicie mielony lub łamany | ||
10.61.11 | Ryż łuskany | ||
10.61.11.0 | Ryż łuskany | 5% - poz. 22 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1006 20 |
10.61.12 | Ryż częściowo lub całkowicie mielony lub łamany | ||
10.61.12.0 | Ryż częściowo lub całkowicie mielony lub łamany | 5% - poz. 22 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1006 301006 40 00 |
10.61.2 | Mąki ze zbóż i pozostałych roślin oraz ich mieszanki | ||
10.61.21 | Mąka pszenna lub żytnio-pszenna | ||
10.61.21.0 | Mąka pszenna lub żytnio-pszenna | 5% - poz. 22 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1101 00 |
10.61.22 | Mąka z pozostałych zbóż | ||
10.61.22.0 | Mąka z pozostałych zbóż | 5% - poz. 22 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1102 |
10.61.23 | Mąka i mączka z suszonych części roślin | ||
10.61.23.0 | Mąka i mączka z suszonych części roślin | 5% - poz. 22 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1106 |
10.61.24 | Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich | ||
10.61.24.0 | Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich | 5% - poz. 22 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1901 20 00 |
10.61.3 | Kasze, mączki i granulki oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych | ||
10.61.31 | Kasze i mączki z pszenicy | ||
10.61.31.0 | Kasze i mączki z pszenicy | 5% - poz. 22 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1103 11 |
10.61.32 | Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane | ||
10.61.32.0 | Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane | 5% - poz. 22 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1103 131103 19 1103 20 |
10.61.33 | Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych | ||
10.61.33.0 | Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych | 5% - poz. 22 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 11041904 |
10.61.4 | Otręby, śruta i inne pozostałości przemiału zbóż i części suszonych roślin | ||
10.61.40 | Otręby, śruta i inne pozostałości przemiału zbóż i części suszonych roślin | ||
10.61.40.0 | Otręby, śruta i inne pozostałości przemiału zbóż i części suszonych roślin | częściowo 5% - poz. 22 zał. nr 10 do ustawy o VAT
8% - poz. 29 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2302 |
10.61.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów otrzymywanych w wyniku przemiału zbóż | ||
10.61.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów otrzymywanych w wyniku przemiału zbóż | ||
10.61.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów otrzymywanych w wyniku przemiału zbóż | 8% - poz. 30 zał. nr 3 do ustawy o VAT | |
10.62 | SKROBIA I WYROBY SKROBIOWE | ||
10.62.1 | Skrobie i wyroby skrobiowe; cukry i syropy z cukru, gdzie indziej niesklasyfikowane | ||
10.62.11 | Skrobie; inulina; gluten pszenny; dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane | ||
10.62.11.0 | Skrobie; inulina; gluten pszenny; dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane | 8% - poz. 30 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 11081109 00 00 3505 10 |
10.62.12 | Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi w postaci płatków, ziaren itp. | ||
10.62.12.0 | Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi w postaci płatków, ziaren itp. | Powiązania z CN-2007: 1903 00 00 | |
10.62.13 | Glukoza i syrop glukozowy; fruktoza i syrop fruktozowy; cukier inwertowany; cukry i syropy z cukru, gdzie indziej niesklasyfikowane | ||
10.62.13.0 | Glukoza i syrop glukozowy; fruktoza i syrop fruktozowy; cukier inwertowany; cukry i syropy z cukru, gdzie indziej niesklasyfikowane | 8% - poz. 30 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1702 301702 40 1702 50 00 1702 60 1702 90 10 1702 90 30 1702 90 50 1702 90 80 1702 90 99 |
10.62.14 | Olej kukurydziany | ||
10.62.14.0 | Olej kukurydziany | 8% - poz. 30 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1515 211515 29 |
10.62.2 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości | ||
10.62.20 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości | ||
10.62.20.0 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości | 8% - poz. 30 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2303 10 |
10.62.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją skrobi i wyrobów skrobiowych | ||
10.62.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją skrobi i wyrobów skrobiowych | ||
10.62.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją skrobi i wyrobów skrobiowych | ||
10.7 | WYROBY PIEKARSKIE I MĄCZNE | ||
10.71 | PIECZYWO; ŚWIEŻE WYROBY CIASTKARSKIE I CIASTKA | ||
10.71.1 | Pieczywo; świeże wyroby ciastkarskie i ciastka | ||
10.71.11 | Pieczywo świeże | ||
10.71.11.0 | Pieczywo świeże | częściowo 5% - poz. 23 zał. nr 10 do ustawy o VAT - Pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni
częściowo 8% - poz. 31 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1905 90 30 |
10.71.12 | Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże | ||
10.71.12.0 | Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże | częściowo 8% - poz. 32 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni | Powiązania z CN-2007: 1905 90 60 |
10.71.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich i ciastek | ||
10.71.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich i ciastek | ||
10.71.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich i ciastek | ||
10.72 | SUCHARY I HERBATNIKI; KONSERWOWANE WYROBY CIASTKARSKIE I CIASTKA | ||
10.72.1 | Suchary i herbatniki; konserwowane wyroby ciastkarskie i ciastka | ||
10.72.11 | Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby | ||
10.72.11.0 | Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby | częściowo 5% - poz. 24 zał. nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie pieczywo chrupkie oraz tosty z chleba i podobne tosty | Powiązania z CN-2007: 1905 10 001905 40 |
10.72.12 | Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle | ||
10.72.12.0 | Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle | częściowo 8% - poz. 34 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle - wyłącznie wafle i opłatki o zawartości wody przekraczającej 10% masy | Powiązania z CN-2007: 1905 201905 31 1905 32 |
10.72.19 | Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane | ||
10.72.19.0 | Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane | 5% - poz. 25 zał. nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie chleb przaśny (maca) i bułka tarta
8% - poz. 35 zał. nr 3 do ustawy o VAT - opłatki sakralne i podobne produkty | Powiązania z CN-2007: 1905 90 101905 90 20 1905 90 45 1905 90 55 1905 90 90 |
10.72.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją sucharów i herbatników oraz konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek | ||
10.72.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją sucharów i herbatników oraz konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek | ||
10.72.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją sucharów i herbatników oraz konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek | ||
10.73 | MAKARONY, PIEROGI, KLUSKI, KUSKUS I PODOBNE WYROBY MĄCZNE | ||
10.73.1 | Makarony, pierogi, kluski, kuskus i podobne wyroby mączne | ||
10.73.11 | Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne | ||
10.73.11.0 | Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne | 5% - poz. 26 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1902 11 001902 19 |
10.73.12 | Kuskus | ||
10.73.12.0 | Kuskus | 5% - poz. 27 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1902 40 |
10.73.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją makaronów, pierogów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych | ||
10.73.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją makaronów, pierogów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych | ||
10.73.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją makaronów, pierogów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych | ||
10.8 | POZOSTAŁE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE | ||
10.81 | CUKIER | ||
10.81.1 | Cukier trzcinowy lub buraczany, surowy lub rafinowany; melasa | ||
10.81.11 | Cukier trzcinowy lub buraczany surowy, w postaci stałej | ||
10.81.11.0 | Cukier trzcinowy lub buraczany surowy, w postaci stałej | 8% - poz. 38 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1701 111701 12 |
10.81.12 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, z wyłączeniem zawierającego dodatki substancji aromatyzujących lub barwiących | ||
10.81.12.0 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, z wyłączeniem zawierającego dodatki substancji aromatyzujących lub barwiących | 8% - poz. 38 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1701 99 |
10.81.13 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany, zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących; cukier klonowy i syrop klonowy | ||
10.81.13.0 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany, zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących; cukier klonowy i syrop klonowy | 8% - poz. 38 zał. nr 3 do ustawy o VAT - "ex 10.81 - Cukier, z wyłączeniem cukru i syropu klonowego zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących" | Powiązania z CN-2007: 1701 91 001702 20 |
10.81.14 | Melasa | ||
10.81.14.0 | Melasa | 8% - poz. 38 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1703 |
10.81.2 | Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru | ||
10.81.20 | Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru | ||
10.81.20.0 | Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru | 8% - poz. 38 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2303 20 |
10.81.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru | ||
10.81.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru | ||
10.81.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru | ||
10.82 | KAKAO, CZEKOLADA I WYROBY CUKIERNICZE | ||
10.82.1 | Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona; masło, tłuszcz i olej kakaowe; proszek kakaowy | ||
10.82.11 | Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona | ||
10.82.11.0 | Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona | Powiązania z CN-2007: 1803 10 001803 20 00 | |
10.82.12 | Masło, tłuszcz i olej kakaowe | ||
10.82.12.0 | Masło, tłuszcz i olej kakaowe | Powiązania z CN-2007: 1804 00 00 | |
10.82.13 | Proszek kakaowy niesłodzony | ||
10.82.13.0 | Proszek kakaowy niesłodzony | Powiązania z CN-2007: 1805 00 00 | |
10.82.14 | Proszek kakaowy słodzony | ||
10.82.14.0 | Proszek kakaowy słodzony | Powiązania z CN-2007: 1806 10 | |
10.82.2 | Czekolada i wyroby cukiernicze | ||
10.82.21 | Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, niepakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego | ||
10.82.21.0 | Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, niepakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego | Powiązania z CN-2007: 1806 20 | |
10.82.22 | Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, pakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego | ||
10.82.22.0 | Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, pakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego | Powiązania z CN-2007: 1806 31 001806 32 1806 90 | |
10.82.23 | Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), z wyłączeniem zawierających kakao | ||
10.82.23.0 | Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), z wyłączeniem zawierających kakao | Powiązania z CN-2007: 1704 | |
10.82.24 | Owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem | ||
10.82.24.0 | Owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem | 8% - poz. 39 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2006 00 |
10.82.3 | Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao | ||
10.82.30 | Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao | ||
10.82.30.0 | Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao | Powiązania z CN-2007: 1802 00 00 | |
10.82.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych | ||
10.82.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych | ||
10.82.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych | ||
10.83 | KAWA I HERBATA PRZETWORZONE | ||
10.83.1 | Kawa i herbata przetworzone | ||
10.83.11 | Kawa palona i kawa bezkofeinowa | ||
10.83.11.0 | Kawa palona i kawa bezkofeinowa | Powiązania z CN-2007: 0901 12 000901 21 00 0901 22 00 | |
10.83.12 | Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy | ||
10.83.12.0 | Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy | częściowo 8% - poz. 40 zał. nr 3 do ustawy o VAT - wyłącznie cykoria palona, pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty | Powiązania z CN-2007: 0901 902101 11 2101 12 2101 30 |
10.83.13 | Herbata zielona (niefermentowana), herbata czarna (fermentowana) oraz herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 3 kg | ||
10.83.13.0 | Herbata zielona (niefermentowana), herbata czarna (fermentowana) oraz herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 3 kg | Powiązania z CN-2007: 0902 10 000902 30 00 | |
10.83.14 | Ekstrakty, esencje, koncentraty i preparaty z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) | ||
10.83.14.0 | Ekstrakty, esencje, koncentraty i preparaty z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) | Powiązania z CN-2007: 2101 20 | |
10.83.15 | Napary (herbatki) ziołowe | ||
10.83.15.0 | Napary (herbatki) ziołowe | Powiązania z CN-2007: - | |
10.83.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kawy i herbaty | ||
10.83.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kawy i herbaty | ||
10.83.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kawy i herbaty | ||
10.84 | PRZYPRAWY | ||
10.84.1 | Ocet; sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy; gotowa musztarda | ||
10.84.11 | Ocet oraz substytuty octu otrzymywane z kwasu octowego | ||
10.84.11.0 | Ocet oraz substytuty octu otrzymywane z kwasu octowego | Powiązania z CN-2007: 2209 00 | |
10.84.12 | Sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda | ||
10.84.12.0 | Sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda | częściowo 8% - poz. 41 zał. nr 3 do ustawy o VAT - Sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda, z wyłączeniem musztardy gotowej | Powiązania z CN-2007: 2103 |
10.84.2 | Przyprawy przetworzone | ||
10.84.21 | Pieprz z rodzaju Piper przetworzony | ||
10.84.21.0 | Pieprz z rodzaju Piper przetworzony | Powiązania z CN-2007: 0904 12 00 | |
10.84.22 | Chili i słodka papryka z rodzaju Capsicum przetworzone, suszone | ||
10.84.22.0 | Chili i słodka papryka z rodzaju Capsicum przetworzone, suszone | Powiązania z CN-2007: 0904 20 90 | |
10.84.23 | Cynamon przetworzony; pozostałe przyprawy przetworzone | ||
10.84.23.0 | Cynamon przetworzony; pozostałe przyprawy przetworzone | Powiązania z CN-2007: 0906 20 000910 20 90 0910 91 90 0910 99 39 0910 99 99 | |
10.84.3 | Sól spożywcza | ||
10.84.30 | Sól spożywcza | ||
10.84.30.0 | Sól spożywcza | Powiązania z CN-2007: 2501 00 91 | |
10.84.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przypraw | ||
10.84.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przypraw | ||
10.84.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przypraw | ||
10.85 | GOTOWE POSIŁKI I DANIA | ||
10.85.1 | Gotowe posiłki i dania | ||
10.85.11 | Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi | ||
10.85.11.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi | częściowo 5% - poz. 28 zał. nr 10 do ustawy o VAT - gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: - |
10.85.12 | Gotowe posiłki i dania na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków | ||
10.85.12.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków | częściowo 5% - poz. 28 zał. nr 10 do ustawy o VAT - gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: - |
10.85.13 | Gotowe posiłki i dania na bazie warzyw | ||
10.85.13.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie warzyw | częściowo 5% - poz. 28 zał. nr 10 do ustawy o VAT - gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: - |
10.85.14 | Gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych | ||
10.85.14.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych | częściowo 5% - poz. 28 zał. nr 10 do ustawy o VAT - gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 1902 201902 30 |
10.85.19 | Pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną | ||
10.85.19.0 | Pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną | częściowo 5% - poz. 28 zał. nr 10 do ustawy o VAT - gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% | Powiązania z CN-2007: 2106 90 98 |
10.85.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych posiłków i dań | ||
10.85.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych posiłków i dań | ||
10.85.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych posiłków i dań | ||
10.86 | PRZETWORY HOMOGENIZOWANE ORAZ ŻYWNOŚĆ DIETETYCZNA | ||
10.86.1 | Przetwory homogenizowane oraz żywność dietetyczna | ||
10.86.10 | Przetwory homogenizowane oraz żywność dietetyczna | ||
10.86.10.0 | Przetwory homogenizowane oraz żywność dietetyczna | 8% - poz. 43 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1602 10 001901 10 00 2005 10 00 2007 10 2104 20 00 |
10.86.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów homogenizowanych oraz żywności dietetycznej | ||
10.86.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów homogenizowanych oraz żywności dietetycznej | ||
10.86.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów homogenizowanych oraz żywności dietetycznej | ||
10.89 | POZOSTAŁE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE, GDZIE INDZIEJ NIESKLASYFIKOWANE | ||
10.89.1 | Zupy, jaja, drożdże i pozostałe artykuły spożywcze; ekstrakty i soki z mięsa, ryb i bezkręgowców wodnych | ||
10.89.11 | Zupy i buliony oraz przetwory z nich | ||
10.89.11.0 | Zupy i buliony oraz przetwory z nich | 8% - poz. 44 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2104 10 |
10.89.12 | Jaja bez skorupek oraz żółtka jaj, świeże lub zakonserwowane; jaja w skorupkach, zakonserwowane lub ugotowane; albumina jaja | ||
10.89.12.0 | Jaja bez skorupek oraz żółtka jaj, świeże lub zakonserwowane; jaja w skorupkach, zakonserwowane lub ugotowane; albumina jaja | 5% - poz. 29 zał. nr 10 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 04083502 11 3502 19 |
10.89.13 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe martwe mikroorganizmy jednokomórkowe; gotowe proszki do pieczenia | ||
10.89.13.0 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe martwe mikroorganizmy jednokomórkowe; gotowe proszki do pieczenia | Powiązania z CN-2007: 2102 | |
10.89.14 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb i bezkręgowców wodnych | ||
10.89.14.0 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb i bezkręgowców wodnych | częściowo 8% - poz. 46 zał. nr 3 do ustawy o VAT - wyłącznie ekstrakty i soki z mięsa | Powiązania z CN-2007: 1603 00 |
10.89.15 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe; środki zagęszczające i żelujące | ||
10.89.15.0 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe; środki zagęszczające i żelujące | częściowo 5% - poz. 30 zał. nr 10 do ustawy o VAT - wyłącznie substancje pektynowe, pektyniany i pektyny, śluzy i zagęszczacze pochodzące z produktów roślinnych, w tym modyfikowane
częściowo 8% - poz. 79 zał. nr 3 do ustawy o VAT - wyłącznie soki i ekstrakty roślinne z opium | Powiązania z CN-2007: 1302 |
10.89.19 | Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane | ||
10.89.19.0 | Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane | częściowo 8% - poz. 48 zał. nr 3 do ustawy o VAT - pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane, z wyłączeniem ekstraktów słodowych i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,
częściowo 5% - § 4 pkt 1 rozporządzenia w sprawie stawek – wyłącznie tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksów) oraz wyrobów seropodobnych (analogów serów) - dostawa, wewnątrzwspólnotowe nabycie, import nadający się do spożycia przez ludzi | Powiązania z CN-2007: 1702 90 601702 90 71 1702 90 75 1702 90 79 1901 90 2106 (z wył. 2106 90 98) |
10.89.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowanych | ||
10.89.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowanych | ||
10.89.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowanych | ||
10.9 | GOTOWE PASZE I GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT | ||
10.91 | GOTOWE PASZE DLA ZWIERZĄT GOSPODARSKICH | ||
10.91.1 | Gotowe pasze dla zwierząt gospodarskich, z wyłączeniem mączki i granulek lucerny (alfalfa) | ||
10.91.10 | Gotowe pasze dla zwierząt gospodarskich, z wyłączeniem mączki i granulek lucerny (alfalfa) | ||
10.91.10.0 | Gotowe pasze dla zwierząt gospodarskich, z wyłączeniem mączki i granulek lucerny (alfalfa) | 8% - poz. 49 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2309 90 |
10.91.2 | Mączka i granulki lucerny (alfalfa) | ||
10.91.20 | Mączka i granulki lucerny (alfalfa) | ||
10.91.20.0 | Mączka i granulki lucerny (alfalfa) | 8% - poz. 49 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 1214 10 00 |
10.91.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych pasz dla zwierząt gospodarskich | ||
10.91.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych pasz dla zwierząt gospodarskich | ||
10.91.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych pasz dla zwierząt gospodarskich | ||
10.92 | GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT DOMOWYCH | ||
10.92.1 | Gotowa karma dla zwierząt domowych | ||
10.92.10 | Gotowa karma dla zwierząt domowych | ||
10.92.10.0 | Gotowa karma dla zwierząt domowych | 8% - poz. 50 zał. nr 3 do ustawy o VAT | Powiązania z CN-2007: 2309 10 |
10.92.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowej karmy dla zwierząt domowych | ||
10.92.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowej karmy dla zwierząt domowych | ||
10.92.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowej karmy dla zwierząt domowych |
|